https://www.facebook.com/groups/689304354465975/?fref=ts
http://femina.hu/recept/solet-fustolt-hussal/
http://fuszereslelek.nlcafe.hu/2010/07/13/a_legjobb_ami_csirkemajbol_keszulhet/
(nyugodtan duplázd meg a receptet, el fog fogyni)
(forrás facebook)
Hozzávalók:1,5 dl langyos tej,15 dkg olv. vaj,csipet só,10 dkg cukor,
1 citrom ,vagy narancs héja,2 tojás,
1 tk. vanília kivonat,50 dkg liszt,3 dkg élesztő, 2 ek. kakaópor
5 dkg mazsola, lágy, fánktésztaszerű kelt tésztát dagasztok. Mikor kész ketté veszem, majd a felébe bele dolgozom a kakaóport és a mazsolát.
A tésztát duplájára kelesztem, majd jól meglisztezett felületre borítom először a sima tésztát. A kezemmel téglalap formára lapogatom. Ugyan így a kakaós tésztát is. Egymásrateszem őket, feltekerem, mint a ruhát, két végénél fogva ellentétes irányba megcsavarom.
Egy nagyobb szilikonos kuglóf formába teszem, hagyom hogy duplájára keljen.
180 fokos sütőben 45-50 percig sütöm, ha kell a tetejét félidőben egy fóliával letakarom.
http://izraelikonyha.blogspot.co.il/2014/01/padlizsan-fasirt-ami-nem-falafel.html
http://izraelikonyha.blogspot.co.il/2014/07/sutoben-sult-zoldseg-pogacsak.html
http://kifoztuk.hu/receptjeink/item/izraeli-lekvaros-fank
http://izraelikonyha.blogspot.hu/2011/03/husgombocok-boros-mezes-korettel.html
http://izraelikonyha.blogspot.hu/2011/04
/mandulas-sargarepasutemeny-zsido.html
http://izraelikonyha.blogspot.hu/2011/04/maceszgomboc-vagy-kneydelach.html
Hozzávalók
50 dkg libanyak bőr
30 dkg libamáj
2 db vöröshagyma
30 dkg csiperkegomba
1 db tojás
3 db főtt tojás
1 csokor petrezselyem
3 szelet kenyér
1 dl tej (soya tej)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
majoranna ízlés szerint
2 ek libazsír
elkészítés
1.A nyakakat alaposan megtisztítjuk.
2. Egy serpenyőben kevés libazsíron, 2 evőkanálnyi vizet hozzáadva a libamájat megsütjük.
3.Ha ez kész, burgonyatörővel összetörjük, hozzáadjuk a felaprózott hagymát, gombát.
4.Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint ízesíthetjük majoránnával, kevés pirospaprikával. Kicsi vizet aláöntve az egészet összepároljuk.
5.Mikor minden leve teljesen elfőtt, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük az aprított főtt tojásokat, a petrezselymet, a tejben megáztatott, jól kifacsart kenyeret. Végül ráütünk egy nyers tojást és alaposan elkeverjük benne (ez fogja összetartani a tölteléket).
6.A libanyakak keskenyebbik végét cérnával bevarrjuk, majd megtöltjük őket a masszával. Ügyeljünk rá, hogy ne töltsük túl, mert sülés közben kiszakadhat!
7.Töltés után bevarrjuk a másik végét is, és bedörzsöljük sóval-borssal.
8.Tepsibe helyezzük őket, majd minden lúdnyak tetején eloszlatunk nyakanként negyed evőkanálnyi libazsírt.
9.200-220 fokon a zsírjával időnként locsolgatva ropogósra sütjük.
Hozzávalók:
2 kisebb, húslevesben főtt pulyka alsó comb vagy felső comb (kb. 60 dkg)
a hagymás raguhoz:
4-5 vöröshagyma, kb. fél kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, fél kiskanál jóféle pirospaprika, 1 csapott kiskanál majoránna, 1-2 evőkanál olaj
a káposztához:
1 kg fehér káposzta, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál kristálycukor, fél fej vöröshagyma, 1 csapott kiskanál só, 1-1 mokkáskanál őrölt köménymag és őrölt fekete bors, 15 dkg kimagozott aszalt szilva, 1 evőkanál 6%-s fehérborecet
Elkészítés:
1. A levesben főtt pulykacombot kicsontozzuk, fölszeleteljük és tepsibe fektetjük. A raguhoz a hagymát megtisztítjuk, vékony cikkekre vágjuk, szétszedegetjük, majd a fűszerekkel meg az olajjal összekeverjük és a húsra szórjuk.
2. Sütőben, közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) kb. 30 percig sütjük, ezalatt a hagyma megpuhul; a hús pedig kissé megpirul.
3. A káposztából a hagyományos módon párolt káposztát készítünk, mindössze annyi különbséggel, hogy a kimagozott aszalt szilvát már az elején hozzáadjuk, és a káposztával együtt főzzük puhára. Tálaláskor a húst a hagymás raguval leöntjük, a szilvás káposztát melléhalmozzuk. Petrezselymes burgonyát kínálhatunk hozzá köretnek.
Hozzávalók:
3 egész csirkemell
37 dkg natúr gesztenyemassza (vagy 80 dkg friss gesztenye)
20 dkg aszalt szilva
só
bors
cukor
vaj
petrezselyem
A körethez:
krumpli
répa
brokkoli
hagyma
fokhagyma
alma (nem kell megpucolni, csak kimagozni)
Elkészítés:
A megmosott csirkemelleket kifilézzük, és hosszában félbevágjuk, így 12 szeletet kapunk. Sózzuk, borsozzuk, kicsit félrerakjuk.
A gesztenyemasszát vagy a megpucolt és kifőzött gesztenyét összetörjük, elkeverjük a csíkokra vágott aszalt szilvával és 1 evőkanál cukorral. Jól kidolgozzuk, ha nagyon száraz, akkor kis vajjal dúsítjuk.
Kiklopfoljuk a melleket, és megtöltjük a masszával úgy, hogy elfogyjon!
Feltekerjük, fogpiszkálóval rögzítjük, és tűzálló jénaiba vagy tepsibe rakjuk egymás mellé, leöntjük kis olajjal.
A zöldségeket megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, és a hús mellé halmozzuk. Ételízesítővel és petrezselyemmel az egészet meghintjük, 200 fokon aranybarnára sütjük
Hozzávalók:
1 kg marhalábszár
2 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
pirospaprika
bors
kevés ánizs
csipetnyi tárkony
vörösbor
só ízlés szerint
A körethez:
kevés zsír
4 nagyobb tojás
60 dkg liszt
só
50 dkg túró
1 nagy pohár tejföl
1 csokor apróra vágott kapor
Elkészítés:
Kevés zsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzádobjuk a felszeletelt
fokhagymagerezdeket is. Ha már rózsaszín, beletesszük a pirospaprikát és a fűszereket, ráöntünk egy kevés vizet, és hozzáadjuk a húst.
Amikor majdnem kész, vörösbort öntünk rá, így nem esik szét a hús.
A csuszához felverjük a tojásokat, a liszthez adjuk. Hozzákeverünk egy kis sót is. Alaposan összegyúrjuk, ügyelve arra, hogy eléggé kemény tésztát kapjunk. Amikor megfelelő állagú, kisodorjuk úgy, hogy ne legyen túl vékony. Kiszaggatjuk és állni hagyjuk egy kicsit. Majd enyhén sós vízben 5-7 perc alatt készre főzzük. Nem szabad tovább főzni, mert csak így kapunk igazán ropogós csuszát.
Tálaláskor rátesszük a tésztát a tányérra, megszórjuk bőven túróval, meglocsoljuk tejföllel, aminek a tetejére apróra vágott kaprot szórunk. Mellérakjuk a pikáns pörköltet.
Ezek a házi készítmények színükben, állagukban, élelmi hatásukban hasonlítanak a tejfölhöz, így salátákhoz, habaráshoz, rakott vagy párolt zöldségekhez nagyon finom helyettesítők.
Rizsből
Hozzávalók: 10 dkg rizs, 10 dkg hántolt mandula, 1 citrom leve, só, olaj.
Elkészítés: A rizst jó puhára főzzük, hozzáadjuk a mandulát, a citromlevet, a sót és az olajat. Apránként adagolva homogén állagúra turmixoljuk.
Szójatejes kölesből
Hozzávalók: 1 csésze szójatej, 1,5 csésze főtt köles, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 kis vöröshagyma, citromlé, só.
Elkészítés: egy percen át az egészet turmixoljuk, és készen is van. Csak szójából vagy szójatej nélkül is készíthető, akkor kész köleskását kell vízzel hígítva megfelelő sűrűségűre turmixolni.
Napraforgómagból
Hozzávalók: 1 csésze meleg víz, 1 csésze nyers hántolt napraforgómag (vagy kesudió, szójabab), 1 kávéskanál só, 1 citrom leve, 1 gerezd fokhagyma, kevés vöröshagyma, csipet bazsalikom.
Elkészítés: áztassuk be a napraforgómagot egy éjszakára vízbe, így megduzzad, és könnyebben turmixolható. Öntsük le a levét, a meleg vízzel és a többi hozzávalóval együtt turmixoljuk krémszerűre.
Mandulás-napraforgómagos krumpliból
Hozzávalók: 1 csésze hántolt mandula, 1 csésze napraforgómag, 1 közepes méretű héjában sült krumpli, 1 citrom leve, 1 teáskanál méz.
Elkészítés: kevés vízzel turmixoljuk össze az alapanyagokat, majd további turmixolás közben adjunk hozzá még annyi vizet, hogy megfelelő sűrűségű legyen. Napraforgómag helyett megfőzött zabpehelyliszttel is készíthetjük.
A pulykamellet felszeleteljük, fűszerezzük, a vaj felében forró serpenyőben megsütjük
Amikor egyik oldala kész, megfordítjuk és hozzátesszük a szemezett szőlőt. Együtt pirítjuk, vigyázzunk, hogy a szőlő roppanós maradjon.
A burgonyát megtisztítjuk, lereszeljük, hozzáreszeljük a zöldségeket, sóval, borssal, tejföllel, tojással összekeverjük.
Lepénykéket formázunk belőle és forró olajban megsütjük, a pulykamell köré ízlésesen tálaljuk.
Hozzávalók:
- 1 csésze főtt lencse,
- 3 evőkanál olívaolaj,
- só,
- bors,
- 1 gerezd fokhagyma,
- citromlé,
- kömény,
- egy csipet curry.
Elkészítés:
A hozzávalókat turmixoljuk össze, míg krémes-pépes állagot kapunk.
Hozzávalók 4 személyre:
4 db kaliforniai paprika
4 db hosszú, piros chili paprika (a nagy fajta)
4 db fiatal kacsamell (16-20 dekásak)
1 ágacska rozmaringsó, bors
4 nagy faj hagyma
2 doboz 400 grammos csicseriborsó konzerv
2 dl édes tokaji (késői szüret, vagy szamorodni)
2 gerezd fokhagyma
1/2 narancs reszelt héja és leve
1/2 kk szecsuáni bors
1/2 kk őrölt római kömény
1 kk őrölt koriander mag
1/2 kk őrölt szerecsendió
10 dkg pucolt mandula
só, bors
A paprikákat nyílt lángon megsütjük, annyira, hogy a héjuk megfeketedjen. Műanyag dobozba tesszük negyed órára, majd lehúzzuk a héjukat, és kimagozzuk. A chilivel vigyázzunk!
Közben a kacsamelleket 7-7 perc alatt megsütjük, a bőrös felével kezdve, hogy kiengedje a zsírját. Sózzuk, borsozzuk, és meghintjük rozmaringgal.Rácsra tesszük, bőrével felfelé, és langyos helyen pihentetjük.
A maradék zsíron megdinszteljük a karikára vágott hagymát, hozzáadjuk a leszűrt csicserit, felöntjük a borral, beledobjuk az összezúzott fokhagymát, majd a többi hozzávalót is belekeverjük. Minimum 20 percig, de akár tovább is főzhetjük. Néha keverjük meg, kóstoljuk bátran, hátha kíván még valamit. A mandulát felaprítjuk, és csak akkor keverjük már hozzá, ha elzártuk a lángot. Végül a paprikát is hozzákeverjük, ez ad neki különleges, füstölt ízt.tálalásnál vékonyan felszeleteljük a kacsamellet, és a ragura helyezzük.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sütőtök
1 gerezd fokhagyma
1 piros chilipaprika
1 csokor újhagyma
2 kacsamellfilé (á 350 g)
2 evőkanál olaj
4 gyömbérgyökér
1 evőkanál méz
1 narancs leve és egy fél narancs reszelt héja
2 evőkanál kesudió
1 csokor bazsalikom
só
bors
:
A tököt meghámozzuk, eltávolítjuk a magját, majd feldaraboljuk. Megtisztítjuk és átpréseljük a fokhagymát. A chilit hosszában félbevágjuk, eltávolítjuk a magházát, megmossuk, finomra vágjuk. Az újhagymát megmossuk, és vékony karikákra vágjuk. A kacsamelleket zsiradék nélkül megsütjük: először 5 percig a bőrös felén, majd rendszeres forgatás mellett mindkét oldalán kb. 20 percig. A fokhagymát, a chilit és az újhagyma fehér felét forró olajban megpirítjuk. Hozzáadjuk a tököt, és pár percig együtt pirítjuk tovább. A gyömbéreket felaprítjuk, majd a mézzel, a narancslével és a narancshéjjal együtt a tökhöz adjuk. Az egészet felforraljuk, és lefedve kb. 12 percig főzzük. Ezután hozzákeverjük az újhagyma zöld részét is. A kacsamelleket és a zöldséget sóval és borssal ízesítjük. A húst felszeleteljük, a zöldséget megszórjuk a felaprított kesudióval és a bazsalikommal, majd köretként tálaljuk.
(fotó mindmegette)
Hozzávalók: 1 kg túró, 3 db szikkadt zsemle beáztatva, 2 tojás, 20 dkg cukor, 1 citrom leve és héja, mazsola, fél liter tejföl elkeverve vaníliás cukorral, a tetejére pirított morzsa.
A túrót és a beáztatott, de kinyomkodott zsemlét, cukrot, tojást a keverőtálba teszem, és összekeverem. Hozzáadom a mazsolát, citrom levét és héját. Ezt állni hagyom egy éjszakán át, majd másnap egy hőálló tálba gombócokat gyúrok belőle. Ezeket leöntöm a vaníliás cukorral elkevert tejföllel, majd beteszem sülni. 170 °-n addig sütöm, míg a tejfül meg nem pirul a tetején. Akkor kiveszem, megszórom pirított zsemlemorzsával.
Hozzávalók:
- 1 avokádó,
- 2 evőkanál citromlé,
- 1 gerezd fokhagyma,
- bors ízlés szerint,
- só ízlés szerint,
- 2-3 koktélparadicsom vagy apróra vágott csípős paprika,
- 1 teáskanál olívaolaj,
- friss kapor vagy ízlés szerint bármilyen fűszernövény.
Elkészítés:
Az avokádó magját távolítsuk el, kanállal vájjuk ki a belsejét és a többi hozzávalóval turmixoljuk össze, majd hagyjuk egy keveset a hűtőben állni, utána fogyaszthatjuk.
(a kedvencem a csirkemájas változat)
http://www.akibic.hu/kultura/item/1030-savanyitott-fokhagyma-nagymama-kamrajabol
(fotó.wikipédia.org)
http://zsido.com/cikkek/hogyan_lett_a_baratfulebol_hamantaska/18/132?y=2014&m=01
Hozzávalók:
6 csirke felső comb filé
2 kanál olaj
2 kisebb fej lila hagyma
50 dkg savanyú káposzta
só
frissen őrölt fehér bors
Elkészítése:
A zsiradékon megpirítom(egy olyan edénybe amit később a sütőbe is be tudok tenni) a vékony szeletekre vágott lila hagymát és üvegesre sütöm, majd hozzáadom a lecsepegtetett (ha nagyon savanyú, akkor az átmosott) savanyú káposztát, sózom, borsozom és alaposan összeforgatom.
A csirkecombokat sózom, borsozom, majd a káposztás keverék tetejére teszem őket, befedem alufóliával és sütőben 220 fokon kb 45 perc alatt készre
Főt rizzsel vagy tepsiben sült burgonyával, fűszerpaprikával meghintve tálalom!
Hozzávalók:
8 egész csirkecomb
só
kevés vaj
8 evőkanál méz
2 citrom leve
Elkészítés:
A csirkecombokat megtisztítottam, lebőröztem és kettévágtam.
Egy nagyobb tepsit vajjal kikentem, majd belerakosgattam a besózott húsdarabokat.
Alufóliával lefedtem, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. egy órán keresztül sütöttem.
Egy kis lábasban kevés vajat hevítettem, hozzáadtam a mézet és a citromlevet, összeforraltam.
A húst kivettem a sütőből, levettem róla az alufóliát, ráöntöztem a mézes citromos mázat és alufólia nélkül visszatettem a sütőbe.
Időnként meglocsolgattam a levével és meg is fordítottam a combokat, és készre, szép pirosra sütöttem őket.
Hozzávalók:
1 pulyka
4 tojás
6 zsemle
10 dkg vaj
1 csokor petrezselyemzöld
1 dkg só
5 g őrölt bors
5 g gyömbérgyökér
10 dkg gomba
10 dkg szárnyas máj
5 g szerecsendió
2 g majoranna
1 g bazsalikom
Elkészítés:
A májat,és a gombát felkockázzuk, majd együtt megpirítjuk. Fűszerezzük, és hozzákeverjük a felaprított petrezselymet. A beáztatott és kinyomkodott zsemlékkel együtt a vajjal kikevert tojáshoz adjuk.
A pulyka gégéjét és zsírzóját kivágjuk, az inakat kiszedjük a combjából, és kívül belül megsózzuk. A tölteléket a hasüregbe helyezzük. Kikent tepsiben, közepes hőfokon megsütjük. Sűrűn locsolgatjuk. Rizs körettel tálaljuk.
Hozzávalók
2 db kacsamell
1 dl fehér bor
0.50 kg szőlő
1/2 db citrom leve és héja
1 evőkanál Rama margarin
kevés olaj
2-3 gerezd fokhagyma
fűszerek ízlés szerint
só ízlés szerint
Elkészítés
A kacsamell bőrét vagdossuk be. A fűszerek egyik felét nyomkodjunk el egy evőkanál olajban és jól dörzsöljük be vele a kacsamellet.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Forrósítsunk fel egy serpenyőt, tegyünk bele egy kevés olajat. A kacsamelleket a bőrös felükön kezdjük el pirítani, míg pirosak nem lesznek. Dobjunk melléjük 2-3 fokhagyma gerezdet vékonyra vágva. Majd fordítsuk meg a húsokat és enyhén pirítsuk meg a másik felüket is. Ezután tegyük őket egy tűzálló tálba és helyezzük őket a sütőbe. Mérettől függően süssük őket 8-12 percig. A sütőből kivéve pihentessük őket 5-6 percig.
Egy lábosban melegítsünk föl egy kevés margarint és forgassuk át rajta a megmosott szőlőszemeket. Öntsünk rá egy pohár forró vizet, a fél citrom levét és a fehérbort. Dobjuk bele a maradék fűszereket, majd forraljuk fel. Közepes-kis lángon főzzük a mártást, míg egy kicsit besűrűsödik és elfő az alkohol. A végén öntsük hozzá a pihentetett kacsamellből kicsöpögő szaftot is. Reszeljük rá a citrom héját és keverjük el a mártásban.
A kacsamelleket szeleteljük föl az izomrostokra merőlegesen és tálaljuk a fehérboros szőlőmártással.
• 50 dkg kockatészta
• 1 kg fehér káposzta
• 2 evőkanál cukor
• olaj
• só, bors, őrölt kömény
A káposztát megtisztítjuk, és nagy lyukú reszelőn aprítjuk.
Ezután jó alaposan besózzuk, 20 percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk belőle a vizet.
Megfelelő nagyságú edénybe öntjük az olajat és a cukorral addig sütjük, amíg szép barna színt vesz fel, karamelizálódik.
Ezután tesszük bele a kinyomkodott káposztát. Erős lángon folytonos kevergetés mellett barnára pirítjuk. Köménnyel és borssal fűszerezzük.
Majd óvatosan hozzákeverjük a kifőzött tésztát.
4 sárgarépa nagy lyukú reszelőn lereszelve,
15 dkg liba szalonna, kockázva, kisütve, zsírból kiszedve
3-4 gerezd fokhagyma, összetörve,
2-3 evőkanál tejföl, vagy majonéz,
10-15 dkg trappista sajt, reszelve,
Só, őr. bors, őr. kömény, citromlé.
A hozzávalókat összekeverjük, kenyérre kenjük és lila hagymával, salátával, erős paprikával fogyasztjuk.
Hozzávalók:
1 nagyobb burgonya, kockára vágva
2 vöröshagyma, fél karikára vágva
2 közepes alma, kockára vágva
1 közepes paradicsom, kockára vágva
1 mokkás kanál kurkuma por
1 evőkanál olaj
Zöldség zöld, só, őrölt koriander
A hagymát az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a burgonyát és egy pici vizet, valamint a paradicsomot. Félpuhára pároljuk, majd beletesszük az almát, fűszerezzük. Puhára pároljuk.
Megszórjuk az apróra vágott zöldség zölddel.
Egy kilogramm hájat megtisztítunk, és apró kockára vágunk.
Kevés vízzel feltesszük főzni.
Amikor már kezd pirulni a töpörtyű, akkor a zsír túlnyomó többségét, merőkanállal lekanalazzuk. Így szép világos színű marad.
A többit tovább sütjük. Amikor már jól összesült, akkor kevés tej hozzáadásával tovább pirítjuk, a tejtől szép barna színe lesz. (A tejet kanalanként, (lehet több alkalommal is) adjuk hozzá, mert könnyen kifuthat.)
A töpörtyűt üvegbe tesszük, annyi zsírt öntünk rá, hogy ellepje. Fogyasztás előtt felmelegíthetjük, de hidegen is nagyon finom.
http://www.szombat.org/hagyomany-tortenelem/ros-hasanai-etelsor
1 kg csirke felső comb
1 kis karalábé, tetszőleges darabokban
1 nagyobb sárgarépa, karikára vágva
15-20 dkg cukkini, hosszúkás csíkokban
1-1 paprika paradicsom, cikkekre vágva
1 vöröshagyma, félkarikára szeletelve
2-3 gerezd fokhagyma, apróra törve
zöldség zöldje, aprítva
Fűszerek: só, bors, koriander
1 zacskó száraztészta, megfőzve
A combokat egy kevés olajon átsütjük, majd hozzáadjuk a zöldségeket, fűszerezzük, és letakarva puhára pároljuk, vizet nem kell hozzá adni, vagy csak nagyon keveset.
A kifőtt tésztát, kevés sóval és olajjal összeforgatjuk, hogy ne ragadjon össze, majd a raguhoz adjuk. Még fűszerezhetjük, ha szükséges.
Hozzávalók:
1- 1,5 kg burgonya
1-2 fej vöröshagyma
3 alma
250 ml zabtejszín/ tejszín
sajt
só, bors, őrölt szerecsendió
kis vaj a tál kikenéséhez
Elkészítése:
1. A burgonyát héjastul félig feltettem főni. Amíg a burgonya főtt, addig az almát meghámoztam, kicsutkáztam, felvágtam szeletekre és megpucoltam a vöröshagymát és felkarikáztam. A zabtejszínbe sót, borsot, szerecsendiót és reszelt sajtot kevertem.
Egy sütő tálat kivajaztam és belekarikáztam a héjától megszabadított burgonyát majd a hagymát, megsóztam, borsoztam kicsit, ment rá szerecsendió is, aztán alma és kanalaztam rá a zabtejszínes öntetből is. Ezt rétegesen pakolásztam, amíg maradt a hozzávalókból a végén a burgonya zárta. Ráöntöttem a maradék zabtejszínes öntetet a tetejére és szórtam rá még sajtot, szerecsendiót, borsot.
Végül a sütőbe toltam és 200 C-n, kb. 1 órát letakarva szépen összeért, a végén levettem a tál tetejét. Nem lesz száraz, mert az alma és a krumpli is ereszt még levet magából. Érdemes sózni a krumplit miközben rétegelünk, mert az almától édeskés íze lesz az ételnek.
80 dkg csirkemellfilé
só, őrölt fekete bors, petrezselyemzöld
kevés vaj
3 tojás
2 zsemle
liszt
A húst apró, centis kockákra vágtam.
Sóztam, borsoztam és félretettem.
A tojásokat elkevertem, hozzáadtam az összetevőket, összekevertem.
A tojásos masszába beledolgoztam a húskockákat is, szükség szerint finoman utánaízesítettem.
Egy 10 cm széles, 32 cm hosszú őzgerincformát vajjal kikentem, zsemlemorzsával behintettem.
A masszát beleöntöttem a formába, elegyengettem.
Rákentem a maradék vajat és a maradék morzsával meghintettem.Tetejére sütőfóliát tettem
Előmelegített, 170 fokos sütőben 40 percig sütöttem.
A sütőből kivéve a formából a fóliára fordítottam a húst, és a sütőbe visszatéve szép ropogós pirosra sütöttem.
(fotó: mindmegette)
A gyümölcsöt – almát, szilvát, epret, málnát, mangót stb. –
megmossuk, és apróra vágjuk. Vajban pirítunk ánizst, kumint,
fahéjat, chilipaprikát, fekete borsot, esetleg koriandert, kókuszreszeléket
és kardamomot. A fűszereket kevés vízzel felengedjük,
megcukrozzuk, és citromlevet adunk hozzá. Ekkor keverjük
hozzá a gyümölcsöt, és fedő alatt főzzük, amíg meg nem puhul,
és üvegessé nem válik.
Legjobban akkor szokott ízleni a nyugati embernek, ha púrit
eszegethet hozzá.
A púrihoz lisztből, vízből – sóval és borssal ízesített – kemény
tésztát kell gyúrni. A tészta álljon egy darabig, majd kinyújthatjuk,
és kis lapokra vágjuk. Forró vajban felpuffasztjuk és
kisütjük. Szalvétára, vászonra tesszük, hogy a vajat leszívja róla.
Sütőtök krémleves
500 g sütőtök
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 póréhagyma
400 ml víz
320 ml tejszín
2 evőkanál olívaolaj
Só
Bors
Szerecsendió
Készítsd elő a zöldségeket.
A hagymát és a fokhagymát vágd apróra, a póréhagymát karikákra.
A tököt vágd félbe, szedd ki a magját és vágd kockára. Ha a leggyakrabban kapható, hosszúkás kanadai sütőtököt használod, akkor hámozd is meg.Egy lábasban közepes lángon pirítsd üvegesre a hagymát, kb. 5 perc alatt. Add hozzá a fokhagymát és a tököt, és így is pirítsd még néhány percig. Ez az a pont, ahol a póréhagymát is hozzáadhatod, hadd piruljon az is. Öntsd fel a vízzel és ízesítsd sóval, borssal, őrölt szerecsendióval. Alacsony lángon főzd puhára a tököt kb. 30 perc alatt.Add hozzá a tejszínt és pürésítsd turmixban vagy botmixerrel.
Melegen tálald. Hűvös őszi hétvégéken akár magában, akár egy jó ropogós ciabatta vagy baguette kenyérrel igazi melegséget hozó étel.