A mama főztje.

Szeles Edit weboldala ahol megtalálhatóak :receptek,praktikus ötletek,tippek tanácsok,minden mennyiségben.virágápolás,jó könyvek,sport,film,érezd itt jól magad,csak lazán...semmi politika.

KONYHAI FORTÉLYOK

 

 

 

Mi legyen a megmaradt tojásfehérjével?

 http://izeselet.hu/mostmutasdmeg/mi-legyen-a-megmaradt-tojasfeherjevel/

 Hogyan válasszuk ki , sárgadinnye.

(fotó mindmegette)

http://www.hobbikert.hu/magazin/hogyan-valassz-mezedes-sargadinnyet.html

Trükkök jégkockataróban

"A jégkockatartóban a jégkockán kívül egy csomó szuper dolgot készíthetsz, ha tudod, hogyan kezdj neki. Előljáróban: nagyjából mindent lefagyaszthatsz benne, amit nem szeretnél kidobni: az idényzöldségek és gyümölcsök, esetleg fűszernövények soha nem vesznek majd kárba, és húsleves alaplét és elhetesz a következő felhasználásig. Pápá, leveskockák!

Persze a legjobbak most is az édességek :)"

http://tinyurl.hu/cUq7/ 

Lufiból...csokis kehely.

 

A tökéletes rántott hús

Szinte hagyomány a vasárnapi rántott hús, de hogy finom is legyen, annak bizony van néhány titka. A ropogós bunda és az omlós hús tökéletes párosa néhány praktikával biztosan sikerülni fog!

 http://www.mindmegette.hu/a-tokeletes-rantott-hus-48372

Ha elsóztad...Ben konyhája.

Párolt káposzta fűszerezése praktika

Az alapfűszereken túl javasoljuk a merészebb ízesítéseket, a következő fűszerek mindegyike kitűnően illik a dinsztelt káposztához, válogassunk kedvünkre közülük, és állítsuk össze a saját ízkombinációnkat: fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, gyömbér, borókabogyó, kakukkfű.

http://www.nosalty.hu/praktika/parolt-kaposzta-fuszerezese

Így használd a római tálat! 

A konyhai edények legöregebbik darabja, amit már évezredekkel ezelőtt is használtunk, és még ma is megtalálható a konyhában. Ez nem véletlen: a római tál egy szuperdarab!

 http://www.nosalty.hu/ajanlo/igy-hasznald-romai-talat

15 dolog, amire ügyelj fánkkészítéskor

Most bebizonyítjuk, hogy a fánkkészítés nem csak a tapasztalt háziasszonyok kiváltsága. Láss neki bátran te is, hiszen segítségünkkel neked is kiválóan fog sikerülni!

http://www.nosalty.hu/ajanlo/15-dolog-amire-ugyelj-fankkesziteskor

Gyümölcsös párolt káposzta

leírás

Egy kis gyümölccsel egészen más dimenzióba repíthetjük a párolt káposztát. Jó választás az alma, narancs, birsalma, aszalt szilva, ananász vagy mazsola hozzáadása. Azt tudni kell, bármelyiket is választjuk, sosem a káposztával egy időben kerülnek a lábasba, hanem a főzési idő közepe-vége felé.

http://www.nosalty.hu/praktika/gyumolcsos-parolt-kaposzta

A padlizsánkrém már-már olyan étel, mint a lecsó vagy a túrógombóc, a bolognai vagy a tiramisu: mindenki a sajátjára esküszik. Érdemes azért böngészni a receptek és tippek között, mert a legfinomabb padlizsánkrém is továbbfejleszthető!

http://www.mindmegette.hu/melyik-az-igazi-padlizsankrem-44364

Dió, de nem evésre, mosásra

A bioboltokban is kapható mosódiót évezredek óta használják mosásra a Távol-Keleten.

 http://www.mindmegette.hu/dio-de-nem-evesre-mosasra-46186

 

Szikkadt kenyér, száraz zsemle, másnapos kifli

 
A szikkadt kenyeret, zsemlét, kiflit és kalácsot érdemes esetleg a mélyhűtőben összegyűjteni és felhasználni egy-egy ezt igénylő fogáshoz.

http://www.mindmegette.hu/szikkadt-kenyer-szaraz-zsemle-masnapos-kifli-46621

A krumplipüré második élete

 
Vannak ételek, amelyek csak frissen finomak. Másoknak nem árt az újramelegítés, sőt olyan étel is van szép számmal, ami annál finomabb, minél többször melegítjük. A krumplipüré nem ilyen.

 http://www.mindmegette.hu/a-krumplipure-masodik-elete-46729

Mascarpone – nem csak tiramisuba

Ez is egy olyan nyilem-nyalom dolog, afféle úri huncutság, ami ha a tiramisu álcájába rejtezik, akkor már hajlamosak vagyunk elfogadni, de az önálló létjogosultságért még küzdenie kell a magyar gasztronómia csataterén. Pedig, pedig...

http://www.mindmegette.hu/mascarpone-nem-csak-tiramisuba-42935

Panírozás kicsit másképpen

(Ben konyhája)

Tejföl-kisokos

Tejföl nélkül nincsen magyar konyha, de milyen nehéz megtalálni a tökéleteset, amikor tízesével sorakoznak a különböző márkák a boltban. Íme, a jó tejföl ismérvei!

http://www.nosalty.hu/ajanlo/tejfol-kisokos

Zsírt a konyhába!

Farsangi időszak van, még egy hétig dőzsölhetünk, tobzódhatunk a sültekben és fánkokban, aztán itt a negyvennapos böjt. De addig is, járjuk körül együtt a zsíros bödönt!

 

 http://www.nosalty.hu/ajanlo/zsirt-konyhaba

Leveskockák - házilag

Rengeteg ételhez szükséges valamilyen levesalap. A legtöbb konyhatündér ezt idő hiányában - na meg kényelmi okokból - inkább kockából készíti. Pedig megéri néha fáradozni vele, hiszen ez az alaplé ízlésünknek megfelelően készíthető, sőt: le is fagyasztható.

Mosogatógép: évi 16 szabad nap

Nem ajánljuk azoknak a mosogatógépet, akik kizárólag kristálypoharakat, ezüst evőeszközt és kézzel festett porcelán tányérokat használnak. Kisgyerekes családokban, rohanó háziasszonyoknak, akár egyszemélyes háztartásokban viszont óriási segítség.
 http://www.mindmegette.hu/mosogatogep-evi-16-szabad-nap-46586

Fűszerezz paprikával!

A paprika zsiradékban jobban oldódik, mint vízben, ezért, amikor használjuk, egyúttal zsiradékot is kell használnunk. Zsírban egyébként jobban kiadja a színét, mint olajban, de ettől még nem kell mindenáron zsírral főznünk a paprikás ételeket.

http://www.nosalty.hu/ajanlo/fuszerezz-paprikaval

Somlói galuska – egy legenda nyomában

 

 

Állítólag a kedvenc desszertünk, mégis keveset tudunk róla. Mi most leírunk mindent, amit a somlói galuskáról tudni akartál, de soha nem merted megkérdezni!

 http://www.nosalty.hu/ajanlo/somloi-galuska-legenda-nyomaban

A rostlazítás az új sláger!

Rostlazítás? Mindenki ezt kéri! A fóti Auchanban egyedi hentespult várja a vásárlókat friss marhával, prémium sertéshússal és különleges hentesszolgáltatásokkal.

 http://www.nosalty.hu/ajanlo/rostlazitas-uj-slager

Újházy és az ő híres levese

Egy internetes felmérés szerint hazánk kedvenc levese, nem hiányozhat esküvők és nagyobb ünnepi rendezvények menüjéről sem. De ki volt vajon Újházy, és mi köze a leveshez?

http://www.mindmegette.hu/ujhazy-es-az-o-hires-levese-47431

A hűtőszekrény története

 
A hideg és meleg kérdése ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget. A hűtés megjelenésének kezdetéről ugyan csak halvány elképzeléseink vannak, mégis szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen már az egészen korai, kezdetleges technikákról is maradtak emlékeink.

 http://www.mindmegette.hu/a-hutoszekreny-tortenete-25192

Ínyesmester - a magyar gasztronómia krónikása

 
A jó ételek kedvelői között aligha akad bárki, aki ne hallott volna az Ínyesmesterről. Szakácskönyvének régi, féltve őrzött példányai generációról generációra öröklődtek.

 http://www.mindmegette.hu/inyesmester-a-magyar-gasztronomia-kronikasa-48320

Céklalevél felhasználása

Az újcékla levelét, szárát salátában is használhatjuk, nem csak finom, de nagyon mutatós is, ha más salátafélékkel keverjük.

http://www.nosalty.hu/praktika/ceklalevel-felhasznalasa

Cékla sütése egészben

Érdemes héjastul, alufóliába bugyolálva sütni a céklát, és csak aztán pucolni, felhasználni, mert így sokkal több vitamin marad benne, nem mellesleg pedig összehasonlíthatatlanul finomabb a sült cékla íze, mint a párolt/főtt társáé.

 http://www.nosalty.hu/praktika/cekla-sutese-egeszben

Céklachips

http://www.nosalty.hu/praktika/ceklachips

Hámozzuk meg a céklát (erre a célra javasolt a hosszúkás cékla), és uborkagyalun vágjuk vékony szeletekre. Forró, bő olajban süssük meg (érdemes egyesével berakni az olajba, hogy ne tapadjon össze). Süssük addig, ameddig kezd színt váltani, de vigyázzunk, ne barnuljon meg, mert akkor már keserű.

Sütőtök sütése egyben

 

A sütőtököt süthetjük egyben. Ehhez öntsünk a tepsibe pohárnyi vizet, tegyük bele a félbevágott sütőtököt, és takarjuk le alufóliával. (A vizet lehet, hogy kell majd pótolnunk, ez függ a sütőnktől, illetve a sütőtök méretétől is.) Süssük addig, ameddig majdnem megpuhul, majd vegyük le a fóliát, és jól süssük meg a tetejét.

http://www.nosalty.hu/praktika/sutotok-sutese-egyben 

Apró trükkök tésztafőzéshez.

 http://www.otvenentul.hu/egeszseg/69974

Finomságok grízből.

A gríz alapfelszerelés minden gyerekes család konyhájában, hiszen belőle készül a tejbegríz és a grízes tészta is. Azért ne ragadjunk le ezeknél, készítsünk grízből basboussát és halvát is.

http://www.mindmegette.hu/finomsagok-grizbol-47534 

A sütés-főzés alapfogalmai.

Ahhoz, hogy igazi háziasszony válhasson belőled, muszáj szólnunk a legfontosabb alapfogalmakról, valamint a legfontosabb konyhatechnikai eljárásokról is

http://www.noiportal.hu/main/npnews-2963.html

Ne félj a zsírtól! 

 

 http://www.nosalty.hu/ajanlo/ne-felj-zsirtol

Sütés..süti hús....hasáb burgonya

Fantasztikus oldal ..remek tanácsok..

Nosalty!!!!!

 http://www.nosalty.hu/praktikak/tevekenyseg/sutes

A töpörtyűkészítés titkai.

Nem egészséges, hizlal és még csak nem is szép, mégis nagyon sokan szeretik. Lilahagymával, friss kenyérrel ropogtatva, pogácsában, szendvicskrémként vagy tésztába gyúrva. A töpörtyű eteti magát. Képtelenség ellenállni az apró, sós daraboknak, ami nem is baj, hisz kis mértékben, a hidegebb téli napokon jól jöhet egy kis plusz energia. De lássuk csak, hogy mit tudunk e tradicionális magyar csemege előállításáról!

http://www.mindmegette.hu/a-toportyukeszites-titkai-31364

Olasz tésztakalauz

Manapság a legeldugottabb kisközértben is legalább három- vagy négyféle olasz száraztészta kapható. Mivel eltérő méretűek, formájúak és az elkészítésük módja is különböző, így más-más ételek elkészítésére alkalmasak.

 http://www.mindmegette.hu/olasz-tesztakalauz-48293

Csokitrükk: olvasztás, reszelés, forgácsolás

 http://www.nosalty.hu/ajanlo/csokitrukk-olvasztas-reszeles-forgacsolas

 Fondant,receptek

  http://www.nosalty.hu/search/node/fondant

Bejgli tölteléke és feltekerése

http://www.nosalty.hu/praktika/bejgli-tolteleke-feltekerese

Ha túl lágy vagy túl kemény a töltelék, egyaránt felrepesztheti a bejglit. A túl kemény tölteléket lazíthatjuk hámozott reszelt almával vagy lekvárral, a túl lágyat szilárdíthatjuk zsemlemorzsával, kekszmorzsával vagy babapiskótával. A túl cukros töltelék is okozhatja a bejgli szétrepedését. Töltéskor a tészta szélén hagyjunk egy-egy centi üres csíkot, hogy ne folyjon ki a töltelék. A töltelék nagyjából olyan vastag legyen, mint a tészta.

Bejgli lekenése és pihentetése

http://www.nosalty.hu/praktika/bejgli-lekenese-pihentetese

Amikor elkészülünk a bejgli töltésével, le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, majd le kell kenni tojásfehérjével. Lehet mindkétszer felvert tojással kenni, az idő a száradáshoz kell, mert a kétszeri kenéstől és kétszeri száradástól lesz márványos a bejgli. Egyes források szerint még szebb lesz, ha először hosszában, másodszor keresztben kenjük (vagy fordítva)......

Bejgli sütése

http://www.nosalty.hu/praktika/bejgli-sutese

Általában a 170-180 fokos sütő beválik. Előmelegített sütőbe tegyük a tepsiket, ha nem így teszünk, ettől is felrepedhet a tészta. Légkeveréses sütőben két tepsivel is süthetünk egyszerre, félidő előtt cseréljük és fordítsuk meg a tepsiket.

Bejgli tárolása

http://www.nosalty.hu/praktika/bejgli-tarolasa

Ha alufóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük a bejglit, hosszabb ideig eláll anélkül, hogy kiszáradna.

Kirepedt bejgli korrigálása

http://www.nosalty.hu/praktika/kirepedt-bejgli-korrigalasa

Ha minden óvintézkedés ellenére mégis kipukkan a bejgli, a még forró tésztán a repedést vissza tudjuk nyomni két kis deszka, pl. galuskadeszka segítségével. A tepsiben hagyjuk kihűlni, és csak utána szeleteljük.

Bejgli tésztájának előkészítése.

A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyérrel szétnyomjuk, akkor feltekerhető legyen. Ha ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet, annyit, hogy nyújtható legyen. Ha túl kemény, egy kis folyadékot dolgozzunk bele (tejet vagy vizet). A folyadék mennyiségét a liszt minősége határozza meg. A túl lágy és a túlkelt tészta is okozhatja a bejgli szétrepedését.....

 http://www.nosalty.hu/praktika/bejgli-tesztajanak-elokeszitese

Élesztő felfuttatása

http://www.nosalty.hu/praktika/eleszto-felfuttatasa

A mai élesztők nem mindig akarnak feljönni. Ezért a következőt ajánlom: ha öt percen belül nincs nyoma annak, hogy az élesztő megmozdulna (nincs pezsgés, buborékok), öntsük ki, menjünk át a boltba vagy a szomszédasszonyhoz másik élesztőért. Ha megmozdult, de lusta, akkor tegyünk hozzá még kétszer annyit, és hagyjuk még egyszer annyi ideig, mint amennyi a receptben írva vagyon.

Egy Spritz rendel

Az eredetileg étvágygerjesztőként előállított italok manapság egyre inkább a nyári bulik részét képezik, és nem a gyomor serkentését szolgálják, hanem e gyomor gazdájának kellemes, finom ellazulását.

 

 

 http://www.mindmegette.hu/egy-spritz-rendel-46589

Káposztás tészta praktika.

A finomabb eredmény érdekében a káposztapirítás végén húzzuk az edény szélére a káposztát, a közepére tegyünk egy kevés cukrot (1-2 evőkanál) és azt ott meg is karamellizáljuk, majd elkeverjük a káposztával, sózzuk, ha még kell, alaposan borsozzuk, összekeverjük a megfőtt, leszűrt tésztával, és forró sütőben rövid idő alatt összesütjük.

 http://www.nosalty.hu/praktika/kaposztas-teszta

 Töltöttkáposzta praktikák.

Ami tilos töltött káposzta készítésekor

http://www.nosalty.hu/praktika/ami-tilos-toltott-kaposzta-keszitesekor

Keverni tilos, főzéskor/sütéskor csak rázogassuk az edényt, különben összetörnek a csinos csomagok.

Milyen húsből készüljön a töltött káposzta?

http://www.nosalty.hu/praktika/milyen-husbol-keszuljon-toltott-kaposzta

Töltött káposzta sózása

Sózáskor azt is vegyük figyelembe, hogy a töltött káposzta felmelegítve a legjobb, pár nap csak jót tesz neki, viszont a sóssága is egyre fokozódik. Tényleg bánjunk csínján a sóval!

http://www.nosalty.hu/praktika/toltott-kaposzta-sozasa

Még finomabb töltött káposzta

A töltött káposztába szánt füstölt húst érdemes egy éjszakára beáztatni, majd másnap félig (!) megfőzni, és a kihűlt főzőlevet (ha túl sós, egy kis vízzel hígítva) a töltött káposzta készítésekor folyadékként használni, ezáltal plusz füstös ízt kölcsönzünk az ételnek. Vigyázat, ilyenkor még óvatosabban sózzunk.

http://www.nosalty.hu/praktika/meg-finomabb-toltott-kaposzta

Töltött káposzta édes káposztából

Ha édes káposzta levelébe kerülnek a töltelékek, forrázzuk le a leveleket, hogy könnyen lehessen bele csomagolni a húsos-rizses masszát.

http://www.nosalty.hu/praktika/toltott-kaposzta-edes-kaposztabol

Töltött káoszta tárolása

http://www.nosalty.hu/praktika/toltott-kaposzta-tarolasa

Chilis rántott csirke reform panírban, gerslivel

http://www.nosalty.hu/ajanlo/vagykelto-vacsorak-romantikazashoz 

Tények és tévhitek a pezsgőről

 

 

A pezsgő attól különleges, hogy csak fontos alkalmakkor bontunk fel egy-két üveggel a mennyei nedűből. A dugó pukkanásával azonban még ennél is izgalmasabb titkok pezsegnek elő a palackból!

 http://www.nosalty.hu/ajanlo/tenyek-tevhitek-pezsgorol

Rántott karfiol előfőzés nélkül

 http://www.nosalty.hu/recept/rantott-karfiol-elofozes-nelkul

Olcsó receptek, kiadós ételek

Ki ne ismerné a szűkös napokat, amikor kevés pénzből kell okosan gazdálkodni? Szerencsére olcsó alapanyagokból is készülhet kiadós és ízletes étel, ha ügyesen zsonglőrködünk. A takarékos háztartásnak ugyanis egyetlen titka a tehetséges háziasszony!

 http://www.mindmegette.hu/olcso-receptek-kiados-etelek-47676

Paprikás jókedvünkben: paprikakrém, ajvár, muhammara

 http://www.mindmegette.hu/paprikas-jokedvunkben-paprikakrem-ajvar-muhammara-46688

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 62
Tegnapi: 38
Heti: 272
Havi: 174
Össz.: 9 584 025

Látogatottság növelés
Oldal: KONYHAI FORTÉLYOK
A mama főztje. - © 2008 - 2024 - szeles-edit.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »