A sólet babos-húsos egytálétel, amelyet a zsidó vallásúak szombaton esznek? Nem, hiszen létezik hús, sőt bab nélküli sólet is, ráadásul eszi azt már mindenki, csülökkel, konzervből, mindenhogyan. Amikor megpróbáljuk meghatározni a sólet fogalmát, egy rakás akadályba ütközünk, ugyanakkor útközben megérthetjük a zsidó konyha, sőt azon keresztül a zsidó vallás lényegét.
(fotómindmegette)
http://www.zsido.hu/receptek/soletek.htm
(Erika receptje)
(fotó sütikesüti)
Alapanyagok:fél kg alma,2 tojás 2 evőkanál liszt,2 evőkanál vaj 4 evőkanál cukor, őrölt fahéj ,őrölt szegfűszeg két nagy marék dió
Az almát megpucolom és vékonyan felszeletelem.
A tojást felverem, hozzáadom a cukrot, a fűszereket és a lisztet, majd a langyos olvasztott vajat. Összeforgatom az almával és a durvára tört dióval, majd kivajazott formába öntöm, és 180 fokon kb. háromnegyed óra alatt aranyszínűre sütöm.
Hozzávalók: 1,5 kg szép, húsos csirkeszárny, só, 1 doboz sör
Elkészítése: ízlés szerint besózva szép szorosan egymás mellé rendezem egy tepsiben a csirkeszárnyakat. Ráöntöm a doboz sört (ha kevesebb és kisebb a szárny, a sör is legyen kevesebb!), alufóliával befödöm és beteszem a 200 fokos sütőbe. Hagyom sülni kb 40-45 percig, akkor leszedem a tepsiről a fóliát, visszateszem a sütőbe, és erősebb lángon addig sütöm tovább, míg elpárolog a sör és pirosra válnak a szárnyak.
Ezzel a módszerrel más csirketestrészeket, sőt egy egész csirkét félbe vágva is lehet sütni.
Hozzávalók: 2 szép fényes, érett padlizsán, 2 pohár joghurt, vagy ennyinek megfelelő sűrü török joghurt, 1-4 gerezd fokhagyma, kb 1 deci olíva olaj, só.
Elkészítése: a megmosott , megtörölgetett padlizsánt kisujjnyi szeletekre vágom, és rostsütő serpenyőben puhára sütöm. Ezalatt salátás tálba öntöm a joghurtot, megsózom és belepréselem a fokhagymát. Mindenki annyit használjon belőle, amennyit elbír. Belekeverem az olajat is. Ahogy megsülnek a padlizsánkarikák, négybe vágom és a joghurtba keverem őket. Amikor mind kész, hűtőbe teszem. Bármi sülthöz finom, de ma asörös csirkeszárnyakhoz.
http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=&cid=133530#c
http://www.nosalty.hu/recept/parti-fasirt-pimkie-konyhajabol
http://www.nosalty.hu/recept/fokhagymas-kence
http://www.nosalty.hu/recept/kacsazsiros-foszlos-perec
A konyhában hétközben a gyorsaság dívik. Rendben van, de hétvégén adjuk meg a módját, készítsünk különleges fogásokat! Kezdjük mindjárt a levessel, hisz anélkül, mit ér a hétvégi asztal?
http://www.nosalty.hu/ajanlo/hetvegi-levesek-add-meg-modjat
http://www.nosalty.hu/recept/csulokporkolt
http://www.nosalty.hu/ajanlo/ezerarcu-palacsinta
(gabojszakonyhaja.blogspot.com) fotó.
(cukorbetegeknek ajánlom)
8 tojás szétválasztva, a fehérjét felverjük habnak. A sárgáját elkeverjük 7 evőkanál Pötyi édesítő porral és 20 dkg darált dióval, a tojás habot hozzá keverjük és alaposan kikent kilisztezett tepsiben 180 c fokon 5 percig, majd 160 c fokon még 5-6percig sütjük.Deszkára borítjuk, s ha kihűlt ketté vágjuk és megkenjük a következő krémmel:1 cs csokoládés pudingpor, 7 evőkanál Pötyi por és 4 dl tejből pudingot főzünk. Habosra keverünk 20 dkg vajat és a kihűlt pudinggal összedolgozzuk. A lapok közé töltjük és a tetejére az alábbi öntetet simítjuk: 2 evőkanál víz, 2 evőkanál kakaó , 1 evőkanál Pötyi por. Sűrűre főzzük és bele keverünk még melegen 5 dkg vajat. Azonnal a süteményre simítjuk.
http://www.fozoshow.hu/adatbazis/31.htm
"Egy magyar háztartás asztaláról sem hiányozhat ez a problémamentesen elkészíthető házias étel. A rakott krumpli kiadós, könnyen elkészíthető, és viszonylag olcsó étel. Akár előző nap a sütés fázisáig teljesen előkészíthető. A gyerekek is szívesen megeszik."
https://cookpad.com/hu/receptek/1924444-rakott-krumpli
Tipp: Mindig írjuk rá a dobozra, hogy mi van benne, és mikor került a fagyasztóba. A mínuszokban ugyan nem romlik meg, de nem tanácsos két éves bolognai szószt feltálalni a családnak.
http://www.nosalty.hu/ajanlo/leggyorsabb-vacsora-keszitsd-el-elore
http://www.nosalty.hu/ajanlo/kenyer-vilagnapja-unnepeld-te
Ami sötétzöld, az csak jó lehet, ha a 30-as éveidben jársz! A C-vitaminban, béta-karotinban gazdag brokkoli, az egyik legkiválóbb vasforrásként számon tartott spenót vagy a K-vitamint, kalciumot és magnéziumot tartalmazó sóska rendszeresen szerepeljen az étrendedben!
http://www.nosalty.hu/ajanlo/igy-etkezz-30-eveidben
http://www.nosalty.hu/recept/marvanysajtos-ceklasalata-piritott-szezammaggal
http://www.mindmegette.hu/kerteszleves.recept?utm_source=www.toptalq.hu
Ugyan a borzaska nem szárnyas húsból, hanem rövidkarajból készül eredetileg, azonban igen ízletes a csirkemell, vagy pulykamell változat! Ha ezt elkészítik, vendégeik biztosan oda lesznek a gyönyörtől!
https://cookpad.com/hu/receptek/1924079-karpati-borzaska-recept-szarnyashusbol
http://www.youtube.com/watch?v=jNmW3b5Z9PU&feature=share
http://www.mindmegette.hu/hagymaleves-az-etlapok-sztarja-46023/
http://www.nosalty.hu/recept/gombas-tejfolos-csirke-bakonyiasan
https://cookpad.com/hu/receptek/1923866-rakoczi-turos-recept-i
https://cookpad.com/hu/receptek/1924061-bagel-recept-lepesrol-lepesre
http://www.nosalty.hu/recept/marhahusleves
http://www.nosalty.hu/recept/vaddiszno-vadas-zsemlegomboccal
http://www.nosalty.hu/recept/bogres-gesztenyekremes-meggyes-suti
http://www.nosalty.hu/recept/medvehagymas-gulyasleves
http://www.nosalty.hu/recept/serteskaraj-holstein-modra
http://www.nosalty.hu/recept/nutellas-kremes
http://ennijoesfozniis.blogspot.hu/2012_04_01_archive.html
http://www.nosalty.hu/recept/snidlinges-burgonyakremleves
http://www.nosalty.hu/recept/spenot-la-nagymama
http://www.nosalty.hu/recept/mogyoroforgacsos-brownies
Hozzávalók:
1-2 póréhagyma, 2 evőkanál oliva olaj, 2 dl száraz fehérbor, 1,5 dl tejszín, (bio) leveskocka, só, bors
A megtisztított póréhagymát hosszában ketté vágom és fölszeletelem, kb fél cm laskára. A felmelegedett olivára dobom és párolni kezdem, majd ráöntöm a bort. Lefödve megpuhítom, majd fölengedem vízzel, beleteszem a leveskockákat, borsot darálok bele, szükség szerint utána sózom. Amikor összefőtt mindez, beleöntöm a tejszínt – és kész
Angyalhaj
Hozzávalók:
Személyenként 10 dkg cérnametélt, jókora vöröshagyma, olivaolaj, reszelt (parmezán) sajt, citromlé.
A hagymát apró kockákra vágom és 3 evőkanál oliván megdinsztelem. Ezalatt sós vizet forralok, s amikor lobog, beleteszem a cérnametéltet. Amikor megfőtt (kb 3-5 perc), leszűröm és a hagymára borítom. Tálaláskor bőségesen megszórom a sajttal és meglocsolom citromlével
Párizsi sültcsirke mell
Hozzávalók:
Személyenként 20 dkg csirkemell filé sózva-borsozva, oliva a sütéshez, majd 21-2 doboz tejszines krémsajt.
A hússzeleteket hirtelen kisütöm a forró olajban. 1-2 perc oldalanként, persze a hús vastagságának függvényében. Amikor megsültek a hússzeletek, kiszedem és a visszamaradt olajba belekotrom a krémsajtot. Felforralom, összekeverem közben, ez se hosszabb 1-2 percnél, s a kész húsra öntöm.
Reszelt karalábé saláta Hozzávalók:
2 személyenként 1 nagy, vagy 2 kicsi fel karalábé, 2 gerezd fokhagyma, vagy 3 szál újhagyma összevagdalva a zöldjével együtt, kész majonéz, zöld petrezselyem, só, bors, citrom.
Gyufaszálnyira (ezt nevezik julienne-nek) lereszelem a megtisztított karalábét. Belenyomok fél tubus majonézt, aki bővebben szereti, az többet is tehet, megszórom sóval, friss borsot darálok rá, most jön bele vagy a préselt fokhagyma, vagy az újhagyma. Ráfacsarom 1-2 citrom levét, bele a petrezselyem. Jól összekeverem és máris ehető. De ha áll kicsit, jobban összeérnek az ízek.
Őszi gyümölcssaláta
Hozzávalók 4-6 személyre
0,5 kg tehéntúró, 2 dl tejszín, 4 evőkanál méz, épp kapható idénygyümölcsökből összesen
kb 0,5 kg
kb 1x1 centis kockára darabolom a gyümölcsöket: november közepén pl almát, körtét, szőlőt.
Összekeverem és a felét üvegtálkák fenekére teszem.
Turmixba teszem a túrót a mézzel és keverni kezdem. Amikor símulni kezd, hozzáteszem a tejszínt is és tovább keverem. Akkor kész, amikor szép egyenletes krém lesz belőle.
Ezt az előkészített tálkákba adagolom, és a tetejére teszem a megmaradt gyümölcsöket
http://www.nosalty.hu/recept/gyumolcsleves-meggybol-almabol
http://www.nosalty.hu/recept/szaftos-sult-csirke-tesztaval
http://www.nosalty.hu/recept/gofri-csokipudinggal-lekvarral
Ilyet én is szoktam készíteni csak csirkemájból.
http://www.nosalty.hu/recept/majorannas-kacsamajpastetom
http://www.nosalty.hu/recept/ragu-mini-marharoladokkal
http://www.nosalty.hu/recept/extra-sajtos-turos-pogi
Ha te is szeptember 24. és október 23. között születtél, a kreatív konyhaművészet remekeivel lehet téged levenni a lábadról. A Mérleg levegő jegy, így te is könnyed, vidám egyéniség vagy!
http://www.nosalty.hu/ajanlo/csillagjegy-menu-merlegeknek
(fotó: mindmegette)
80 dkg félfogós liszt, 50 dkg margarin,tejföl amennyit felvesz,(én egy nagy tejfölt vettem abból könnyebb gazdálkodni.20 dkg cukor, vaníliás cukor,sütőpor, szódabikarbóna. (csipet) só.zsemlemorzsa.
1,80 dkg alma, lereszelni, kinyomkodni, bele cukor fahéj. csipet só.
(almalevet meginni)
kb 50 dkg szilva. elfelezni..10 dkg cukrot fahéjjal kikeverni.
Így állítom össze:
A tésztát kétfelé osztom,a nagyobbik felét teszem a tepsi aljába,zsemlemorzsa, rá alma töltelék,, rá a cukorba mártogatott szilva, maradék cukrot rászorjuk a tetejére,zsemlemorzsa.Majd a tészta másik fele.
A tetejét megkenem tojással, és megszurkálom a villával.45 percig sütöttem gázsütőben 200-220 fokon.
http://szepsegtar.blogspot.hu/2011/02/makos-dios-kalacs-vaniliasodoval.html
http://www.nosalty.hu/recept/cukkinikremleves-illatos-bazsalikommal
Egy finom recept a maradék héjában főtt burgonya felhasználására. A créme fraiche-tejszínes keveréket fűszerezhetjük fokhagymával vagy morzsolt rozmaringgal
http://www.nosalty.hu/recept/sajtos-reszelt-burgonya
http://www.nosalty.hu/recept/szilvas-lepeny-boszi-konyhajabol
http://www.nosalty.hu/recept/agyas-palinka-mediterran
http://www.nosalty.hu/recept/tyukhusleves-5-szerecsendioval
http://www.nosalty.hu/recept/gongyolt-hus-spagetti-tesztaval
http://www.nosalty.hu/recept/almas-piskota-greti-konyhajabol
http://www.sutigyar.hu/recept/rongyos_kifli
Kulajda leves
Hozzávalók: 2 szem krumpli, 40 dkg gomba ( a legjobb, ha minél többféle erdei gomba), 1 pohár tejföl, 2 evőkanál liszt, kis kanál vaj, jó csipet köménymag, 1 csokor kapor, só.
Elkészítése: feldarabolom a szilárd hozzávalókat: gombát, krumplit, és forró vízbe téve megfőzöm sóval és a köménymaggal. Amíg fő, a tejfölt simára keverem a liszttel és a levesbe főzöm, amikor puhára főtt a krumpli. Együtt főzöm még 1-2 percig, hozzáteszem a vajat és a kaprot.
http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=&cid=132903#c
Kacsamell vörösborban, rozmaringgal
Hozzávalók: egy egész kacsamell, 1 fej fokhagyma, 2 ág rozmaring levelei, 1 pohár vörösbor, kis só
Elkészítése: bedörzsölöm sóval a kacsamellet, tepsibe teszem, rászórom a rozmaringot, mellé a megtisztított fokhagyma gerezdeket, ráöntöm a bort. Beborítom alufóliával és 160 fokos sütőbe teszem. Sokáig sül, 2-3 órát is, de megéri.
Amikor puha a hús, a fólia nélkül még visszateszem a sütőbe, hogy a leve kissé elpárologjon.
Dobry Kondiment – mártás bármilyen húsra, halra
Hozzávalók: 1 nagy pohár tejföl, 1 fej fokhagyma, 6 tojás sárgája, só, fekete bors, nagy csipet sáfrány
Elkészítése: a megtisztított fokhagymát nagyon vékonyra fölszeletelem és száraz serpenyőben enyhén megpirítom. Ekkor felöntöm a tejföllel, megsózom és beleszórom a sáfrányt, végül belekeverem a tojássárgákat. Főzni nem szabad, csak jó fölmelegíteni.
Párolt hagyma
Hozzávalók: 1 kg lila hagyma, 1 nagy kanál méz, 1 nagy kanál vaj, 2,5 deci száraz vörösbor, 2-3 szelet narancs.
Elkészítése: csíkokra szeletelem a hagymát, olvasztott vajon megpirítom, hozzáadom a mézet és a bort, jól összekeverem, majd a tetejére teszem a narancsot. Lefödve párolom kb 10-15 percig. Bármilyen sült húshoz finom köret.
Spenótos knédli
Hozzávalók: fél kg friss spenót, 1-2 hagyma, 1 csokor petrezselyem, 10 db kifli, vagy egy zacskó toast fehérkenyér, 25 dkg darált füstölt angolszalonna, 6-8 tojás. Só, bors, csipet sáfrány, ha van otthon.
Elkészítése: a kenyeret (kiflit) kockákra vágom és hozzáadom a csíkokra vágott spenótot, a petrezselymet, bele a tojásokat , a hagymát és a darált angolszalonnát. Óvatosan sózom, borsozom. Lehet tenni bele szerecsendiót is. Kézzel összedolgozom, akkor jó, amikor már eldolgoztam a kockákat. Sütőpapírral kibélelek egy őzgerinc formát, vagy más, hosszúkás edényt, belenyomkodom a tésztát, ráhajtom a sütőpapirt és alufóliába csomagolom az egészet. Egy nagyobb tepsibe teszem ezt a csomagot, vizet töltök mellé és 180 fokos sütőben 45-50 percig sütöm.
Hosszúkás tálra teszem és centi vastagon fölszeletelem.
Cseh fánk, alias tarkedli
Hozzávalók: 40 dkg liszt, fél liter tej, 2 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 2 tojás, olaj a sütéshez. Baracklekvár vagy gyümölcsös öntet a tálaláshoz: 1 nagy pohár tejföl, gyümölcs szirup ízlés szerint, vaniliás cukor, bogyós gyümölcsök belekeverve.
Elkészítése: tálba szitálom a lisztet, a közepébe képzett kis gödörbe belemorzsolom az élesztőt, rászórok egy kanál cukrot és ráöntök 2 dl langyos tejet. Letakarva langyos helyen pihentetem, míg felfut az élesztő.
Ezután hozzáadom a maradék cukrot és tejet, a tojások sárgáját és egy csipet sót. Géppel szép símára dolgozom, akkor jó, ha sűrűbb palacsinta tészta állagú. Letakarom és ¾ órát pihentetem. Ekkor hozzáadom a tojások habbá vert fehérjét, pár percig tovább pihentetem. Ha van teflon bevonatos tarkedlisütő, abban sütöm,mélyedésenként 1-2 csepp olajban, hogy szép kerek sütik legyenek. Ha nincs, lehet teflon serpenyőben is, 1-2 percig az egyik oldalát, húsvillával átfordítom, s másik oldalát is megsütöm.
Tálaláskor kettesével össze lehet ragasztani baracklekvárral, vagy az öntet hozzávalót összekeverve meglocsolni.
Parasztkolbászos krumpli (krém)leves
Hozzávalók: 3 nagy szem krumpli, egy arasznyi póréhagyma, 1 evőkanál vaj, leveskocka, 2 evőkanál tejszín, snidling, egy szál sütni való kolbász.
Elkészítése: olvasztott vajon megfonnyasztom, megpárolom a csíkokra vágott póréhagymát, felöntöm vízzel, levesport vagy leveskockát teszek bele és a megtisztított, felkockázott krumplit puhára főzöm. Szükség szerint utána sózom, beleteszem a tejszínt és a felaprított snidlinget. Megsütöm a kolbászt, ezalatt ízlés szerint beleturmixolok, hogy krémszerű legyen a leves. Tálaláskor minden tányérba teszek egy kis kupac fölszeletelt kolbászt.