(forrás facebook)
Hozzávalók:1 kg liszt,5-6 dl langyos víz (kb.),1 élesztő
pici cukor (az élesztő futtatásához).2 kávéskanál só
olaj a sütéshez és a formázáshoz
Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát dagasztunk, tudom hogy furcsa, de vízzel kell az élesztőt futtatni és teljesen simára, hogy egy pici gumó se legyen benne. Olyan lágynak kell lennie, mint más kelesztett tésztának pl.: a pogácsa, vagy talán egy picit keményebb, de nem sokkal. Ezt megkelesztjük és ha megkelt olajos kézzel lángost formázunk, majd bő olajban kisütjük. Ezt a receptet egy piaci lángossütő néni árulta el.
http://www.nyammm.hu/2012/06/az-igazi-langos-1957-ota-in-memoriam.html
http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/rumos_sargadinnyeleves
http://olcso-receptek.hu/edes-sutemenyek/barackos-piskota/
(forrás facebook)
Gyors uborka!! 1kg apró uborka,1 csokor kapor,1 fej fokhagyma,3-4 szem borókabogyó,mustármag,feketebors,1 kanál só és 1 kanál 20% -os ecet. Cukor ízlés szerint! Annyi víz ami ellepi az uborkát!!A vízbe rakom a sót,ecetet és a fűszereket majd felforralom.Belerakom a tisztított és bevágott uborkákat a kaprot és a fokhagyma gerezdeket.Együtt újra forralom majd hagyom kihűlni és utána lefedve hűtőbe rakom. Estére már kész a ropogós friss uborka!! Nem ír cukrot de én teszek majd bele.
http://koktel.idea.hu/mojito#/mojito
Ha fel kell sorolnunk néhány ízig-vérig magyar ételt, akkor a harmadik-negyedik helyet szinte biztosan kiköveteli magának a lecsó. Pedig ez a zöldséges ragu nem nálunk született.
http://www.mindmegette.hu/lecso-lecso-48017
http://www.mindmegette.hu/lusta-langos_1.recept
http://www.mindmegette.hu/joghurtos-rukkolakremleves-caprese-nyarssal.recept
http://www.mindmegette.hu/sargabarackos-pite-ujragondolva.recept
http://www.mindmegette.hu/sajtos-szalonnas-toltott-paprika.recept
(forrás facebook)
Hozzávalók:
500 g liszt,1 dl tej,50 g élesztő,pici cukor,só,friss kapor,250 g túró
majonéz, amennyit felvesz,5 gerezd fokhagyma,petrezselyem,1 ek tejföl
4-5 db paradicsom.só,sajt,olaj.
Elkészítés:
A langyos tejbe tesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg felfut ez a keverék, addig kimérjük a fél kg lisztet és bele keverjük a sót., Majd a közepébe mélyedést készítünk. Ide kerül az élesztő. Kézzel, vagy villával elkezdjük az élesztőhöz keverni a lisztet. Amíg összeáll a tészta, egy kis langyos vizet érdemes hozzáadni. Kb. 10 percig dagasztjuk, gyúrjuk. Amikor a tészta szép sima, tálba tesszük, megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk konyharuhával, és meleg helyen kelesztjük fél órát. Két lap tésztát nyújtunk.
A paradicsomokat nem túl vékony szeletekre vágjuk. Ráhelyezzük az egyik kinyújtott tésztára.
A töltelékhez a túrót, a majonézt, a kaprot, a petrezselymet, a sót, fokhagymát, tejfölt, sajtot elkeverjük
A paradicsomokra egy ek. tölteléket rakunk, a tetejére még tehetünk sajtot. Ne rakjuk nagyon közel egymáshoz a paradicsomokat. A másik tésztalappal betakarjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a széleit, vizes újjal összenyomkodjuk, hogy ne nyíljanak szét. Bő olajban vagy sütőben kisütjük.
http://olcso-receptek.hu/gyors/tokos-tocsni/
Mit főzzek? Mi van itthon?
Mélyhűtőben: 8 karfiol rózsa. Kivettem kiolvadt.
Hűtőben: 1 pohár tejföl, tojás, 2 vékony szelet füstölt sonka.
Kamrában: sűritett paradicsom, hagyma, sóban eltett zeller levél, betűtészta.
Paradicsomleves: 1 jó diónyi reszelt hagymát kevés olajon megfuttatok, bele teszem a zeller zöldet , felengedem 1.5 liter vízzel és hozzá teszem a paradicsom pürét . Sót nem teszek bele mert a zeller levél sózott. Felforralom és két csapott evőkanálnyi betűtésztát bele főzök. Kihűtöm. /persze tészta nélkül is finom/
Karfiol tejfölös mártással: A kiolvadt karfiol rózsákat egy mély jénaiba teszem.
1 tejfölt elkeverek 1 tojással, pici sóval és a karfiolra öntöm. Kevés piros paprikával megszórom és a mikró legmagasabb fokán 5-6 percig párolom./ Hogy ne kelljen a sütőben sütni ilyen melegben./ Közben az apróra vágott sonkát megpirítom és tálaláskor a pörcöt a karfiolra öntöm. Még melegen megszórhatjuk reszelt sajttal is. Fejes saláta illik hozzá.
http://www.desszert.eu/hot_dog_kifli_recept
http://www.nosalty.hu/recept/bolognaival-toltott-palacsinta
http://www.nosalty.hu/recept/rantott-palacsinta-marzocco-konyhajabol
http://www.nosalty.hu/recept/ujhagymas-krumplisalata-andi-konyhajabol
http://www.nosalty.hu/recept/csoben-sult-sajtos-csirkemell-sonka
http://www.nosalty.hu/recept/wasabis-krumpli
http://www.nosalty.hu/ajanlo/hagyomanyos-vasarnapi-ebed
http://www.nosalty.hu/ajanlo/5-tipp-quiche-hez
(forrás: facebook)
Házi trapista sajt
(ezúttal rozmaringgal ízesítve)
Hozzávalók:
50 dkg túró,1 l zsíros házi tej1 kk só,5 dkg vaj,1 tojássárgája,1 ág friss rozmaring
Így készítettem:
1. A tejet felmelegítettem kb. 80 fokosra (az a lényeg, hogy ne forrjon fel).
Belemorzsoltam a túrót, megsóztam, beleszórtam az apróra vágott rozmaring leveleket, majd tovább melegítettem.
2. Amikor a tejet "összekapta" a túró (kicsapódott belőle az író), egy szűrőbe öntöttem, lecsöpögtettem.
3. A vajat egy lábasban felolvasztottam. Beletettem a lecsöpögött túrós masszát és a tojássárgáját, majd takaréklángon fakanállal addig kevertem, míg sima, csomómentes olvadt sajtot kaptam.
4. Két desszertgyűrű belsejét vékonyan megkentem vajjal, belekanalaztam a még forró sajtot. Amikor kihűlt, óvatosan kivettem a kész házi trappistát. Frissen is fogyasztható, 1-2 nap szikkadás után pedig ugyanúgy szeletelhető, reszelhető, mint a bolti.
Desszertgyűrű helyett akár tálkákban is formázható, és természetesen rozmaring nélkül is készíthető.
http://www.stop.hu/eletmod/karalabeleves-grizgaluskaval/1152175/#null
http://www.nosalty.hu/recept/mini-leveles-pizzas-csigak
http://www.nosalty.hu/recept/vienetta-2
http://www.nosalty.hu/recept/kleftiko
http://www.mindmegette.hu/sertestarja-a-grillezes-adu-asza-48501
Régi idők szakácskönyveit lapozgatva az embert megérinti az adott kor varázsa, és rájön, hogy egy igazi szakácskönyv jóval több, mint receptek gyűjteménye: kiolvasható belőle történelem, földrajz, élővilág, orvoslás vagy művészet.
http://www.mindmegette.hu/hires-emberek-kedvenc-etelek-31735
A sajtok pácolása remek mulatság. Rengeteg kombinációt kipróbálhatunk, marinálhatjuk is a sajtokat, különféle textúrájú alapanyagokat megannyi érdekes fűszerrel házasíthatunk össze. Az eredményt adhatjuk előételként, felhasználhatjuk salátákhoz vagy akár grillezhetjük is.
http://www.mindmegette.hu/pacolt-sajtok-48502
http://www.nosalty.hu/recept/arany-burgonya-hagymaval
http://www.nosalty.hu/recept/olivabogyos-medvehagymas-korozott
http://konyhaklub.blogspot.hu/2010/05/amit-nem-szepsegeert-szeretunk.html
http://www.nosalty.hu/recept/tarkonyos-zoldbableves-veratol
http://www.mindmegette.hu/hagymagomboc-ii.recept
http://www.nosalty.hu/ajanlo/dobd-fel-megszokott-koreteket
(kedvenc kedvenc oldalam Nosalty)
http://www.nosalty.hu/recept/madartej-szelet-tami-konyhajabol
http://www.nosalty.hu/recept/debreceni-tesztaban
http://www.nosalty.hu/recept/dobalt-krumpli
http://www.nosalty.hu/recept/mustaros-szelet-pirospaprikas-nokedlivel
http://www.nosalty.hu/recept/tojas-banan-paleocsinta
http://www.nosalty.hu/recept/zebra-kocka-sutotoktol
http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/sult_hagymas_puliszka
http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/formabonto_vanilias_karika
http://www.mindmegette.hu/posirozott-tojas-salataagyon-fuszeres-avokado-es-kenyerkockakkal.recept
A sült krumpli meglehetősen egyszerűnek és egysíkúnak tűnő étel, holott számos izgalmas változatban elkészítve nem feltétlenül kell a gyorséttermek világát idéznie…
http://www.mindmegette.hu/a-sokfele-sult-krumpli-48487
http://www.nosalty.hu/ajanlo/nagyi-specialitasa-becsinalt-leves
http://www.nosalty.hu/recept/babapiskotaval-toltott-ostya
http://www.nosalty.hu/recept/egyszeru-fuszeres-oldalas
http://www.nosalty.hu/recept/spargas-zoldborsos-rizotto
http://www.nosalty.hu/recept/kelbimbos-zoldsegleves-tesztaval
http://www.mindmegette.hu/zsenge-tok-a-tavaszi-megujito-48475
http://www.nosalty.hu/ajanlo/5-tipp-hogyan-keszits-pestot
http://desszert.eu/rakoczi_turos
(forrás:facebook Szabó Anna)
Hozzávalók
Csirke alsócomb sütve
Krumplipüré
Hagymával dinsztelt gomba (apróra vágott)
Leveles tészta
15X15 cm-es lapokat készítek a leveles tésztából
A lapokat olajjal megkenem
1-1,5 evőkanál krumplipürét teszek rá
Krumplipürére teszem a hagymán ledinsztelt gombát
Ebbe beleállítom a csirkecombot
És a lapok széleit összehúzom hogy csomag alakja legyen, majd rögzítem cérnával
A csirkecomb csontos részét betekerem alufóliába hogy ne égjen meg és szép maradjon sütés közbe.
Mielőtt sütőbe teszem, felvert tojással megkenem!
180 Fokos sütőbe körülbelül 20 percig sütöm!!!
Nagyon fontos hogy mindent hidegen jól lehűtve kezeljük és rakjuk össze, mert különben a lapok szétesnek!!!!!
http://www.nosalty.hu/recept/petrezselymes-hagymas-rantott-csirke
http://www.nosalty.hu/recept/pihe-puha-turos-suti
http://www.nosalty.hu/recept/gyors-turos-epres-desszert
A máj felhasználására valóban széles a választék: levesek, főételek, pástétomok alapanyaga, de rétest is tölthetünk vele, vagy akár tortát is süthetünk belőle. Ráadásul nagyon gyorsan varázsolhatunk belőle finom ebédet vagy vacsorát, ami sokszor fontos szempont.
http://www.mindmegette.hu/gyors-csodak-majas-etelek-46039
http://www.nosalty.hu/recept/husos-gomboc-parolt-kaposztaval
http://www.nosalty.hu/recept/sutoben-sult-sajtos-padlizsan
http://www.nosalty.hu/recept/toltott-csirke-reszegen
http://www.nosalty.hu/recept/neger-szelet-il-di-konyhajabol
http://www.nosalty.hu/recept/marlenka-ahogy-mi-csinaljuk
(ezt kipróbálom)
http://www.nosalty.hu/ajanlo/kucsmagombas-medvehagymas-pite
http://www.nosalty.hu/ajanlo/cake-pop-uj-sztarsuti
http://www.nosalty.hu/recept/csokihabos-sutes-nelkul
http://www.nosalty.hu/recept/hangyaboly-sutemeny
http://www.nosalty.hu/recept/snickers-szelet-szabone-konyhajabol
http://www.nosalty.hu/recept/avokados-medvehagymas-krem
http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/rantott_csirke_farhat_es_nyak
http://www.mindmegette.hu/hagymas-krumplis-csirke-egytal.recept
http://www.mindmegette.hu/mecseki-medvehagymas-teszta.recept
http://www.mindmegette.hu/somloi-apropecsenye.recept
http://www.mindmegette.hu/gombas-medvehagymas-tortellini.recept
http://www.mindmegette.hu/medvehagymas-langos.recept
Édesvízi hal, őshazája valószínűleg Ázsia, azonban mára már minden földrészen megtalálható a tenyésztés következtében. Ízletes húsa meglehetősen szálkás, az idősebb példányoké pedig zsíros is. A ponty Magyarországon a legtöbbet fogyasztott halfajta, sok magyaros halétel alapanyaga (pl. rácponty, rántott hal, halpaprikás).
http://www.nosalty.hu/alapanyag/ponty
Ízre a fokhagyma és a snidling ügyes keveréke. Lehet belőle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba.
http://www.mindmegette.hu/valogatas/medvehagymas-finomsagok-490
http://desszert.eu/ragacsos_kokusztorta_recept
http://www.nosalty.hu/recept/kakaos-csiga-mogyorokremmel
http://www.nosalty.hu/recept/soros-gulyasleves
http://www.nosalty.hu/recept/harcsapaprikas-medvehagymas-nokedlivel
http://kifoztuk.hu/receptjeink/item/kokuszbundas-hus-rumos-majonezzel
http://www.femcafe.hu/cikkek/recept/sajtos-pog