http://izeselet.hu/mostmutasdmeg/mi-legyen-a-megmaradt-tojasfeherjevel/
(fotó mindmegette)
http://www.hobbikert.hu/magazin/hogyan-valassz-mezedes-sargadinnyet.html
"A jégkockatartóban a jégkockán kívül egy csomó szuper dolgot készíthetsz, ha tudod, hogyan kezdj neki. Előljáróban: nagyjából mindent lefagyaszthatsz benne, amit nem szeretnél kidobni: az idényzöldségek és gyümölcsök, esetleg fűszernövények soha nem vesznek majd kárba, és húsleves alaplét és elhetesz a következő felhasználásig. Pápá, leveskockák!
Persze a legjobbak most is az édességek :)"
http://www.mindmegette.hu/a-tokeletes-rantott-hus-48372
Az alapfűszereken túl javasoljuk a merészebb ízesítéseket, a következő fűszerek mindegyike kitűnően illik a dinsztelt káposztához, válogassunk kedvünkre közülük, és állítsuk össze a saját ízkombinációnkat: fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, gyömbér, borókabogyó, kakukkfű.
http://www.nosalty.hu/praktika/parolt-kaposzta-fuszerezese
A konyhai edények legöregebbik darabja, amit már évezredekkel ezelőtt is használtunk, és még ma is megtalálható a konyhában. Ez nem véletlen: a római tál egy szuperdarab!
http://www.nosalty.hu/ajanlo/igy-hasznald-romai-talat
Most bebizonyítjuk, hogy a fánkkészítés nem csak a tapasztalt háziasszonyok kiváltsága. Láss neki bátran te is, hiszen segítségünkkel neked is kiválóan fog sikerülni!
http://www.nosalty.hu/ajanlo/15-dolog-amire-ugyelj-fankkesziteskor
Egy kis gyümölccsel egészen más dimenzióba repíthetjük a párolt káposztát. Jó választás az alma, narancs, birsalma, aszalt szilva, ananász vagy mazsola hozzáadása. Azt tudni kell, bármelyiket is választjuk, sosem a káposztával egy időben kerülnek a lábasba, hanem a főzési idő közepe-vége felé.
http://www.nosalty.hu/praktika/gyumolcsos-parolt-kaposzta
A kivit dinszteljük meg, mielőtt tejtermékekhez keverjük. Így a keserűséget okozó enzim lebomlik és a kivis turmix, túróhab, puding, gyümölcsrizs, joghurtos gyümölcssaláta... stb. nem lesz ehetetlen. (Ezáltal a kivi C-vitamin tartalmától is megszabadul, tehát elsősorban nyersen és tejtermék nélkül fogyasszuk.)
http://www.nosalty.hu/praktika/kivi-tejtermekkel
A "szagos" szivacsot teleszívatjuk vízzel, egy tányérban két percre a mikróba tesszük, és a legnagyobb fokozaton főzzük. Minden mikroba elpusztul benne. Fémszálas szivacsot ezzel a módszerrel nem lehet fertőtleníteni!
http://www.nosalty.hu/praktika/mosogato-szivacstorlo-szagtalanitasa
„Most temetőn dülöngesz eceted unt ízével,
készen már, régi részeg, hogy a vizet papold,
s izetlen nyúgalomnak keverve hüs vizével
hüs szeretet borát idd, szesztelen enyhe bort.”
Írja Babits Mihály nem túl hízelgően Ecet-dal című versében. S valljuk, be igaza van, ha az ember inkább egy finom bort inna, csalódás az ecet.
Pedig már Hippokratész is tisztában volt vele, hogy az ecet számos betegség kúrálója, Corpus Hippocraticum című írásos gyűjteményében részletesen le is írta gyógyító hatását. Nem véletlen hát, ha az ókori Görögországban belsőleg és külsőleg egyaránt használták
http://hajraegeszseg.hu/cikk/2013-01-22/hazi-praktikak-az-ecet
http://www.nosalty.hu/praktika/higra-sikerult-martasok-suritese
A genovai pestót ismerik a legtöbben. Ez hét hozzávalóból áll: bazsalikom, fokhagyma, parmezán sajt, fenyőmag, olívaolaj, só és bors. Persze készíthetünk pestöt paprikából és szárított paradicsomból, petrezselyemből és rukkolából, de akár mentából is.
http://www.mindmegette.hu/pesto-pesto-pesto-42948
http://www.mindmegette.hu/tejfol-frissfol-rizsfol-44627
http://www.nosalty.hu/praktika/fankteszta-keszitese
http://www.nosalty.hu/praktika/igy-susd-fankot
http://www.nosalty.hu/ajanlo/96-tipp-tokeletes-palacsintahoz
http://www.nosalty.hu/ajanlo/haztartasi-reform-konyhaban
http://www.mindmegette.hu/melyik-az-igazi-padlizsankrem-44364
A bioboltokban is kapható mosódiót évezredek óta használják mosásra a Távol-Keleten.
http://www.mindmegette.hu/dio-de-nem-evesre-mosasra-46186
http://www.mindmegette.hu/szikkadt-kenyer-szaraz-zsemle-masnapos-kifli-46621
http://www.mindmegette.hu/a-krumplipure-masodik-elete-46729
(Ben konyhája)
Tejföl nélkül nincsen magyar konyha, de milyen nehéz megtalálni a tökéleteset, amikor tízesével sorakoznak a különböző márkák a boltban. Íme, a jó tejföl ismérvei!
http://www.nosalty.hu/ajanlo/tejfol-kisokos
Farsangi időszak van, még egy hétig dőzsölhetünk, tobzódhatunk a sültekben és fánkokban, aztán itt a negyvennapos böjt. De addig is, járjuk körül együtt a zsíros bödönt!
http://www.nosalty.hu/ajanlo/zsirt-konyhaba
A paprika zsiradékban jobban oldódik, mint vízben, ezért, amikor használjuk, egyúttal zsiradékot is kell használnunk. Zsírban egyébként jobban kiadja a színét, mint olajban, de ettől még nem kell mindenáron zsírral főznünk a paprikás ételeket.
Állítólag a kedvenc desszertünk, mégis keveset tudunk róla. Mi most leírunk mindent, amit a somlói galuskáról tudni akartál, de soha nem merted megkérdezni!
http://www.nosalty.hu/ajanlo/somloi-galuska-legenda-nyomaban
Rostlazítás? Mindenki ezt kéri! A fóti Auchanban egyedi hentespult várja a vásárlókat friss marhával, prémium sertéshússal és különleges hentesszolgáltatásokkal.
http://www.nosalty.hu/ajanlo/rostlazitas-uj-slager
http://www.mindmegette.hu/ujhazy-es-az-o-hires-levese-47431
http://www.mindmegette.hu/a-hutoszekreny-tortenete-25192
http://www.mindmegette.hu/inyesmester-a-magyar-gasztronomia-kronikasa-48320
Az újcékla levelét, szárát salátában is használhatjuk, nem csak finom, de nagyon mutatós is, ha más salátafélékkel keverjük.
http://www.nosalty.hu/praktika/ceklalevel-felhasznalasa
Érdemes héjastul, alufóliába bugyolálva sütni a céklát, és csak aztán pucolni, felhasználni, mert így sokkal több vitamin marad benne, nem mellesleg pedig összehasonlíthatatlanul finomabb a sült cékla íze, mint a párolt/főtt társáé.
http://www.nosalty.hu/praktika/cekla-sutese-egeszben
http://www.nosalty.hu/praktika/ceklachips
Hámozzuk meg a céklát (erre a célra javasolt a hosszúkás cékla), és uborkagyalun vágjuk vékony szeletekre. Forró, bő olajban süssük meg (érdemes egyesével berakni az olajba, hogy ne tapadjon össze). Süssük addig, ameddig kezd színt váltani, de vigyázzunk, ne barnuljon meg, mert akkor már keserű.
A sütőtököt süthetjük egyben. Ehhez öntsünk a tepsibe pohárnyi vizet, tegyük bele a félbevágott sütőtököt, és takarjuk le alufóliával. (A vizet lehet, hogy kell majd pótolnunk, ez függ a sütőnktől, illetve a sütőtök méretétől is.) Süssük addig, ameddig majdnem megpuhul, majd vegyük le a fóliát, és jól süssük meg a tetejét.
http://www.nosalty.hu/praktika/sutotok-sutese-egyben
http://www.otvenentul.hu/egeszseg/69974
A gríz alapfelszerelés minden gyerekes család konyhájában, hiszen belőle készül a tejbegríz és a grízes tészta is. Azért ne ragadjunk le ezeknél, készítsünk grízből basboussát és halvát is.
http://www.mindmegette.hu/finomsagok-grizbol-47534
Ahhoz, hogy igazi háziasszony válhasson belőled, muszáj szólnunk a legfontosabb alapfogalmakról, valamint a legfontosabb konyhatechnikai eljárásokról is
http://www.noiportal.hu/main/npnews-2963.html
http://www.nosalty.hu/ajanlo/ne-felj-zsirtol
Fantasztikus oldal ..remek tanácsok..
http://www.nosalty.hu/praktikak/tevekenyseg/sutes
Nem egészséges, hizlal és még csak nem is szép, mégis nagyon sokan szeretik. Lilahagymával, friss kenyérrel ropogtatva, pogácsában, szendvicskrémként vagy tésztába gyúrva. A töpörtyű eteti magát. Képtelenség ellenállni az apró, sós daraboknak, ami nem is baj, hisz kis mértékben, a hidegebb téli napokon jól jöhet egy kis plusz energia. De lássuk csak, hogy mit tudunk e tradicionális magyar csemege előállításáról!
http://www.mindmegette.hu/a-toportyukeszites-titkai-31364
Manapság a legeldugottabb kisközértben is legalább három- vagy négyféle olasz száraztészta kapható. Mivel eltérő méretűek, formájúak és az elkészítésük módja is különböző, így más-más ételek elkészítésére alkalmasak.
http://www.mindmegette.hu/olasz-tesztakalauz-48293
http://www.nosalty.hu/ajanlo/csokitrukk-olvasztas-reszeles-forgacsolas
http://www.nosalty.hu/praktika/bejgli-tolteleke-feltekerese
Ha túl lágy vagy túl kemény a töltelék, egyaránt felrepesztheti a bejglit. A túl kemény tölteléket lazíthatjuk hámozott reszelt almával vagy lekvárral, a túl lágyat szilárdíthatjuk zsemlemorzsával, kekszmorzsával vagy babapiskótával. A túl cukros töltelék is okozhatja a bejgli szétrepedését. Töltéskor a tészta szélén hagyjunk egy-egy centi üres csíkot, hogy ne folyjon ki a töltelék. A töltelék nagyjából olyan vastag legyen, mint a tészta.
http://www.nosalty.hu/praktika/bejgli-lekenese-pihentetese
Amikor elkészülünk a bejgli töltésével, le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, majd le kell kenni tojásfehérjével. Lehet mindkétszer felvert tojással kenni, az idő a száradáshoz kell, mert a kétszeri kenéstől és kétszeri száradástól lesz márványos a bejgli. Egyes források szerint még szebb lesz, ha először hosszában, másodszor keresztben kenjük (vagy fordítva)......
http://www.nosalty.hu/praktika/bejgli-sutese
Általában a 170-180 fokos sütő beválik. Előmelegített sütőbe tegyük a tepsiket, ha nem így teszünk, ettől is felrepedhet a tészta. Légkeveréses sütőben két tepsivel is süthetünk egyszerre, félidő előtt cseréljük és fordítsuk meg a tepsiket.
http://www.nosalty.hu/praktika/bejgli-tarolasa
Ha alufóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük a bejglit, hosszabb ideig eláll anélkül, hogy kiszáradna.
http://www.nosalty.hu/praktika/kirepedt-bejgli-korrigalasa
Ha minden óvintézkedés ellenére mégis kipukkan a bejgli, a még forró tésztán a repedést vissza tudjuk nyomni két kis deszka, pl. galuskadeszka segítségével. A tepsiben hagyjuk kihűlni, és csak utána szeleteljük.
A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyérrel szétnyomjuk, akkor feltekerhető legyen. Ha ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet, annyit, hogy nyújtható legyen. Ha túl kemény, egy kis folyadékot dolgozzunk bele (tejet vagy vizet). A folyadék mennyiségét a liszt minősége határozza meg. A túl lágy és a túlkelt tészta is okozhatja a bejgli szétrepedését.....
http://www.nosalty.hu/praktika/bejgli-tesztajanak-elokeszitese
http://www.nosalty.hu/praktika/eleszto-felfuttatasa
A mai élesztők nem mindig akarnak feljönni. Ezért a következőt ajánlom: ha öt percen belül nincs nyoma annak, hogy az élesztő megmozdulna (nincs pezsgés, buborékok), öntsük ki, menjünk át a boltba vagy a szomszédasszonyhoz másik élesztőért. Ha megmozdult, de lusta, akkor tegyünk hozzá még kétszer annyit, és hagyjuk még egyszer annyi ideig, mint amennyi a receptben írva vagyon.
http://www.mindmegette.hu/egy-spritz-rendel-46589
A finomabb eredmény érdekében a káposztapirítás végén húzzuk az edény szélére a káposztát, a közepére tegyünk egy kevés cukrot (1-2 evőkanál) és azt ott meg is karamellizáljuk, majd elkeverjük a káposztával, sózzuk, ha még kell, alaposan borsozzuk, összekeverjük a megfőtt, leszűrt tésztával, és forró sütőben rövid idő alatt összesütjük.
http://www.nosalty.hu/praktika/kaposztas-teszta
http://www.nosalty.hu/praktika/ami-tilos-toltott-kaposzta-keszitesekor
Keverni tilos, főzéskor/sütéskor csak rázogassuk az edényt, különben összetörnek a csinos csomagok.
http://www.nosalty.hu/praktika/milyen-husbol-keszuljon-toltott-kaposzta
Sózáskor azt is vegyük figyelembe, hogy a töltött káposzta felmelegítve a legjobb, pár nap csak jót tesz neki, viszont a sóssága is egyre fokozódik. Tényleg bánjunk csínján a sóval!
http://www.nosalty.hu/praktika/toltott-kaposzta-sozasa
A töltött káposztába szánt füstölt húst érdemes egy éjszakára beáztatni, majd másnap félig (!) megfőzni, és a kihűlt főzőlevet (ha túl sós, egy kis vízzel hígítva) a töltött káposzta készítésekor folyadékként használni, ezáltal plusz füstös ízt kölcsönzünk az ételnek. Vigyázat, ilyenkor még óvatosabban sózzunk.
http://www.nosalty.hu/praktika/meg-finomabb-toltott-kaposzta
Ha édes káposzta levelébe kerülnek a töltelékek, forrázzuk le a leveleket, hogy könnyen lehessen bele csomagolni a húsos-rizses masszát.
http://www.nosalty.hu/praktika/toltott-kaposzta-edes-kaposztabol
http://www.nosalty.hu/praktika/toltott-kaposzta-tarolasa
http://www.nosalty.hu/ajanlo/vagykelto-vacsorak-romantikazashoz
A pezsgő attól különleges, hogy csak fontos alkalmakkor bontunk fel egy-két üveggel a mennyei nedűből. A dugó pukkanásával azonban még ennél is izgalmasabb titkok pezsegnek elő a palackból!
http://www.nosalty.hu/ajanlo/tenyek-tevhitek-pezsgorol
http://www.nosalty.hu/recept/rantott-karfiol-elofozes-nelkul
Ki ne ismerné a szűkös napokat, amikor kevés pénzből kell okosan gazdálkodni? Szerencsére olcsó alapanyagokból is készülhet kiadós és ízletes étel, ha ügyesen zsonglőrködünk. A takarékos háztartásnak ugyanis egyetlen titka a tehetséges háziasszony!
http://www.mindmegette.hu/olcso-receptek-kiados-etelek-47676
http://www.mindmegette.hu/paprikas-jokedvunkben-paprikakrem-ajvar-muhammara-46688