A mama főztje.

Szeles Edit weboldala ahol megtalálhatóak :receptek,praktikus ötletek,tippek tanácsok,minden mennyiségben.virágápolás,jó könyvek,sport,film,érezd itt jól magad,csak lazán...semmi politika.

Szonettek & RECEPTEK

  ÉTKEK DICSÉRETE 

Ezen az oldalon minden recept mellé, szonett is íródott!

A szonetteket Köves József írta.

 

 

 http://megezmegaz.lapunk.hu/

Sárgabarackos gombóc

http://aprosef.hu/sargabarackos_gomboc

Ez volt az első, amit magam főztem,        
gigafazékban, nagyon sokat -
annyit, hogy végül megenni se győztem
a morzsás-porcukros gombócokat.

Nem emlékszem, barackos volt vagy szilvás,
szomszédokat hívtam, hogy elfogyjon
mert ez a túlméretezés kisiklás
volt. Ha nem is mind, legalább kopjon

belőle, és falták velem boldogan.
De közben egy a torkomra akadt,
és bár  kiköhögtem, ingem foltosan

vethettem szennyesbe. Hasam megdagadt.
Napokig ettem… Aztán pontosan
tíz évig a gombócgyártás elmaradt.

 

Rétesek

http://www.mindmegette.hu/kategoria/tipus/retes

Nehéz koszt után kell valami édes,
dióval, mákkal, szilvával, barackkal
jó - de még jobb a tökös-mákos rétes,
ez biztos az asztalnál marasztal.

Te vagy, ó, rétes, a sütik vezére!
tésztád megtöltve, összetekerve,
nem tudom, ízed kincsekkel felér-e,
de a kincs te vagy, nekem rendelve.

A székely rétesről nem beszéltem még:
király ő is a rétesek között,
túró, mák és meggy benne a töltelék

jól egybesült és besűrűsödött,
róla Schiller-módra ódát költenék:
mert ez ad aztán teljes örömöt!

Palacsinta

http://www.mindmegette.hu/csokimazas-rakott-palacsinta.recept

Máig azt mondom, nincs csodásabb, mint a
dióval, ízzel, túróval, mákkal
töltött, teflonban sütött palacsinta,
miből mindig megennék egy zsákkal.

S tudjátok, mi a rakott palacsinta?
Olyan ez, mint egy gyönyörű torta:
több rétegű, és nagyon csalafinta,
mindnél finomabb, éspedig százszorta!

Ünnepnap nekem az, amikor kint a
konyhában ezt süt az oldalborda,
a lelkem felröpít akár a hinta:

Csak kis kóstolót! –súgom – kell a minta,
ezer könyörgést összehordva,
míg számba nem kerül a palacsinta.

 Töltött pulykamell

http://www.mindmegette.hu/aszalt-szilvaval-toltott-csirkemell-dios-bundaban.recept

Eszel ünnepkor töltött pulykamellet?
Ilyenkor ez a szokásos étel,
tölthető gesztenyével, mindemellett
az aszalt szilvával se kivétel.

Azóta szeretem szilvával inkább:
hogy nem kaptam sima gesztenyét.
főzők, ne vegyetek erről most mintát,
semmi fűszertől nem lett csemegébb,

sőt: sóval, borssal, paprikával egyre
rosszabbá vált az ünnepi ebéd,
amivel szakács sose dicsekedne,

legfeljebb leplezné szégyenét.
Inkább aszalt szilvát tölts a hús-zsebbe,
ne pedig cukrozott gesztenyepürét.

Töltött káposzta

http://www.torzsasztal.com/frankosagok/kemences-toltott-kaposzta-recept.html

Ettem már sokféle töltött káposztát
jót is, gyengét is (utóbbi vérciki).
De biztosan jelesre osztályoznák
azt,  ahogy a feleségem készíti.

Mi a titka, nem tudom, mert ugyanaz
van benne -  gondolom én - akár máshol:
kolbász, füstölt hús, valami ravasz
fűszeres gombóc, mi jó ízt varázsol,

végezetül tejföllel meglocsolva,
mert ettől lesz az íze különleges,
a gombóc szánkban lassan szétomolva

(bár átsült, nem száraz, csak picit leves)
boldogan csúszik végül a gyomorba,
nem is földi étel, hanem istenes!.

Tatárbifsztek

http://www.lajosmari.hu/recept/726/tatarbifsztek

Ádám söröző az Andrássy úton
(illetve akkor még Népköztársaság);
de sokszor ültünk ott - merengek a múlton -
és tatározott az asztaltársaság.

Sok korsó sör és jó tatárhús mellett
meséltünk egymásnak disznó vicceket,
közben a darált húst megdolgoznom kellett,
mert én kevertem a legjobb bifszteket:

benne bors, paprika, hagyma és mustár
meg persze kevés só, lágy vaj és  tojás,
melyek a darált finom bélszínhúst már
 
olyan ízessé érlelték, hogy csodás
volt meleg pirítósra kenni, s dús tál
ha kiürült, rendeltük a ráadást.

Sólet

http://receptneked.hu/egytaletelek/solet-fustolt-libamellel/

Ó, azok a réges-régi sóletek!
Fehér babból, liba combjával, amely
füstölt; s persze gersli, főzni beletett
héjas tyúktojás, s libamell, valamely

hagyma s libazsír, így készítik el,
és ehető lesz, finom, elismerem,
ámde az igazi, ebben hinni kell,
ami már ritka - édes istenem -

mikor fazékban, kenyerekkel párban
kemencében sült, igazi pékségben,
látványa is vonzott, s már alig vártam

a fedőlevételt. S akkor szépségben
s őrjítő illatú párába zártan,
tömör gyönyörben űzte el éhségem.

Pásztortarhonya

http://www.mindmegette.hu/pasztortarhonya-felturbozva.recept

A jó öhömnek közeli rokona,
amely szintén laktató, s ízletes
a szabadtüzön főtt pásztortarhonya,
mert finom, nálunk ez is rendszeres.

Tészta helyett tarhonya a lényeg,
burgonya, kolbász, alá szalonna,
pusztában főzték régen a vének.
Pazar ízvilág, remek aroma,

és laktató, pláne több tál belőle,
mert abbahagyhatatlan, habár a
hatása néha nem jó a bendőre.

De falánkságunknak nincsen határa:
újra s újra szednénk még belőle,
mindig emlékszünk csudás zamatára!

pacalpörkölt.

http://www.nosalty.hu/recept/csulkos-pacal-2

Akad ki még nevétől is fanyalog,
s félrefordulna, ha párja ezt eszi.
Jó szakács kezében pompás falatot
jelent, feledhetetlenné ő teszi.

Pacalpörkölt, most ezzel a szonettel
téged dicsérlek, te csupa íz remek,
csípős szaftod a számban szinte perzsel,
vágyam tárgya vagy, kiért elepedek.

Vöröshagyma, meg szalonna, fokhagyma,
és persze testes, jó vörösbor bele,
legfinomabb, ha csülökkel kavarva,

vagy netán velősen, de egy  tál tele!
S akkor íziben a konyhaasztalon
fölé hajolok s  - kenyérrel - felfalom.

Öhöm óda (illetve szonett)

http://www.videkize.hu/suru_lebbencs

Van ahol slambuc, és van ahol öhöm.
Bográcsban készítve finom, laktató.
Ha kérdik, ízlik-e, meg nem ¨köszönöm”,
mert teli szájjal csak „öhöm” mondható.

Betyárok főzték a pusztában hajdan,
lebbencstészta, krumpli meg húsos szalonna
(én ezt öhömként, slambucként is faltam,
persze csak falun, nem úri szalonba’).

füst adja az ízét nem a sok fűszer,
harminchatszor kell forgatni bográcsban
s minden forgatáskor – nem elég tízszer -

inni egy fröccsöt üvegben, pohárban,
azaz egy deci bort két deci vízzel -
berúgtam mikor egyszer megpróbáltam.
 

Kunsági bojtáravató pecsenye

http://www.receptindex.com/karaj/bojtaravato_pecsenye

Kunságban - rég - egy helyi étteremben
ettem szeletelt karajból pecsenyét.
Mégpedig abban az értelemben
pecsenyét: benne velőből töltelék,

meg aztán darált máj, puhára párolt
és összesütve jól felvert tojással,
ez ízkavalkád tényleg elvarázsolt:
jóllakni, nagyon, egyetlen fogással!

Sült krumpli, no meg káposzta a köret
(vöröskáposzta, párolt és zamatos),
ittam is mellé kadarka fröccsöket

mígnem jóllakott lettem és elázott.
Így tett bojtárrá e fűszeres löket,
ma is érzi szám a csuda ízvilágot.
 

Kakastöke pörkölt

http://magyarkonyhaonline.hu/receptek/kakastarej-here-porkolt

Házi kakas heréje is lehet,
netán pár jól fejlett pulykakakasé -
a lényeg, hogy számos szárnyas hím egyed
legyen a nyersanyag ( persze nem sasé).

Forró víz segít lehúzni a hártyát
(nem kell teljesen, csak a vastagabbját…)
összefőzni pörkölt alapba mártják,
majd besűrítik madárkánk jó magját.

A szaftban sok hagyma (több is, mint a hús).
Istenek étke, pörköltek királya,
szépsége ihlető s fantáziadús:

sok sárgás szilva. Önmagát kínálja;
túrós csuszát még a tálba mellé,
nemi szerv így lesz finom eledellé.
 

Karfiol vajjal-morzsával

 http://aprosef.hu/karfiol_lengyelesen

Azt kéri tőlem barátném a neten:
sok zsíros falat után az ő kedvencét
illene egyszer végre megverselnem,
hátha ezzel őt s még sokat meglepnék.

Igaz, ő rakott karfiolra vágyna,
én viszont vajjal-morzsával szeretem,
főzés után átsütve, legyen lágy ma,
ha ráöntöm még hűsítő tejfelem,

így lesz csemege, desszertnek is finom,
s talán majd ő is  megelégszik ezzel,
noha nem rakott, én csak abban bízom:

ha megkínálom e karfiol-szonettel,
(mint Picasso, fel-felszállok, s nem hízom),
másféle kelvirág – azért még kedvel.
 

Az bécsi borjúbécsiről

http://www.mindmegette.hu/becsi-izek-csaszari-morzsak-47932

Figlmüller. Ezt a nevet jegyezd meg,
s ha valamikor Bécsbe visz utad,
a Stefansdóm mellett meg kell keresned:
jó sniclije megéri az utat.

Hatalmas tányérnál nagyobb a snicli
s borjúból van, itt minden valódi:
felével jóllaksz, a többi: stanicli,
hogyha akarod, útközben nyisd ki.

Elolvad a szádban, annyira finom,
akár a csoda krumplisaláta
rá mindig egy pohár vörösbort iszom -

a Figlmüller étteremcsaládja
legendás bécsi bécsiparadicsom,
ott egyen, ki a sniclinek barátja.

  Palóc leves

http://www.mindmegette.hu/palocleves-mikszath-kedvence-48409

            Nyaralni küldtük – kicsi volt - a fiam.
 Kétnaponként lap jött: jól érzem magam.
Ám egyszer azt írta, hogy az álmaiban
palóclevesre vágyik, ami olyan,

mint amit főzött a tábor szakácsa.
„Ha jössz hétvégén, kérd el a receptjét” -
anyjához ez volt kérése-tanácsa.
Megcsináltuk hát a srác új kedvencét,

  igazán finom, bár voltaképp elegy:
birkapörkölt is meg zöldbabfőzelék   
no és krumplileves – mindez egybe megy,

hozzá paprika, hagyma s más csemegék;
majd tejföl, oly könnyű, mint az egyszeregy,
s nincs olyan ember, kinek ne ízlenék.

Marhahús leves

http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/velos_marhacsont_leves_oriasi_daragaluskaval

Bécsi tányérhús és leves velővel.
Krúdy tollára való ételek -
lábszárcsont: igazi velő-lelőhely,
a gurmet benne szinte kéjeleg.
 

És hozzá a leves marhalábszárból!
Szép szelet húsokkal s benne zöldség,
az embert szinte leveszik lábáról.
Uraim, pénzüket erre költsék:

még a petrezselyem és a zeller
úszó zöldje is ehető hínár,
amelyet kéjjel szívhat be az ember,
 

nem őrület ez (és van benne rendszer)
meglátják, mily élvezetet kínál
hát kóstolják meg, hölgyek, urak egyszer!

Libaleves maceszgombóccal

http://www.videkize.hu/ibaleves_maceszgomboccal

           

Aranyszínben úszó forró folyadék.
Benne petrezselyem, zeller, és gomba,
meg répa, fűszer és libaaprólék -
együtt kerüljetek be a gyomromba.

S hozzá a gombóc pászka tört porából,
fölvert tyúktojással, kissé borsosan,
legjobb a levesbetétek sorából,
bizony, mondom néktek nagyon komolyan.
Nem illik szürcsölni a levest, tudom,
de levesestál gőzébe hajolva
mohón szippantom, szemem is becsukom,
s hegyes kis csontokkal bátran dacolva,
önző módon a tálat átkarolva,
gyors merítéssel torkomon ledugom.

Erdélyi fatányéros

http://www.mindmegette.hu/erdelyi-fatanyeros.recept

Omlósra sütött puha marhabélszín
mindenféle húsnak fejedelme
(lehet medium, de csöppet se vérszín),
rajt’ még libamáj, tarja szeletelve,

ékes kakastaréjjal a tetején,
mellé savanyú s többféle köret -
csodatál! Mintha Isten tenyerén
etetne, csiklandva nyelőcsöved.

Este ezt enni ünnepi esemény,
varázsos élmény, szinte bűvölet
(fatálon kínálni külön lelemény),

közben (meg utána) ihatsz söröket,
és ne hagyjon el téged a remény,
hogy még sok ilyenben lesz majd örömed.

Beigli

http://www.mindmegette.hu/dios-es-makos-bejgli.recept

Minden ember tudja, milyen a bejgli,
(erről szólt rég egy humoros írás),
ember karácsonyt nehezen hever ki,
s nem fogy a mákos patkó, ez a szívás!

S a diós sem, rettentő áradata
 ránk szárad, marad tenger súlyával,
hiába volt kellemes zamata,
 kemény lesz, s aki törődik fogával,
tejben-kávéban próbálja áztatni
csak azért, hogy kidobni ne kelljen…
Folyton lángon van így most a gázplatni,

forralgatjuk a tejet a tűzhelyen,
végül nem ízlik, kár piszkálgatni,
s a patkót helyére: csizmámra teszem.
 

     Bográcsgulyás 

http://www.nosalty.hu/recept/tradicionalis-gulyasleves

Nyári napnak alkonyulatánál
kikészítem a fahasábokat,
nincs megkapóbb a bográcsgulyásnál,
a kertben gyújtva hozzá lángokat.

Sorakozik, só, paprika, hagyma,
s persze halomnyi lábszárhusika:
sok vendég lesz, a bogrács jó nagy ma,
égve reccsenő fa a muzsika.

Megpirítjuk a hagymát szalonnán,
a piros paprika erre kerül,
köménymag, só, bors, krumpli,és aztán
még paprika, paradicsom felül…   
Jaj, repülnék nyárba idő szárnyán,
hogy jóllakjak gulyással emberül.

Erdélyi csorbaleves

http://www.nosalty.hu/recept/erdelyi-csorba-husgomboccal-sylvia-gasztro-angyal-konyhajabol

Ha levesek közt haladok én sorba,
akkor most új szonett következik
egy levesről, mit úgy hívnak, hogy csorba.
Erdélyben főzni gyakran fölteszik.

Lényege: sok zöldség, na meg a lestyán
- ez adja meg majd különös bukéját -
és persze káposzta, hús is kell eztán,
némi pityóka, s minden mit a kert át.

S most jön a lényeg, amitől oly finom:
a tejsavó, Erdélyben így főzik,
ettől oly savanykás; ha nincs, a citrom

is jó, de persze jobb a hagyományos,
mitől zamata megtöbbszöröződik,
és boldog mosolyra feszül arcizmom.

Halászlé

http://aprosef.hu/halaszle_recept

Ehetsz halászlét nyáron Balatonnál,
egyél bármikor Paksnál, Szegeden,
én bevallom hogy falánk alkatomnál
fogva mindegyik típusát szeretem.

Sok paprikával oly jó a szegedi,
(ez a lé-alapok legfontosabbja)
az ember az összes búját feledi,
amikor a halat s levét bekapja.

Halászléhez persze jó a harcsa is,
de csakis bográcsban, szabadtűz felett,
(gyufatésztával meg olyan bajais).

Túrós csuszával lesz majd befejezett,
laktató s leöblíthető kaja is:
mert sör, bor kell rá – de ez más fejezet.

Korhelyleves

http://aprosef.hu/korhelyleves

Szilveszter után kissé másnaposan
- de még éjjel is kapatosság ellen –
ha fejembe szállt a szesz, alaposan
és szellőzni kell, hogy majd elfelejtsem

a kavart, amit a számos lé heves
ivása tett s kell  a kijózanodás,
legjobban segít a korhelyleves
káposztával, virslivel és csodás

füstölt húsokkal, jól befűszerezve,
(benne friss tejföl, így lesz hibátlan)
egy adag után új életre kelve

új mulatásra ismét talpra álltam,
korhelyleves-adagom lenyelve,
már teljes erőben, regeneráltan.

 

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 32
Tegnapi: 38
Heti: 242
Havi: 144
Össz.: 9 583 995

Látogatottság növelés
Oldal: SZONETTEK+RECEPTEK
A mama főztje. - © 2008 - 2024 - szeles-edit.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »