http://aprosef.hu/sargabarackos_gomboc
Ez volt az első, amit magam főztem,
gigafazékban, nagyon sokat -
annyit, hogy végül megenni se győztem
a morzsás-porcukros gombócokat.
Nem emlékszem, barackos volt vagy szilvás,
szomszédokat hívtam, hogy elfogyjon
mert ez a túlméretezés kisiklás
volt. Ha nem is mind, legalább kopjon
belőle, és falták velem boldogan.
De közben egy a torkomra akadt,
és bár kiköhögtem, ingem foltosan
vethettem szennyesbe. Hasam megdagadt.
Napokig ettem… Aztán pontosan
tíz évig a gombócgyártás elmaradt.
http://www.mindmegette.hu/kategoria/tipus/retes
Nehéz koszt után kell valami édes,
dióval, mákkal, szilvával, barackkal
jó - de még jobb a tökös-mákos rétes,
ez biztos az asztalnál marasztal.
Te vagy, ó, rétes, a sütik vezére!
tésztád megtöltve, összetekerve,
nem tudom, ízed kincsekkel felér-e,
de a kincs te vagy, nekem rendelve.
A székely rétesről nem beszéltem még:
király ő is a rétesek között,
túró, mák és meggy benne a töltelék
jól egybesült és besűrűsödött,
róla Schiller-módra ódát költenék:
mert ez ad aztán teljes örömöt!
http://www.mindmegette.hu/csokimazas-rakott-palacsinta.recept
Máig azt mondom, nincs csodásabb, mint a
dióval, ízzel, túróval, mákkal
töltött, teflonban sütött palacsinta,
miből mindig megennék egy zsákkal.
S tudjátok, mi a rakott palacsinta?
Olyan ez, mint egy gyönyörű torta:
több rétegű, és nagyon csalafinta,
mindnél finomabb, éspedig százszorta!
Ünnepnap nekem az, amikor kint a
konyhában ezt süt az oldalborda,
a lelkem felröpít akár a hinta:
Csak kis kóstolót! –súgom – kell a minta,
ezer könyörgést összehordva,
míg számba nem kerül a palacsinta.
http://www.mindmegette.hu/aszalt-szilvaval-toltott-csirkemell-dios-bundaban.recept
Eszel ünnepkor töltött pulykamellet?
Ilyenkor ez a szokásos étel,
tölthető gesztenyével, mindemellett
az aszalt szilvával se kivétel.
Azóta szeretem szilvával inkább:
hogy nem kaptam sima gesztenyét.
főzők, ne vegyetek erről most mintát,
semmi fűszertől nem lett csemegébb,
sőt: sóval, borssal, paprikával egyre
rosszabbá vált az ünnepi ebéd,
amivel szakács sose dicsekedne,
legfeljebb leplezné szégyenét.
Inkább aszalt szilvát tölts a hús-zsebbe,
ne pedig cukrozott gesztenyepürét.
http://www.torzsasztal.com/frankosagok/kemences-toltott-kaposzta-recept.html
Ettem már sokféle töltött káposztát
jót is, gyengét is (utóbbi vérciki).
De biztosan jelesre osztályoznák
azt, ahogy a feleségem készíti.
Mi a titka, nem tudom, mert ugyanaz
van benne - gondolom én - akár máshol:
kolbász, füstölt hús, valami ravasz
fűszeres gombóc, mi jó ízt varázsol,
végezetül tejföllel meglocsolva,
mert ettől lesz az íze különleges,
a gombóc szánkban lassan szétomolva
(bár átsült, nem száraz, csak picit leves)
boldogan csúszik végül a gyomorba,
nem is földi étel, hanem istenes!.
http://www.lajosmari.hu/recept/726/tatarbifsztek
Ádám söröző az Andrássy úton
(illetve akkor még Népköztársaság);
de sokszor ültünk ott - merengek a múlton -
és tatározott az asztaltársaság.
Sok korsó sör és jó tatárhús mellett
meséltünk egymásnak disznó vicceket,
közben a darált húst megdolgoznom kellett,
mert én kevertem a legjobb bifszteket:
benne bors, paprika, hagyma és mustár
meg persze kevés só, lágy vaj és tojás,
melyek a darált finom bélszínhúst már
olyan ízessé érlelték, hogy csodás
volt meleg pirítósra kenni, s dús tál
ha kiürült, rendeltük a ráadást.
http://receptneked.hu/egytaletelek/solet-fustolt-libamellel/
Ó, azok a réges-régi sóletek!
Fehér babból, liba combjával, amely
füstölt; s persze gersli, főzni beletett
héjas tyúktojás, s libamell, valamely
hagyma s libazsír, így készítik el,
és ehető lesz, finom, elismerem,
ámde az igazi, ebben hinni kell,
ami már ritka - édes istenem -
mikor fazékban, kenyerekkel párban
kemencében sült, igazi pékségben,
látványa is vonzott, s már alig vártam
a fedőlevételt. S akkor szépségben
s őrjítő illatú párába zártan,
tömör gyönyörben űzte el éhségem.
http://www.mindmegette.hu/pasztortarhonya-felturbozva.recept
A jó öhömnek közeli rokona,
amely szintén laktató, s ízletes
a szabadtüzön főtt pásztortarhonya,
mert finom, nálunk ez is rendszeres.
Tészta helyett tarhonya a lényeg,
burgonya, kolbász, alá szalonna,
pusztában főzték régen a vének.
Pazar ízvilág, remek aroma,
és laktató, pláne több tál belőle,
mert abbahagyhatatlan, habár a
hatása néha nem jó a bendőre.
De falánkságunknak nincsen határa:
újra s újra szednénk még belőle,
mindig emlékszünk csudás zamatára!
Akad ki még nevétől is fanyalog,
s félrefordulna, ha párja ezt eszi.
Jó szakács kezében pompás falatot
jelent, feledhetetlenné ő teszi.
Pacalpörkölt, most ezzel a szonettel
téged dicsérlek, te csupa íz remek,
csípős szaftod a számban szinte perzsel,
vágyam tárgya vagy, kiért elepedek.
Vöröshagyma, meg szalonna, fokhagyma,
és persze testes, jó vörösbor bele,
legfinomabb, ha csülökkel kavarva,
vagy netán velősen, de egy tál tele!
S akkor íziben a konyhaasztalon
fölé hajolok s - kenyérrel - felfalom.
http://www.videkize.hu/suru_lebbencs
Van ahol slambuc, és van ahol öhöm.
Bográcsban készítve finom, laktató.
Ha kérdik, ízlik-e, meg nem ¨köszönöm”,
mert teli szájjal csak „öhöm” mondható.
Betyárok főzték a pusztában hajdan,
lebbencstészta, krumpli meg húsos szalonna
(én ezt öhömként, slambucként is faltam,
persze csak falun, nem úri szalonba’).
füst adja az ízét nem a sok fűszer,
harminchatszor kell forgatni bográcsban
s minden forgatáskor – nem elég tízszer -
inni egy fröccsöt üvegben, pohárban,
azaz egy deci bort két deci vízzel -
berúgtam mikor egyszer megpróbáltam.
Kunságban - rég - egy helyi étteremben
ettem szeletelt karajból pecsenyét.
Mégpedig abban az értelemben
pecsenyét: benne velőből töltelék,
meg aztán darált máj, puhára párolt
és összesütve jól felvert tojással,
ez ízkavalkád tényleg elvarázsolt:
jóllakni, nagyon, egyetlen fogással!
Sült krumpli, no meg káposzta a köret
(vöröskáposzta, párolt és zamatos),
ittam is mellé kadarka fröccsöket
mígnem jóllakott lettem és elázott.
Így tett bojtárrá e fűszeres löket,
ma is érzi szám a csuda ízvilágot.
http://magyarkonyhaonline.hu/receptek/kakastarej-here-porkolt
Házi kakas heréje is lehet,
netán pár jól fejlett pulykakakasé -
a lényeg, hogy számos szárnyas hím egyed
legyen a nyersanyag ( persze nem sasé).
Forró víz segít lehúzni a hártyát
(nem kell teljesen, csak a vastagabbját…)
összefőzni pörkölt alapba mártják,
majd besűrítik madárkánk jó magját.
A szaftban sok hagyma (több is, mint a hús).
Istenek étke, pörköltek királya,
szépsége ihlető s fantáziadús:
sok sárgás szilva. Önmagát kínálja;
túrós csuszát még a tálba mellé,
nemi szerv így lesz finom eledellé.
http://aprosef.hu/karfiol_lengyelesen
Azt kéri tőlem barátném a neten:
sok zsíros falat után az ő kedvencét
illene egyszer végre megverselnem,
hátha ezzel őt s még sokat meglepnék.
Igaz, ő rakott karfiolra vágyna,
én viszont vajjal-morzsával szeretem,
főzés után átsütve, legyen lágy ma,
ha ráöntöm még hűsítő tejfelem,
így lesz csemege, desszertnek is finom,
s talán majd ő is megelégszik ezzel,
noha nem rakott, én csak abban bízom:
ha megkínálom e karfiol-szonettel,
(mint Picasso, fel-felszállok, s nem hízom),
másféle kelvirág – azért még kedvel.
http://www.mindmegette.hu/becsi-izek-csaszari-morzsak-47932
Figlmüller. Ezt a nevet jegyezd meg,
s ha valamikor Bécsbe visz utad,
a Stefansdóm mellett meg kell keresned:
jó sniclije megéri az utat.
Hatalmas tányérnál nagyobb a snicli
s borjúból van, itt minden valódi:
felével jóllaksz, a többi: stanicli,
hogyha akarod, útközben nyisd ki.
Elolvad a szádban, annyira finom,
akár a csoda krumplisaláta
rá mindig egy pohár vörösbort iszom -
a Figlmüller étteremcsaládja
legendás bécsi bécsiparadicsom,
ott egyen, ki a sniclinek barátja.
http://www.mindmegette.hu/palocleves-mikszath-kedvence-48409
Nyaralni küldtük – kicsi volt - a fiam.
Kétnaponként lap jött: jól érzem magam.
Ám egyszer azt írta, hogy az álmaiban
palóclevesre vágyik, ami olyan,
mint amit főzött a tábor szakácsa.
„Ha jössz hétvégén, kérd el a receptjét” -
anyjához ez volt kérése-tanácsa.
Megcsináltuk hát a srác új kedvencét,
igazán finom, bár voltaképp elegy:
birkapörkölt is meg zöldbabfőzelék
no és krumplileves – mindez egybe megy,
hozzá paprika, hagyma s más csemegék;
majd tejföl, oly könnyű, mint az egyszeregy,
s nincs olyan ember, kinek ne ízlenék.
http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/velos_marhacsont_leves_oriasi_daragaluskaval
Bécsi tányérhús és leves velővel.
Krúdy tollára való ételek -
lábszárcsont: igazi velő-lelőhely,
a gurmet benne szinte kéjeleg.
És hozzá a leves marhalábszárból!
Szép szelet húsokkal s benne zöldség,
az embert szinte leveszik lábáról.
Uraim, pénzüket erre költsék:
még a petrezselyem és a zeller
úszó zöldje is ehető hínár,
amelyet kéjjel szívhat be az ember,
nem őrület ez (és van benne rendszer)
meglátják, mily élvezetet kínál
hát kóstolják meg, hölgyek, urak egyszer!
http://www.videkize.hu/ibaleves_maceszgomboccal
Aranyszínben úszó forró folyadék.
Benne petrezselyem, zeller, és gomba,
meg répa, fűszer és libaaprólék -
együtt kerüljetek be a gyomromba.
S hozzá a gombóc pászka tört porából,
fölvert tyúktojással, kissé borsosan,
legjobb a levesbetétek sorából,
bizony, mondom néktek nagyon komolyan.
Nem illik szürcsölni a levest, tudom,
de levesestál gőzébe hajolva
mohón szippantom, szemem is becsukom,
s hegyes kis csontokkal bátran dacolva,
önző módon a tálat átkarolva,
gyors merítéssel torkomon ledugom.
http://www.mindmegette.hu/erdelyi-fatanyeros.recept
Omlósra sütött puha marhabélszín
mindenféle húsnak fejedelme
(lehet medium, de csöppet se vérszín),
rajt’ még libamáj, tarja szeletelve,
ékes kakastaréjjal a tetején,
mellé savanyú s többféle köret -
csodatál! Mintha Isten tenyerén
etetne, csiklandva nyelőcsöved.
Este ezt enni ünnepi esemény,
varázsos élmény, szinte bűvölet
(fatálon kínálni külön lelemény),
közben (meg utána) ihatsz söröket,
és ne hagyjon el téged a remény,
hogy még sok ilyenben lesz majd örömed.
http://www.mindmegette.hu/dios-es-makos-bejgli.recept
Minden ember tudja, milyen a bejgli,
(erről szólt rég egy humoros írás),
ember karácsonyt nehezen hever ki,
s nem fogy a mákos patkó, ez a szívás!
S a diós sem, rettentő áradata
ránk szárad, marad tenger súlyával,
hiába volt kellemes zamata,
kemény lesz, s aki törődik fogával,
tejben-kávéban próbálja áztatni
csak azért, hogy kidobni ne kelljen…
Folyton lángon van így most a gázplatni,
forralgatjuk a tejet a tűzhelyen,
végül nem ízlik, kár piszkálgatni,
s a patkót helyére: csizmámra teszem.
http://www.nosalty.hu/recept/tradicionalis-gulyasleves
Nyári napnak alkonyulatánál
kikészítem a fahasábokat,
nincs megkapóbb a bográcsgulyásnál,
a kertben gyújtva hozzá lángokat.
Sorakozik, só, paprika, hagyma,
s persze halomnyi lábszárhusika:
sok vendég lesz, a bogrács jó nagy ma,
égve reccsenő fa a muzsika.
Megpirítjuk a hagymát szalonnán,
a piros paprika erre kerül,
köménymag, só, bors, krumpli,és aztán
még paprika, paradicsom felül…
Jaj, repülnék nyárba idő szárnyán,
hogy jóllakjak gulyással emberül.
http://www.nosalty.hu/recept/erdelyi-csorba-husgomboccal-sylvia-gasztro-angyal-konyhajabol
Ha levesek közt haladok én sorba,
akkor most új szonett következik
egy levesről, mit úgy hívnak, hogy csorba.
Erdélyben főzni gyakran fölteszik.
Lényege: sok zöldség, na meg a lestyán
- ez adja meg majd különös bukéját -
és persze káposzta, hús is kell eztán,
némi pityóka, s minden mit a kert át.
S most jön a lényeg, amitől oly finom:
a tejsavó, Erdélyben így főzik,
ettől oly savanykás; ha nincs, a citrom
is jó, de persze jobb a hagyományos,
mitől zamata megtöbbszöröződik,
és boldog mosolyra feszül arcizmom.
http://aprosef.hu/halaszle_recept
Ehetsz halászlét nyáron Balatonnál,
egyél bármikor Paksnál, Szegeden,
én bevallom hogy falánk alkatomnál
fogva mindegyik típusát szeretem.
Sok paprikával oly jó a szegedi,
(ez a lé-alapok legfontosabbja)
az ember az összes búját feledi,
amikor a halat s levét bekapja.
Halászléhez persze jó a harcsa is,
de csakis bográcsban, szabadtűz felett,
(gyufatésztával meg olyan bajais).
Túrós csuszával lesz majd befejezett,
laktató s leöblíthető kaja is:
mert sör, bor kell rá – de ez más fejezet.
http://aprosef.hu/korhelyleves
Szilveszter után kissé másnaposan
- de még éjjel is kapatosság ellen –
ha fejembe szállt a szesz, alaposan
és szellőzni kell, hogy majd elfelejtsem
a kavart, amit a számos lé heves
ivása tett s kell a kijózanodás,
legjobban segít a korhelyleves
káposztával, virslivel és csodás
füstölt húsokkal, jól befűszerezve,
(benne friss tejföl, így lesz hibátlan)
egy adag után új életre kelve
új mulatásra ismét talpra álltam,
korhelyleves-adagom lenyelve,
már teljes erőben, regeneráltan.