A mama főztje.

Szeles Edit weboldala ahol megtalálhatóak :receptek,praktikus ötletek,tippek tanácsok,minden mennyiségben.virágápolás,jó könyvek,sport,film,érezd itt jól magad,csak lazán...semmi politika.

CSAK GYAKORLATIASAN

 

      

 

Trükkös szeletelőkés.

 

5 hiba vásárlás közben

A legtöbb ember lista nélkül bele sem vág, ha mégis, akkor tanácstalanul forgolódik ide-oda csapódva egy szupermarketben, és egy csomó fölösleges dolgot pakol a kosarába.

 http://www.nosalty.hu/ajanlo/5-hiba-vasarlas-kozben

Kreativ emberek oldala

http://kreativotlet.blog.hu/

 Illatos természetes sokoldalú..a .....narancshéj..

Illatos, természetes és sokoldalú. A narancs héját megenni nem lehet, mégis vétek kidobni. A kreatív szemléletű embereknek ugyanis ez nem szemét, hanem egy remek alapanyag. Kíváncsiak vagytok, mi mindenre jó?

http://szinesotletek.blog.hu/2013/09/25/illatos_termeszetes_es_sokoldalu_alapanyag_otletek_narancshejbol

Szagtalanítás 

Így űzd el az ételszagot a lakásból.

   

 http://www.nosalty.hu/praktikak/tevekenyseg/szagtalanitas

Ben bolondbiztos konyhája.

Önts össze egy tálkába 100 g szódabikarbónát, 50 g sót és 12 g borkő- vagy citromsavat. Kevergetés közben fokozatosan adj hozzá óvatosan vizet. Akkor megfelelő állagú, amikor már sűrű és krémes. Kanalazd a kész masszát jégkockatartóba, de csak a feléig töltsd, mert később még megdagad. Rakd hűvös helyre két órára. Kb. 14 tabletta lesz belőle. Hatékony, olcsó és még környezetbarát is!

Ben bolondbiztos konyhája.

Házi majonéz készítése

Kenyér variációk.

http://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/kenyerek/kenyerkulonlegessegek 

Aszalt gyümölcs házilag

"Az aszalás az egyik legrégebbi tartósítási módszer. Lényege a lassú szárítás, melynek során a gyümölcs víztartalma 80 százalékról 20 százalék alá csökken. Ennél a nedvességtartalomnál a romlást okozó mikroorganizmusok életképtelenné válnak, ezért az aszalt gyümölcs tartósítószer nélkül is eláll. Koncentrált természetes gyümölcscukor-tartalmának köszönhetően pedig az édesszájúak egészséges csemegéje. Azért is egészséges, mert az eredeti gyümölcs beltartalma az aszalás során nem vagy alig csökken. Az aszalás nem ördöngösség, mielőtt azonban nekikezdesz, ismerd meg az alapvető tudnivalókat."

 http://www.otvenentul.hu/szabadido/4522

Milyen paradicsomot válasszunk befőzéshez?

Eltevéshez mindig valamilyen befőzőparadicsomot válasszunk (mint. pl. Kecskeméti, Ace, Marmande), ezek jó ízűek (és ami nagyon fontos), lédúsak, alakra gömbölyűek, méretre közepesek. Semmiképpen se koktélparadicsomból lássunk hozzá a paradicsomlé gyártásának.

http://www.nosalty.hu/praktika/milyen-paradicsomot-valasszunk-befozeshez 

Eltevésre szánt paradicsom

Fogadjuk meg nagyanyáink tanácsát, miszerint szerencsés néhány napig állni hagyni az eltevéshez vásárolt vagy leszedett paradicsomot, könnyebb lesz feldolgozni, mint a frisset.

http://www.nosalty.hu/praktika/eltevesre-szant-paradicsom

Paradicsom főzése

A paradicsom levét addig főzzük, míg el nem fövi a habját. Túl hosszan forralni nem érdemes, és felesleges is, a rövid főzési idővel ízletesebb, vitamindúsabb paradicsomlevet kapunk.

http://www.nosalty.hu/praktika/paradicsom-fozese

Milyen sűrű legyen a paradicsomlé?

http://www.nosalty.hu/praktika/milyen-suru-legyen-paradicsomle

Nyersen vagy forrón passzírozzuk a paradicsomot?

Paradicsom befőzésekor két irány közül választhatunk: vagy nyersen vagy pedig forrón préseljük ki a paradicsom levét. Az utóbbi előnye, hogy kevesebb melléktermék keletkezik.

http://www.nosalty.hu/praktika/nyersen-forron-passzirozzuk-paradicsomot

Fűszerezés paradicsombefőzéskor

Az összes levet sose fűszerezzük, inkább csak egy részét. Mindig maradjon sok natúr paradicsomlé is, hogy mindenhez tudjuk használni majd, fűszerezni utólag is lehet.
A házi ketchup természetesen akkor jó, ha fűszeres, ebbe mindig kerüljenek finom ízesítők, az ízlésünk szerint.
A paradicsomhoz jól illenek a következő fűszerek: rozmaring, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, zellerzöld, petrezselyem, babérlevél, a bátrabbak tehetnek házi ketchupjukba fahéjat, szegfűborsot, szerencsendiót, szegfűszeget is.

http://www.nosalty.hu/praktika/fuszerezes-paradicsombefozeskor

Paradicsompasszírozás melléktermékének felhasználása

http://www.nosalty.hu/praktika/paradicsompasszirozas-mellektermekenek-felhasznalasa

Most készíts kukoricakonzervet!

http://www.nosalty.hu/ajanlo/most-keszits-kukoricakonzervet

Ropogós csemege uborka télire

http://www.nosalty.hu/ajanlo/ropogos-csemege-uborka-telire

Zöldségeket a hűvösre!

 http://www.nosalty.hu/ajanlo/zoldsegeket-huvosre 

Padlizsán keserű

Ha a padlizsán kissé túlérett, csípőssé válik. Enyhíthetjük a kesernyés ízt, ha a padlizsánt felkarikázzuk, a karikák mindkét oldalát besózzuk, és fél-egy órán át állni hagyjuk (egy szűrőben, ugyanis levet ereszt). A padlizsánszeleteket alaposan leöblítjük, és konyhai papírtörlőn leszárítjuk.

http://www.nosalty.hu/praktika/padlizsan-keseru-ize

Ben bolondbiztos sültkrumplija...

 

Hogyan válasszunk sárgadinnyét.

 http://www.hobbikert.hu/magazin/hogyan-valasszunk-sargadinnyet.html

Kisült lángosok

Az elkészült lángosokat sose pakoljuk egymásra! A legjobb, ha állítva hagyjuk lecsöpögni. (Egy edény-/tányérszárító rács épp megfelel e célnak.)

http://www.nosalty.hu/praktika/kisult-langosok 

Lángos formázása

leírás

A megkelt tésztával sosem lisztezett, hanem olajos felületen dolgozzunk, így elkerülhetjük, hogy sütéskor megégjen a lángosról lepergő liszt.
Olajos kézzel húzzuk ki tányér nagyságúra (kb. 20 cm) a tésztát, vigyázva, nehogy középen kilyukadjon.

 http://www.nosalty.hu/praktika/langos-formazasa

Lángostészta kelesztése

A lángostésztát mindig kétszer kelesszük: az első kelesztés után ne gyötörjük agyon, rögtön porciózzuk, azaz csípjük le a tésztalabdacsokat olajos vagy vizes kézzel, tegyük olajozott felületre, és kelesszük újra sütés előtt, kb. 20 percen át.

http://www.nosalty.hu/praktika/langosteszta-kelesztese

Amikor nem jól sül el....Konyhai katasztrófák!

http://www.nosalty.hu/ajanlo/konyhai-katasztrofa

Tévi praktikája.

Egy tipp a rántott cukkinihez. A tojásba kis sót és 3 tojásnyi mennyiséghez 1 mokkáskanálnyi őrölt szerecsendiót keverjetek. Finom. 

7 bevált szúnyogriasztó praktika

http://www.nlcafe.hu/otthon/20130707/szunyog-ellen-hazi-modszer-bevalt/#aktualis 

Szódabikarbóna.

 

"Nagymamáink mellette tették le a voksukat, és nem tévedtek. A szódabikarbóna meglepően sokféle módon alkalmazható:" 

http://blog.bvkati.hu/?p=971 

Ben bolondbiztos konyhája.

Bolondbiztos és környezetkímélő praktika a leégett edény tisztításához: 
Szórd meg szódabikarbónával, fújj rá egy kevés ecetet! Várd meg, amíg pezseg, aztán óvatosan dörzsöld át az edény falát.

Eddig rosszul csináltunk :főtt kukoricát

A főtt kukorica, akármennyire is szeretjük mi, magyarok, nem hungarikum.

 http://tinyurl.com/mhgdwdf

 Bodzavirág gyüjtése

 

A kifejlett virágokat gyűjtsük, azaz olyanokat, amelyek virágernyőin minden virág kinyílt, rázásra pedig még nem hullanak le a szirmok, továbbá fontos alapelv, hogy a jó bodzavirág illatos.
Ne szennyezett levegőjű területen szedjük a bodzavirágokat, tehát kerüljük el a közvetlen út melletti bokrokat. Száraz időben gyűjtsük, mert ekkor sokkal intenzívebb az íze, mint eső után. Május-júniusban virágzik, és a leszedett virágokat érdemes mihamarabb felhasználni, mert hamar barnulni kezd és sokat veszít vitamintartalmából is.

http://www.nosalty.hu/praktika/bodzavirag-gyujtese

Mosogatószer házilag másként

Úgy ötliternyi vízhez szórjunk három-négy evőkanálnyi bóraxot: simább dolgod lesz mosogatásnál, mint valaha gondoltad.
Megjegyzés: a természetes tisztítószerek egyáltalán nem vagy csak kevéssé habzanak, ez azonban nem von le a tisztító hatékonyságukból, csak szokatlan lesz a mesterséges mosogatószerek után.

http://www.nosalty.hu/praktika/mosogatoszer-hazilag-maskent 

Házi praktikák a szúnyogok ellen

A szúnyogok elleni védekezés korántsem egyszerű feladat, de persze nem lehetetlen. Mindegy, hogy bio vagy vegyi védekezést választunk, a lényeg az, hogy ne feledkezzünk meg róluk, különben vakargathatjuk a kezünket, lábunkat, talpunkat, fülünket egész álló nap

http://www.bien.hu/hazi-praktikak-a-szunyogok-ellen/otthon/praktikak-es-tippek/114395 

Konyhai praktikák a Nosaltyn..

http://www.nosalty.hu/ajanlo/9-szuper-konyhai-praktika 

Szereted-e a tojásos nokedlit?

És el is tudod jól készíteni? Tarts velünk és megtudhatod, mire tanácsos ügyelni, ha nekiállsz, és mitől lesz még finomabb. Sőt azt is eláruljuk, hogyan tisztíthatod el bosszankodás nélkül a nokedlitésztás tálat!

 http://www.nosalty.hu/ajanlo/szereted-tojasos-nokedlit 

Így űzd el a betolakodókat!

Tavasszal gyakran rájárunk a kamrára, hiszen a tavalyi lekvároknak, befőtteknek, szószoknak el kell fogyniuk, viszont arra nem számítunk, hogy új lakói is lehetnek a kis helyiségnek.

http://www.nosalty.hu/ajanlo/kamrazoo-uzd-el-konyhai-betolakodokat 

Eldugult lefolyó tisztítása másként 

 

 

Ha durva dugulásról van szó, szórjunk egy tasak szódabikarbónát a lefolyóba, majd öntsünk rá 2 dl 20%-os ecetet, és egy gyors mozdulattal dugjuk be a dugót. 10 perc múlva forró vizet engedjünk bele.

http://www.nosalty.hu/praktika/eldugult-lefolyo-tisztitasa-maskent

Mosogatószer házilag 

A mosószappant lereszeljük, vízben, alacsony lángon feloldjuk, majd némi glicerinnel összekutyuljuk: ez utóbbi biztosítja, hogy a szer folyékony marad és a szappan nem szilárdul meg. Két deci víz, tíz deka szappan, a glicerinből pedig egy deci bőven elég. Ehhez mehet pár csepp valódi menta-, eukaliptusz- vagy citromolaj, de bármi, ami az ízlésünkhöz, hangulatunkhoz passzol. Mehet egy kiürült flakonba a massza – persze, csak miután kihűlt –, és kész is a környezettudatos mosogatószer.......

http://www.nosalty.hu/praktika/mosogatoszer-hazilag 

Otthoni praktikák - Takarító kisokos.

 

Hány háziasszony érzi úgy minden nap, hogy a takarítás olyasvalami, aminek sosem lehet a végére érni, sőt, valójában már akkor elölről lehetne kezdeni, mielőtt egyszer befejeznénk?

http://napiotthon.hu/cikk/6.365/Otthoni-praktikak--Takarito-kisokos

Szúnyog csapda

 

(forrás:facebook)

Házi szúnyog csapda:
Szükséges elemek:
1 csésze víz
1/4 csésze barna cukor
1 gramm élesztő
1, 2 literes palackban

Útmutató:
1.. Vágjuk le a műanyag palackot a felénél.
2.. Keverjük el a barna cukrot forró vízzel. Hagyjuk kihűlni. Amikor a kihűlt, öntsük a palack alsó felébe.
3.. Add hozzá az élesztőt. Nem kell keverni. Szén-dioxidot állít elő, amely vonzza a szúnyogokat.
4.. Helyezd a tölcséres részt, fejjel lefelé, az alsó palackba, szigetelő szalaggal, vagy celluxszal rögzítsd őket, ha szükséges.
5. Tekerd a palack alsó felét valamilyen fekete anyaggal, ía felső rész ,maradjon átlátszó , és rakd oda , ahol sokat tartózkodtok! (Szúnyogok is állítják, hogy sötét helyen jó a pihenés... :D.)

Újrahasznosított tárolás

(ezt én is szoktam..pl a koviubinál)

leírás

Ennek az ötletnek a segítségével könnyen biztonságba helyezhetjük a száraz alapanyagainkat, méghozzá igen költséghatékony formában, hiszen nem kell hozzá más, csak egy kiüresedett műanyag palack és egy nejlonzacskó.
Elkészítés:

  1. A kiüresedett műanyag palack tetejét levágjuk, majd annak elkerülése érdekében, hogy ne szakítsa ki a nejlonzacskót, érdemes egy öngyújtóval vagy a gázrózsa segítségével óvatosan megolvasztani a vágás mentén, így sima felületet kapunk.
  2. A zacskót áthúzzuk a palack száján, majd kipréseljük a felesleges levegőt.
  3. Rácsavarjuk a flakonra a tetejét és mehet is a kamrapolcra. 

http://www.nosalty.hu/praktika/ujrahasznositott-tarolas

Ötletes késtartó

leírás

Gyorsan előkaphatjuk kedvenc késünket az általunk készített, pofonegyszerű és olcsó asztali késtartóból. Amire szükségünk lesz: egy közepes méretű doboz, egy csomag szívószál és persze a kések.
Elkészítés:

  1. Ha olyan dobozt választunk, amely esztétikusan néz ki, akkor dekorálnunk nem is kell. Amennyiben csak régi teatartót találunk, ahogyan én is, akkor némi papír és ragasztó segítségével már gyorsan készen is van a letisztult design.
  2. Ezt követően szorosan beleállítjuk a szívószálakat a dobozba, ezzel garantáljuk, hogy a beletett kések nem fognak kiesni. Szívószál helyett használhatunk hurkapálcikát is, mert ez kevésbé sérülékeny és strapabíróbb.
  3. Végül pedig nincs más dolgunk, mint a legtöbbet használt késeket beletenni új és praktikus tárolójukba!

http://www.nosalty.hu/praktika/otletes-kestarto 

Sütésálló lekvár gyorsan házilag

A lekvár állagától függően 1,5-2 dl lekvárhoz keverjünk egy tojássárgáját, és ezzel a keverékkel töltsük meg a tésztát.

http://www.nosalty.hu/praktika/sutesallo-lekvar-gyorsan-hazilag 

Megkelt-e a tészta?

leírás

Egyszerűen meggyőződhetünk a tészta keltségéről: az ujjunkkal megérintjük a kelt tészta oldalát, ha visszanyomódik, mint a labda, akkor még keleszteni kell, ha ott marad egy pici horpadás, az ujjunk nyomása, akkor megkelt.

http://www.nosalty.hu/praktika/megkelt-teszta 

Mézes krémes készítés első szabálya

leírás

Ha soklapos sütit készítünk, mérjük le a rétegeknek szánt tésztagolyókat, hogy ugyanannyi-e a súlyuk! Ha csak szemmértékkel nézzük, könnyen tévedhetünk, és az egyik réteg nyers marad, míg a másik túlsül!

 http://www.nosalty.hu/praktika/mezes-kremes-keszites-elso-szabalya

Mézes krémes készítés második szabálya

http://www.nosalty.hu/praktika/mezes-kremes-keszites-masodik-szabalya

A mézes tésztájú sütik hajlamosak ragadni. Deszkáról a tepsire legegyszerűbben úgy tudjuk áttenni, hogy a nagyon lazán rátekerjük a sodrófára, majd a a tepsi felett letekerjük – így nem fog szakadozni.

Mézes krémes készítés harmadik szabálya

http://www.nosalty.hu/praktika/mezes-kremes-keszites-harmadik-szabalya

leírás

A vékony tésztát a legkönnyebben egy gáztepsi hátán tudjuk megsütni, de ne felejtsük el zsírozni és lisztezni.
A mézes tészták nagyon könnyen megégnek, így szigorúan tartsuk be a sütési időt és hőfokot!

Mézes krémes készítés negyedik szabálya

A csokimáznak úgy lesz fénye, ha a csokoládét nem hevítjük 32 fok fölé. Ezért soha ne a gázra állítsuk a csokis edényt, hanem vízfürdőbe.

http://www.nosalty.hu/praktika/mezes-kremes-keszites-negyedik-szabalya

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 18
Tegnapi: 38
Heti: 228
Havi: 130
Össz.: 9 583 981

Látogatottság növelés
Oldal: CSAK GYAKORLATIASAN
A mama főztje. - © 2008 - 2024 - szeles-edit.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »