A mama főztje.

Szeles Edit weboldala ahol megtalálhatóak :receptek,praktikus ötletek,tippek tanácsok,minden mennyiségben.virágápolás,jó könyvek,sport,film,érezd itt jól magad,csak lazán...semmi politika.

 

 Praktikák.

 

Vaníliás cukor házilag

http://izeselet.hu/mostmutasdmeg/vanilias-cukor-hazilag/

Hagymadinsztelés

http://izeselet.hu/mostmutasdmeg/hagymadinszteles/

Uborkasaláta alap télire.

http://www.nosalty.hu/recept/uborkasalata-alap-telire

Gyorsabb kelesztés.

 

A tészta duplájára való kelesztési idejét a felére csökkenthetjük, ha a felhasználás előtt a lisztet a mikróban kicsit meglangyosítjuk. Nem szabad melegre, csak éppen langyosra. Ez teljesítménytől függően pár másodperc. 700 W esetén 10-15 mp, de komoly többször 10 perc spórolás a kelesztésnél.

http://www.nosalty.hu/praktika/gyorsabb-kelesztes

Folyadékpótlás hús sütésekor.

Sütés közben, ha szükséges a folyadékot pótolni, mindig kevés forró vízzel vagy forró borral tegyük, ugyanis a hirtelen hidegtől a hús kemény lesz.

http://www.nosalty.hu/praktika/folyadekpotlas-hus-sutesekor

Élénk színű gyümölcslevesek, szószok.

Ha néhány csepp citromlevet teszünk a gyümölcslevesekbe, szószokba, élénkebb színűek lesznek.

http://www.nosalty.hu/praktika/elenk-szinu-gyumolcslevesek-szoszok

Fűszeres redukció, mint ízesítő

A használni kívánt fűszereket kis lábasba tesszük, felöntjük némi vízzel, visszaforraljuk, majd leszűrjük, és ezt a "főzetet" használjuk pl. gyümölcsleves, forralt bor vagy éppen sütemény ízesítésére.

http://www.nosalty.hu/praktika/fuszeres-redukcio-mint-izesito

Hamis alaplé .

Néha úgy járunk, hogy elfogy az alaplé, és kénytelenek vagyunk a vészhelyzetekre tartogatott leveskockákrafanyalodni (a bio leveskocka más eset, azt nyugodtan használhatjuk bármikor). Csaljunk egy kicsit, és senki nem fogja észrevenni, hogy nem friss alaplével készítettük az ételt.
A vizet tegyük fel forrni, dobjuk bele a leveskockákat és pároljuk együtt egy maréknyi sárga- ésfehérrépával, illetve zellerrel

http://www.nosalty.hu/praktika/hamis-alaple

Alaplé tárolása.

Hűtőszekrényben 2-3 napig áll el, a mélyhűtőben tartva 3-4 hónapig felhasználhatjuk.

http://www.nosalty.hu/praktika/alaple-tarolasa

A tökéletes tojás.

A tojás régóta központi szerepet játszik az emberiség életében. Fontos tápanyag, jelentős jelkép, sokféle gondolat elindítója. Közmondások szereplője, képzőművészeti és irodalmi alak, a termékenység és az újjászületés szimbóluma

http://www.mindmegette.hu/a-tokeletes-tojas-48149

Sajtreszelés 

Ha a sajtreszelőt kissé beolajozzuk reszelés előtt, a reszelt sajt könnyen leszedhető.

Paradicsom hámozása.

A paradicsom héját könnyedén lehúzhatjuk, ha tetejét X alakban bemetszük, és pár másodpercre forró vízbe dobjuk.

http://www.nosalty.hu/praktika/paradicsom-hamozasa

Maradék húsok felhasználása.

Az előző napról megmaradt sült húsból vagy a levesben főtt húsból könnyedén új fogást varázsolhatunk: apróra vágott zöldségekkel és egy kis tartáros öntettel összekeverve kész is a hússaláta, vagy főtt tésztával és egy finom szósszal nyakon öntve tésztasalátát kapunk.
Ha pedig szendvicsre éheznénk: egy kis salátával, majonézzel felturbózva hamar összedobhatunk egy laktató csirkés szendvicset.

tejszínes szósz receptek

http://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/szosz/tejszines-szosz

http://www.nosalty.hu/praktika/maradek-husok-felhasznalasa

Rántott hús gyorsan.

Panírozzunk egyszerre nagyobb adag húst, kisebb porciókban tegyük mélyhűtőbe, így bármikor könnyedén rántott hús kerülhet az asztalra. Elővesszük a fagyasztóból a kívánt mennyiséget, és 10 perc elteltével már süthetjjük is.
(A praktikát köszönjük Sancho felhasználónknak.)

http://www.nosalty.hu/praktika/rantott-hus-gyorsan

Felbontott pezsgő. 

leírás

A felbontott pezsgőből nem megy ki a szénsav, ha az üvegbe egy kiskanalat lógatunk bele.

http://www.nosalty.hu/praktika/felbontott-pezsgo

Zsizsik, kukacok, lisztmoly ellen való védekezés .

leírás

A legjobb módszer ellenük a fagyasztás: amikor megvesszük a rizst, a búzadarát, a fűszerpaprikát, a zsemlemorzsát, a mazsolát, a szeletelt mandulát stb., úgy a zacskóban betesszük a mélyhűtőbe, és 24 óráig ott hagyjuk, majd kivesszük, és a polcra tesszük.
(A praktikát köszönjük Gevi1930 felhasználónknak.)

http://www.nosalty.hu/praktika/zsizsik-kukacok-lisztmoly-ellen-valo-vedekezes

Tészta nyújtása.

Ha lisztezett felület helyett sütőpapíron nyújtjuk a tésztát, akkor elkerülhetjük, hogy a sok lisztezéstől a tészta utolja kevésbé élvezhető legyen. Kipróbáltam, tényleg jó tipp, igaz még szokatlan rá kell hogy álljon a kezem. de ma nem kellett sikálnom a gyúrótáblát.

http://www.nosalty.hu/praktika/teszta-nyujtasa

Sütőpor frissességének ellenőrzése .

A felbontott sütőpor hat hónap utáni elveszíti az erejét, így felhasználás előtt mindenképp végezzük el vele a következő próbát: egy teáskanálnyi sütőport keverjünk el alaposan fél csésze forró vízben. Ha az anyag nem kezd el élénken buborékozni, ne habozzunk, kukába vele!

http://www.nosalty.hu/praktika/sutopor-frissessegenek-ellenorzese-maskent

Gyümölcslevesek fűszerezése

Klasszikusan fahéj és szegfűszeg adja a gyümölcsleves alapját, de nagyon finom ízt kölcsönöznek a levesnek a vaníliarúd kikapart magjai is, újítani vágyóknak pedig a kardamomos és a szegfűborsos változatot ajánljuk.
Egy-két citromkarika a leves frissességéről gondoskodik, és zöldfűszereket is használjunk bátran: citromfű és a menta illenek hozzá leginkább.
Ha akad a hűtőnkben egy darabka gyömbér, azt is beledobhatjuk, mennyei ízt kölcsönöz a levesnek.
Felnőtteknek feldobhatjuk a levest egy kis alkohollal, rum, vodka vagy fehérbor hozzáadásával. 

http://www.nosalty.hu/praktika/gyumolcslevesek-fuszerezese

Több lapos sütemény készítése.

http://www.nosalty.hu/praktika/tobb-lapos-sutemeny-keszitese

Pudingok és pudingos krémek - tippek és trükkök.

Még krémesebb pudingA puding különösen krémes állagú lesz, ha a kihűlt pudingot konyhai robotgép segítségével rövid ideig még egyszer felverjük. Nem ég le a tejA tej nem ég le, ha a puding főzése előtt az edényt hideg vízzel kiöblítjük, vagy a szükséges cukor felét az edény aljában eloszlatjuk, utána öntjük rá a tejet (nem keverjük meg), és úgy forraljuk fel. ..........

http://www.nosalty.hu/praktika/pudingok-pudingos-kremek-tippek-trukkok

Paradicsom tárolása.

 

leírás

A paradicsomot ne tartsuk a hűtőben, mert érzékeny a hidegre és hatására elveszíti a zamatát. Hűtő helyett tároljuk kamrában vagy más hűvösebb helyen. A csumáját rajta kell hagyni, Még tovább "él".

http://www.nosalty.hu/praktika/paradicsom-tarolasa

Zöldségek felfrissítése.

leírás

Ha kissé megfonnyadt a zöldségünk, áztassuk egy kanál ecettel elkevert hideg vízbe.

http://www.nosalty.hu/praktika/zoldsegek-felfrissitese

Leves zsírtalanítása.

leírás

A túl zsírosra sikerült levest úgy zsírtalaníthatjuk, hogy egy salátalevelet mártunk bele. Erre ugyanis ráragad a zsír

http://www.nosalty.hu/praktika/leves-zsirtalanitasa

Pergős rizs készítése mikrohullámú sütőben.

leírás

Pergős rizst készíthetünk a mikróban az alábbi módon:
1 rész rizs + 2,5 rész víz + szükséges só + egy kanál olaj, összekever.
A rizst 5 percig áztat, aztán nagy teljesítménnyel 10 percig főz a mikróban, aztán 5 percet állni hagy a zárt mikróban, végül újabb 5 percig főz. Szumma 25 perc, ami sok, de semmit se kell vele csinálni, csak kapcsolgatni a mikrót.
(A praktikát köszönjük Koszider felhasználónknak.)

http://www.nosalty.hu/praktika/pergos-rizs-keszitese-mikrohullamu-sutoben

Teafű aromatizlálása gyümölccsel.

 

leírás

Az almát, szilvát, mangót, akár gyömbért vagy más gyümölcsöt megtisztítjuk, és darabokra vágjuk. Kezeletlen déligyümölcs héját lereszeljük. Alacsony hőmérsékleten (80 C) megszárítjuk a sütőben, majd kihűtjük. Utána ízlés szerinti mennyiségben és választékban keverhetjük a tealevelekhez. Legalább egy hétig tartsuk lezártan, de ebben az esetben is naponta rázogassuk meg.

http://www.nosalty.hu/praktika/teafu-aromatizlalasa-gyumolccsel

Teafű aromatizálása illóolajjal.

leírás

Tegyük a tealeveleket csavaros üvegbe vagy fémdobozba, és adjunk hozzá 2-3 csepp illóolajat. Hagyjuk két-három napig lezárva, miközben naponta néhányszor meg-megrázzuk. Ennél az eljárásnál is érvényes: a kevesebb több.

http://www.nosalty.hu/praktika/teafu-aromatizalasa-illoolajjal

Fűszerolaj készítése,

 

http://www.nosalty.hu/praktika/fuszerolaj-keszitese-2

Csicseriborsó előkészítése.

leírás

A csicseriborsót felhasználás előtt mindenképpen be kell áztatni. Egy éjszakára minimum. A beáztatásnál vigyázzunk, mert a csicseriborsó meg fog dagadni kb. a kétszeresére, ehhez pedig sok hely és sok víz kell neki. Mikor felöntjük vízzel, legyen bőven hely a tálban és a víz se csak éppen ellepje, hanem bőven legyen rajta. Akkor a legjobb, ha háromszoros a vízmennyiség.

http://www.nosalty.hu/praktika/csicseriborso-elokeszitese

Zöldségek főzőlevének felhasználása.

 

leírás

A zöldségek főzőlevét mártások, levesek készítésénél hasznosíthatjuk. Ha épp nincs rá szükségünk, lehűtve szobanövényeket öntözhetünk vele, hogy a vitamin-és ásványi anyag tartalma kárba ne vesszen.

http://www.nosalty.hu/praktika/zoldsegek-fozolevenek-felhasznalasa

Csirkedarabolás...másképp

Pepin Debone Chicken Galantine Ballotine

szoktam ilyet csinálni ,a  töltött csirke nagyon finom ezzel a módszerrel.

http://www.youtube.com/watch?v=kAekQ5fzfGM

Hurka és kolbász sütése repedésmentesenpraktika

leírás

A hurkába, kolbászba kb. 10-15 cm távolságra félbetört fogpiszkálókat kell szúrni, így a zsiradék a fogpiszkáló mellett szépen folyamatosan kisül. Ha valaki félidőben szeretné, meg is fordíthatja a kolbászt, hurkát, csak ekkor ki kell szedegetni belőle a fogpiszkálókat, majd a másik oldalába visszaszúrni.

 

 

http://www.nosalty.hu/praktika/hurka-kolbasz-sutese-repedesmentesen

Hány késed van a konyhában?

http://www.nosalty.hu/ajanlo/hany-kesed-van-konyhaban

Mi van a hűtődben?.Azt főzől ma.

(kalkulátor).

http://www.nosalty.hu/mi-van-a-hutodben

Miért éppen pörkölt?.

Jó, azt mind tudjuk, hogy a pörkölt az abszolút magyar étel. De, tudjuk, hogy miért? Hogyan lett ez a nagyszerű étel a magyar gasztronómia királya? Tartsátok a fületeket: megsúgjuk!

 

http://www.nosalty.hu/ajanlo/miert-eppen-porkolt

Háztartástan rovat – a kezdetekről.

http://www.nosalty.hu/ajanlo/haztartastan-rovat-kezdetekrol

Sofritto készítése.

leírás

A sofritto egy zöldségalap, sok szósz és egyéb olasz étel alapja. Vegyünk kb. egyenlő mennyiségben hagymát, sárgarépát, zellerszárat. Ezeket vágjuk egyformára, és olívaolajon pirítsuk, amíg egynemű szósz lesz.
A sofritto titka az, hogy jó hosszú ideig főzzük, vagyis, hogy  a végén a hozzávalók ne legyenek felismerhetők benne.

 

http://www.nosalty.hu/praktika/sofritto-keszitese

Csomómentes rántás.

leírás

Ha az elkészült rántásra hideg vizet öntünk, és ezután sűrítünk vele, a levesek, főzelékek csomómentesek lesznek

http://www.nosalty.hu/praktika/csomomentes-rantas

Ételek színezése természetes anyagokkal

http://www.nosalty.hu/praktika/etelek-szinezese-termeszetes-anyagokkal

Házi natúr - és görög joghurt.

http://www.nosalty.hu/recept/hazi-joghurt

http://era85konyha.blogspot.hu/2012/03/hazi-natur-es-gorog-joghurt.html

Drágulnak a pékáruk, süsd meg őket otthon!

Október 1-jétől a kisboltok és a nagy boltláncok is 20%-kal emelik a péktermékek árát. Bár a liszt is drágul, még mindig úgy járunk a legjobban, ha magunk készítjük el a kenyeret és a péksütit.

http://www.nosalty.hu/ajanlo/dragulnak-pekaruk-susd-meg-oket-otthon

Kávéfolt eltávolítása.

leírás

A friss kávéfolttól úgy szabadulhatunk meg, hogy hideg tejbe áztatjuk a szennyezett felületet, majd mosószerrel kimossuk a ruha-vagy textilneműt.

http://www.nosalty.hu/praktika/kavefolt-eltavolitasa

Agyagedény használata

leírás

Az agyagedényt, de különösen a fedelét minden használat előtt be kell áztatni! Az agyagedényben készített ételhez nem kell zsiradékot adni. Az edényt, csak 2/3-ad részig töltsük meg. A forró edénybe ne töltsünk hideg folyadékot, mert megrepedhet. Az agyagedényt mindig hideg sütőbe helyezzük!Tisztitása: Könnyen tisztitható, ha használat után rögtön forró vizbe tesszük. Ha a gyakori használat miatt elszíneződik az edény belseje, a sütőben, enyhén ecetes vizzel fél-egy óra alatt kifőzhetjük.

http://www.nosalty.hu/praktika/agyagedeny-hasznalata

Fűszerpaprika és a zsír .

leírás

Minden tradicionális magyaros étel, amely fűszerpaprikát is tartalmaz, zsírral készítve sokkal ízletesebb, mert a paprika sokkal jobban oldódik a zsírban, mint az olajban.

http://www.nosalty.hu/praktika/fuszerpaprika-zsir

Puding gyorsan,

leírás

A hosszabb főzési időt lecserélhetjük, ha a pudingot jól elkeverve az összetevőkkel, mikróban készítjük el. Másfél percenként ellenőrizzük, megkavarjuk, és így biztosan nem rontjuk el még elsőre sem. Körülbelül 5 perc alatt tökéletes pudingot készíthetünk.

http://www.nosalty.hu/praktika/puding-gyorsan

Csokimáz.

http://www.nosalty.hu/praktika/csokimaz

Melyik krumpli mire való? 

leírás

Fajtáját tekintve van a fehér héjú (ella), szétfővős, ez nagyon jó püréhez, kenyérbe, krémlevesbe.
Van a „sima” krumpli, rózsa néven fut, ez alkalmas főzeléknek, levesbe, főtt krumplinak.
Aztán van a kiflikrumpli, ez nagyon jó salátába, esetleg rakott krumpliba, a lényeg, hogy ez nem fő szét egyáltalán.
És van még többféle, de ezeket ritkábban lehet kapni és nem is valók egy kezdő háztartásba. (Természetesen próbálkozni lehet velük.) 

http://www.nosalty.hu/praktika/melyik-krumpli-mire-valo

Bab sózása.

http://www.nosalty.hu/praktika/bab-sozasa

Mangó pucolása .

leírás

A megmosott mangót élére állítjuk, így lesz majd ugyanis párhuzamos a kés pengéje a gyümölcs lapos magjával. Lehető legközelebb a maghoz levágunk egy darabot a mangóból, jobbról és balról is. (Elképzelhető, hogy csak többszöri próbálkozás után találjuk el az ideális távolságot, óvatosan beleeresztjük a mangóba a kést felülről, ha elakad a magban, kicsit kijjebb próbálkozunk, és így tovább, amíg gond nélkül le nem siklik a kés pengéje a vágódeszkáig.) Mindkét gyümölcsdarabot húsával felfelé a munkalapra tesszük, és óvatosan hosszanti és függőleges irányban is bevagdossuk/ bekockázzuk a mangó húsát, ügyelve, hogy a héjat ne vágjuk át. (Legideálisabb, ha a gyümölcskockák kb. 1,5 cm-esek.) Ezután megfogjuk a bevagdosott mangót, és egy könnyed mozdulattal kifordítjuk. Nem marad más hátra, mint egy kisebb késsel könnyedén levagdosni a mangókockákat a héjról. A másik darabbal is így járunk el.

http://www.nosalty.hu/praktika/mango-pucolasa

Filléres szépségpraktikák a konyhából.

Nem kell ezreket költened, ha üde és ragyogó arcbőrt és hajkoronát szeretnél! A konyhádban, a hűtődben és a kamrádban tisztító, hidratáló és ápoló csodaszerek lapulnak.

http://www.nosalty.hu/ajanlo/filleres-szepsegpraktikak-konyhabol

Húsba vágó kérdések – tippek vegáknak.

 

A vegetáriánus és vegán táplálkozás egyáltalán nem egyhangú! Ha kipróbálnád a húshagyó étrendet, hasznos tippekkel segítünk az egészséged érdekében.

http://www.nosalty.hu/ajanlo/husba-vago-kerdesek-tippek-vegaknak

Tele tárca, tele kamra!

Paradicsomból számos finomságot rakhatunk el a kamránk polcaira. Milyen jó is lesz télen a saját készítésű ketchupot vagy spagettiszószt előkapni! Sárdi Dani tippjeivel a siker garantált!

http://www.nosalty.hu/ajanlo/tele-tarca-tele-kamra

Rántott sajt sütése másként.

leírás

Süthetjük forgatás nélkül is a rántott sajtot: jó bő olajban, locsolgatva a tetejét, ezzel is minimalizálva a kifolyás esélyét.

http://www.nosalty.hu/praktika/rantott-sajt-sutese-maskent

Omlós tészta készítése.

leírás

Omlós tészta készítésekor mindig hidegek legyenek a hozzávalók. Gyors mozdulatokkal dolgozzunk az összeállítás során, majd tegyük fóliába csomagolva hűtőbe, fél órára. Ha formázás során átmelegedne a tészta, újra tegyük hűtőbe egy kis időre

http://www.nosalty.hu/praktika/omlos-teszta-keszitese

Hagyma dinsztelése

leírás

Nagyon sok recept kezdődik úgy, hogy dinszteljük üvegesre a hagymát. Ez végül is annyit jelent, hogy igyekezzünk úgy eltávolítani minél több vizet a felvágott hagymából, hogy közben nem ég meg. Ehhez szükségünk van zsiradékra, egy serpenyőre, fakanálra, közepes lángra, türelemre és némi sóra. A só ugyanis mindenből kivonja a vizet, így a hagyma dinsztelését is elősegíti

http://www.nosalty.hu/praktika/hagyma-dinsztelese

Gyümölcsös sütemények

leírás

Ha a gyümölcsöt először lisztbe hempergetjük, s csak azután szórjuk a sütemény tésztájára, nem süllyednek le sütés közben a sütemény aljára.

http://www.nosalty.hu/praktika/gyumolcsos-sutemenyek

Paprika télire elrakva.

 leírás

Az ép, érett paprikákat gondosan megmossuk, megszárítjuk, magházukat késsel kivágjuk, és helyspórolás céljából egymásba dugdossuk. Folpack-ba csomagolva, azonnal mélyhűtőbe tesszük.
Télen jól esik az étel ízesítésénél, ha a finom édes nyári paprikát használjuk és nem a téli melegházit. Elég a csomagolás egyik végét megbontani. Könnyen lehúzható egy paprika, a többit pedig visszatehetjük a mélyhűtőbe.

http://www.nosalty.hu/praktika/paprika-telire-elrakva



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 90
Tegnapi: 38
Heti: 300
Havi: 202
Össz.: 9 584 053

Látogatottság növelés
Oldal: PRAKTIKÁK
A mama főztje. - © 2008 - 2024 - szeles-edit.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »