A mama főztje.

Szeles Edit weboldala ahol megtalálhatóak :receptek,praktikus ötletek,tippek tanácsok,minden mennyiségben.virágápolás,jó könyvek,sport,film,érezd itt jól magad,csak lazán...semmi politika.

Receptek.

  

A zebrával jelzett ételeket a Klub rádió honlapjáról hoztam.

Elkövették Göczey Zsuzsi és Törtei Takács Kriszta.

       
          

                                               

Mi az a sólet?

 A sólet babos-húsos egytálétel, amelyet a zsidó vallásúak szombaton esznek? Nem, hiszen létezik hús, sőt bab nélküli sólet is, ráadásul eszi azt már mindenki, csülökkel, konzervből, mindenhogyan. Amikor megpróbáljuk meghatározni a sólet fogalmát, egy rakás akadályba ütközünk, ugyanakkor útközben megérthetjük a zsidó konyha, sőt azon keresztül a zsidó vallás lényegét.

(fotómindmegette)

http://www.zsido.hu/receptek/soletek.htm

Almás kugli

   (Erika receptje)

(fotó sütikesüti)

Alapanyagok:fél kg alma,2 tojás 2 evőkanál liszt,2 evőkanál vaj 4 evőkanál cukor, őrölt fahéj ,őrölt szegfűszeg két nagy marék dió

Az almát megpucolom és vékonyan felszeletelem.

 A tojást felverem, hozzáadom a cukrot, a fűszereket és a lisztet, majd a langyos olvasztott vajat. Összeforgatom az almával és a durvára tört dióval, majd kivajazott formába öntöm, és 180 fokon kb. háromnegyed óra alatt aranyszínűre sütöm. 

Sörös csirekeszárnyak.

border=0 border=0

 

 

 

Hozzávalók: 1,5 kg szép, húsos csirkeszárny, só, 1 doboz sör

Elkészítése: ízlés szerint besózva szép szorosan egymás mellé rendezem egy tepsiben a csirkeszárnyakat. Ráöntöm a doboz sört (ha kevesebb és kisebb a szárny, a sör is legyen kevesebb!), alufóliával befödöm és beteszem a 200 fokos sütőbe. Hagyom sülni kb 40-45 percig, akkor leszedem a tepsiről a fóliát, visszateszem a sütőbe, és erősebb lángon addig sütöm tovább, míg elpárolog a sör és pirosra válnak a szárnyak.
Ezzel a módszerrel más csirketestrészeket, sőt egy egész csirkét félbe vágva is lehet sütni.

Joghurtos padlizsán

Hozzávalók: 2 szép fényes, érett padlizsán, 2 pohár joghurt, vagy ennyinek megfelelő sűrü török joghurt, 1-4 gerezd fokhagyma, kb 1 deci olíva olaj, só.

Elkészítése: a megmosott , megtörölgetett padlizsánt kisujjnyi szeletekre vágom, és rostsütő serpenyőben puhára sütöm. Ezalatt salátás tálba öntöm a joghurtot, megsózom és belepréselem a fokhagymát. Mindenki annyit használjon belőle, amennyit elbír. Belekeverem az olajat is. Ahogy megsülnek a padlizsánkarikák, négybe vágom és a joghurtba keverem őket. Amikor mind kész, hűtőbe teszem. Bármi sülthöz finom, de ma asörös csirkeszárnyakhoz.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=&cid=133530#c

Parti fasírt Pimkie konyhájából.

http://www.nosalty.hu/recept/parti-fasirt-pimkie-konyhajabol

Fokhagymás kence.

 

http://www.nosalty.hu/recept/fokhagymas-kence

Kacsazsíros foszlós perec.

http://www.nosalty.hu/recept/kacsazsiros-foszlos-perec

Hétvégi levesek: add meg a módját!

A konyhában hétközben a gyorsaság dívik. Rendben van, de hétvégén adjuk meg a módját, készítsünk különleges fogásokat! Kezdjük mindjárt a levessel, hisz anélkül, mit ér a hétvégi asztal?

http://www.nosalty.hu/ajanlo/hetvegi-levesek-add-meg-modjat

Csülökpörkölt

http://www.nosalty.hu/recept/csulokporkolt

Ezerarcú palacsinta

http://www.nosalty.hu/ajanlo/ezerarcu-palacsinta

Tévi diós piskótája

(gabojszakonyhaja.blogspot.com) fotó.

(cukorbetegeknek  ajánlom)

8 tojás szétválasztva, a fehérjét felverjük habnak. A sárgáját elkeverjük 7 evőkanál Pötyi édesítő porral és 20 dkg darált dióval, a tojás habot hozzá keverjük és alaposan kikent kilisztezett tepsiben 180 c fokon 5 percig, majd 160 c fokon még 5-6percig sütjük.Deszkára borítjuk, s ha kihűlt ketté vágjuk és megkenjük a következő krémmel:1 cs csokoládés pudingpor, 7 evőkanál Pötyi por és 4 dl tejből pudingot főzünk. Habosra keverünk 20 dkg vajat és a kihűlt pudinggal összedolgozzuk. A lapok közé töltjük és a tetejére az alábbi öntetet simítjuk: 2 evőkanál víz, 2 evőkanál kakaó , 1 evőkanál Pötyi por. Sűrűre főzzük és bele keverünk még melegen 5 dkg vajat. Azonnal a süteményre simítjuk.

13 céklás recept

  

http://www.fozoshow.hu/adatbazis/31.htm

Rakott krumpli.

"Egy magyar háztartás asztaláról sem hiányozhat ez a problémamentesen elkészíthető házias étel. A rakott krumpli kiadós, könnyen elkészíthető, és viszonylag olcsó étel. Akár előző nap a sütés fázisáig teljesen előkészíthető. A gyerekek is szívesen megeszik."

 

https://cookpad.com/hu/receptek/1924444-rakott-krumpli

A leggyorsabb vacsora - készítsd el előre!.

 

Tipp: Mindig írjuk rá a dobozra, hogy mi van benne, és mikor került a fagyasztóba. A mínuszokban ugyan nem romlik meg, de nem tanácsos két éves bolognai szószt feltálalni a családnak.

http://www.nosalty.hu/ajanlo/leggyorsabb-vacsora-keszitsd-el-elore

A kenyér világnapja – ünnepeld te is!

http://www.nosalty.hu/ajanlo/kenyer-vilagnapja-unnepeld-te

Így étkezz a 30-as éveidben!

Ami sötétzöld, az csak jó lehet, ha a 30-as éveidben jársz! A C-vitaminban, béta-karotinban gazdag brokkoli, az egyik legkiválóbb vasforrásként számon tartott spenót vagy a K-vitamint, kalciumot és magnéziumot tartalmazó sóska rendszeresen szerepeljen az étrendedben!

http://www.nosalty.hu/ajanlo/igy-etkezz-30-eveidben

Márványsajtos céklasaláta pirított szezámmaggal

http://www.nosalty.hu/recept/marvanysajtos-ceklasalata-piritott-szezammaggal

A kertész levese.

http://www.mindmegette.hu/kerteszleves.recept?utm_source=www.toptalq.hu

Kárpáti Borzaska szárnyashúsból.

Ugyan a borzaska nem szárnyas húsból, hanem rövidkarajból készül eredetileg, azonban igen ízletes a csirkemell, vagy pulykamell változat! Ha ezt elkészítik, vendégeik biztosan oda lesznek a gyönyörtől!

https://cookpad.com/hu/receptek/1924079-karpati-borzaska-recept-szarnyashusbol

Francia krémes recept

http://www.youtube.com/watch?v=jNmW3b5Z9PU&feature=share

Francia hagymaleves.

http://www.mindmegette.hu/hagymaleves-az-etlapok-sztarja-46023/

Gombás-tejfölös csirke bakonyiasan.

http://www.nosalty.hu/recept/gombas-tejfolos-csirke-bakonyiasan

Rákóczi túrós recept 

 

https://cookpad.com/hu/receptek/1923866-rakoczi-turos-recept-i

Bagel recept lépésről-lépésre.

https://cookpad.com/hu/receptek/1924061-bagel-recept-lepesrol-lepesre

Marhahúsleves 

 

http://www.nosalty.hu/recept/marhahusleves

Vaddisznó vadas zsemlegombóccal.

http://www.nosalty.hu/recept/vaddiszno-vadas-zsemlegomboccal

Bögrés gesztenyekrémes-meggyes süti

http://www.nosalty.hu/recept/bogres-gesztenyekremes-meggyes-suti

Medvehagymás gulyásleves.

http://www.nosalty.hu/recept/medvehagymas-gulyasleves

Sertéskaraj Holstein-módra.

http://www.nosalty.hu/recept/serteskaraj-holstein-modra

Nutellás krémes 

http://www.nosalty.hu/recept/nutellas-kremes

Medvehagymás sósrúd

http://ennijoesfozniis.blogspot.hu/2012_04_01_archive.html

Snidlinges burgonyakrémleves

http://www.nosalty.hu/recept/snidlinges-burgonyakremleves

Spenót á la nagymama.

http://www.nosalty.hu/recept/spenot-la-nagymama

Mogyoróforgácsos brownies .

http://www.nosalty.hu/recept/mogyoroforgacsos-brownies

 Póréhagyma leves á la Budai

border=0 border=0

 

 

 

 

     

Hozzávalók:
1-2 póréhagyma, 2 evőkanál oliva olaj, 2 dl száraz fehérbor, 1,5 dl tejszín, (bio) leveskocka, só, bors
A megtisztított póréhagymát hosszában ketté vágom és fölszeletelem, kb fél cm laskára. A felmelegedett olivára dobom és párolni kezdem, majd ráöntöm a bort. Lefödve megpuhítom, majd fölengedem vízzel, beleteszem a leveskockákat, borsot darálok bele, szükség szerint utána sózom. Amikor összefőtt mindez, beleöntöm a tejszínt – és kész

border=0 border=0

 

Angyalhaj

 

Hozzávalók:
Személyenként 10 dkg cérnametélt, jókora vöröshagyma, olivaolaj, reszelt (parmezán) sajt, citromlé.
A hagymát apró kockákra vágom és 3 evőkanál oliván megdinsztelem. Ezalatt sós vizet forralok, s amikor lobog, beleteszem a cérnametéltet. Amikor megfőtt (kb 3-5 perc), leszűröm és a hagymára borítom. Tálaláskor bőségesen megszórom a sajttal és meglocsolom citromlével

Párizsi sültcsirke mell

Hozzávalók:
Személyenként 20 dkg csirkemell filé sózva-borsozva, oliva a sütéshez, majd 21-2 doboz tejszines krémsajt.
A hússzeleteket hirtelen kisütöm a forró olajban. 1-2 perc oldalanként, persze a hús vastagságának függvényében. Amikor megsültek a hússzeletek, kiszedem és a visszamaradt olajba belekotrom a krémsajtot. Felforralom, összekeverem közben, ez se hosszabb 1-2 percnél, s a kész húsra öntöm.

Reszelt karalábé saláta Hozzávalók: 
2 személyenként 1 nagy, vagy 2 kicsi fel karalábé, 2 gerezd fokhagyma, vagy 3 szál újhagyma összevagdalva a zöldjével együtt, kész majonéz, zöld petrezselyem, só, bors, citrom.
Gyufaszálnyira (ezt nevezik julienne-nek) lereszelem a megtisztított karalábét. Belenyomok fél tubus majonézt, aki bővebben szereti, az többet is tehet, megszórom sóval, friss borsot darálok rá, most jön bele vagy a préselt fokhagyma, vagy az újhagyma. Ráfacsarom 1-2 citrom levét, bele a petrezselyem. Jól összekeverem és máris ehető. De ha áll kicsit, jobban összeérnek az ízek.

border=0
border=0 border=0

 

Őszi gyümölcssaláta

 

Hozzávalók 4-6 személyre
0,5 kg tehéntúró, 2 dl tejszín, 4 evőkanál méz, épp kapható idénygyümölcsökből összesen 
kb 0,5 kg
kb 1x1 centis kockára darabolom a gyümölcsöket: november közepén pl almát, körtét, szőlőt.
Összekeverem és a felét üvegtálkák fenekére teszem.
Turmixba teszem a túrót a mézzel és keverni kezdem. Amikor símulni kezd, hozzáteszem a tejszínt is és tovább keverem. Akkor kész, amikor szép egyenletes krém lesz belőle.
Ezt az előkészített tálkákba adagolom, és a tetejére teszem a megmaradt gyümölcsöket

Gyümölcsleves meggyből és almából.

http://www.nosalty.hu/recept/gyumolcsleves-meggybol-almabol

Szaftos sült csirke tésztával.

http://www.nosalty.hu/recept/szaftos-sult-csirke-tesztaval

Gofri csokipudinggal és lekvárral.

http://www.nosalty.hu/recept/gofri-csokipudinggal-lekvarral

Majorannás kacsamájpástétom.

Ilyet én is szoktam készíteni csak csirkemájból.

http://www.nosalty.hu/recept/majorannas-kacsamajpastetom

Ragu mini marharoládokkal. 

http://www.nosalty.hu/recept/ragu-mini-marharoladokkal

Extra sajtos-túrós pogi.

http://www.nosalty.hu/recept/extra-sajtos-turos-pogi

Csillagjegy-menü Mérlegeknek.

Ha te is szeptember 24. és október 23. között születtél, a kreatív konyhaművészet remekeivel lehet téged levenni a lábadról. A Mérleg levegő jegy, így te is könnyed, vidám egyéniség vagy!

http://www.nosalty.hu/ajanlo/csillagjegy-menu-merlegeknek

Almás szilvás fahéjas,

(fotó: mindmegette)

80 dkg félfogós liszt, 50 dkg margarin,tejföl amennyit felvesz,(én egy nagy tejfölt vettem abból könnyebb gazdálkodni.20 dkg cukor, vaníliás cukor,sütőpor, szódabikarbóna. (csipet)  só.zsemlemorzsa.

1,80 dkg alma, lereszelni, kinyomkodni, bele  cukor fahéj. csipet só.

(almalevet meginni)

kb 50 dkg szilva. elfelezni..10 dkg cukrot fahéjjal kikeverni.

Így állítom össze:

A tésztát kétfelé osztom,a nagyobbik felét teszem a tepsi aljába,zsemlemorzsa, rá alma töltelék,, rá a cukorba mártogatott szilva, maradék cukrot rászorjuk a tetejére,zsemlemorzsa.Majd a tészta másik fele.

A tetejét megkenem tojással, és megszurkálom a villával.45 percig sütöttem gázsütőben 200-220 fokon.

Mákos, diós kalács vaníliasodóval.

http://szepsegtar.blogspot.hu/2011/02/makos-dios-kalacs-vaniliasodoval.html

Cukkinikrémleves illatos bazsalikommal.

 

http://www.nosalty.hu/recept/cukkinikremleves-illatos-bazsalikommal

Sajtos reszelt burgonya,

 

Egy finom recept a maradék héjában főtt burgonya felhasználására. A créme fraiche-tejszínes keveréket fűszerezhetjük fokhagymával vagy morzsolt rozmaringgal

http://www.nosalty.hu/recept/sajtos-reszelt-burgonya

Szilvás lepény Boszi konyhájából.

http://www.nosalty.hu/recept/szilvas-lepeny-boszi-konyhajabol 

Ágyas pálinka, 'mediterrán' 

  1. Összeaprítjuk a fügét.
  2. Vékonyan lehámozzuk a citrusok héját, keskeny csíkokra vágjuk.
  3. Durvára vágjuk a diót.
  4. Hozzáadunk 1 dl pálinkát, jól összerázzuk.
  5. Üvegbe töltjük és ráöntjük a többi pálinkát.
  6. Amennyiben közben el nem fogy, legalább három hétig érleljük.

http://www.nosalty.hu/recept/agyas-palinka-mediterran

Tyúkhúsleves  - szerecsendióval.

http://www.nosalty.hu/recept/tyukhusleves-5-szerecsendioval

Göngyölt hús spagetti tésztával.

http://www.nosalty.hu/recept/gongyolt-hus-spagetti-tesztaval

Almás piskóta Gréti konyhájából .

http://www.nosalty.hu/recept/almas-piskota-greti-konyhajabol

Rongyos kifli

http://www.sutigyar.hu/recept/rongyos_kifli

Cseh menü

 

Kulajda leves

 

border=0 border=0

 

Hozzávalók: 2 szem krumpli, 40 dkg gomba ( a legjobb, ha minél többféle erdei gomba), 1 pohár tejföl, 2 evőkanál liszt, kis kanál vaj, jó csipet köménymag, 1 csokor kapor, só.

Elkészítése: feldarabolom a szilárd hozzávalókat: gombát, krumplit, és forró vízbe téve megfőzöm sóval és a köménymaggal. Amíg fő, a tejfölt simára keverem a liszttel és a levesbe főzöm, amikor puhára főtt a krumpli. Együtt főzöm még 1-2 percig, hozzáteszem a vajat és a kaprot.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=&cid=132903#c

Kacsamell vörösborban, rozmaringgal

border=0
border=0 border=0

 

Hozzávalók: egy egész kacsamell, 1 fej fokhagyma, 2 ág rozmaring levelei, 1 pohár vörösbor, kis só

Elkészítése: bedörzsölöm sóval a kacsamellet, tepsibe teszem, rászórom a rozmaringot, mellé a megtisztított fokhagyma gerezdeket, ráöntöm a bort. Beborítom alufóliával és 160 fokos sütőbe teszem. Sokáig sül, 2-3 órát is, de megéri.
Amikor puha a hús, a fólia nélkül még visszateszem a sütőbe, hogy a leve kissé elpárologjon.

Dobry Kondiment – mártás bármilyen húsra, halra

Hozzávalók: 1 nagy pohár tejföl, 1 fej fokhagyma, 6 tojás sárgája, só, fekete bors, nagy csipet sáfrány
Elkészítése: a megtisztított fokhagymát nagyon vékonyra fölszeletelem és száraz serpenyőben enyhén megpirítom. Ekkor felöntöm a tejföllel, megsózom és beleszórom a sáfrányt, végül belekeverem a tojássárgákat. Főzni nem szabad, csak jó fölmelegíteni.

Párolt hagyma

Hozzávalók: 1 kg lila hagyma, 1 nagy kanál méz, 1 nagy kanál vaj, 2,5 deci száraz vörösbor, 2-3 szelet narancs.

Elkészítése: csíkokra szeletelem a hagymát, olvasztott vajon megpirítom, hozzáadom a mézet és a bort, jól összekeverem, majd a tetejére teszem a narancsot. Lefödve párolom kb 10-15 percig. Bármilyen sült húshoz finom köret.

Spenótos knédli

Hozzávalók: fél kg friss spenót, 1-2 hagyma, 1 csokor petrezselyem, 10 db kifli, vagy egy zacskó toast fehérkenyér, 25 dkg darált füstölt angolszalonna, 6-8 tojás. Só, bors, csipet sáfrány, ha van otthon.
Elkészítése: a kenyeret (kiflit) kockákra vágom és hozzáadom a csíkokra vágott spenótot, a petrezselymet, bele a tojásokat , a hagymát és a darált angolszalonnát. Óvatosan sózom, borsozom. Lehet tenni bele szerecsendiót is. Kézzel összedolgozom, akkor jó, amikor már eldolgoztam a kockákat. Sütőpapírral kibélelek egy őzgerinc formát, vagy más, hosszúkás edényt, belenyomkodom a tésztát, ráhajtom a sütőpapirt és alufóliába csomagolom az egészet. Egy nagyobb tepsibe teszem ezt a csomagot, vizet töltök mellé és 180 fokos sütőben 45-50 percig sütöm.
Hosszúkás tálra teszem és centi vastagon fölszeletelem.

Cseh fánk, alias tarkedli

border=0
border=0 border=0

Hozzávalók: 40 dkg liszt, fél liter tej, 2 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 2 tojás, olaj a sütéshez. Baracklekvár vagy gyümölcsös öntet a tálaláshoz: 1 nagy pohár tejföl, gyümölcs szirup ízlés szerint, vaniliás cukor, bogyós gyümölcsök belekeverve.

Elkészítése: tálba szitálom a lisztet, a közepébe képzett kis gödörbe belemorzsolom az élesztőt, rászórok egy kanál cukrot és ráöntök 2 dl langyos tejet. Letakarva langyos helyen pihentetem, míg felfut az élesztő.
Ezután hozzáadom a maradék cukrot és tejet, a tojások sárgáját és egy csipet sót. Géppel szép símára dolgozom, akkor jó, ha sűrűbb palacsinta tészta állagú. Letakarom és ¾ órát pihentetem. Ekkor hozzáadom a tojások habbá vert fehérjét, pár percig tovább pihentetem. Ha van teflon bevonatos tarkedlisütő, abban sütöm,mélyedésenként 1-2 csepp olajban, hogy szép kerek sütik legyenek. Ha nincs, lehet teflon serpenyőben is, 1-2 percig az egyik oldalát, húsvillával átfordítom, s másik oldalát is megsütöm.
Tálaláskor kettesével össze lehet ragasztani baracklekvárral, vagy az öntet hozzávalót összekeverve meglocsolni.

Parasztkolbászos krumpli (krém)leves

border=0
border=0 border=0

 

Hozzávalók: 3 nagy szem krumpli, egy arasznyi póréhagyma, 1 evőkanál vaj, leveskocka, 2 evőkanál tejszín, snidling, egy szál sütni való kolbász.
Elkészítése: olvasztott vajon megfonnyasztom, megpárolom a csíkokra vágott póréhagymát, felöntöm vízzel, levesport vagy leveskockát teszek bele és a megtisztított, felkockázott krumplit puhára főzöm. Szükség szerint utána sózom, beleteszem a tejszínt és a felaprított snidlinget. Megsütöm a kolbászt, ezalatt ízlés szerint beleturmixolok, hogy krémszerű legyen a leves. Tálaláskor minden tányérba teszek egy kis kupac fölszeletelt kolbászt.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 99
Tegnapi: 38
Heti: 309
Havi: 211
Össz.: 9 584 062

Látogatottság növelés
Oldal: RECEPTEK
A mama főztje. - © 2008 - 2024 - szeles-edit.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »