http://www.nosalty.hu/ajanlo/17-diy-trukk-imadni-fogod-konyhad#galeria=1&kep=16
http://hvg.hu/instant_tudomany/20140602_Video_Vegre_kiderut_mi_tortenik_a_mosogep
A kávéfőző belsejét a vízkőtől úgy szabadíthatjuk meg, hogy jól teleengedjük vízzel, majd egy csomag citromsavat hozzákeverünk. Pár órát hagyjuk hatni, majd kiöblítjük.
http://www.nosalty.hu/praktika/kavefozo-vizko-oldasa
A római tálat mindenképpen kíméljük a mosószeres víztől, mivel az agyagedény porózus felülete nemcsak a tiszta vizet szívja magába, hanem a vegyszereket is. Mosogatás előtt várjuk meg, hogy a tál kihűljön, majd forró vízzel és szivaccsal jól dörzsöljük át. Mosogatás után szabad levegőn hagyjuk jól kiszáradni, vagy tegyük a meleg sütőbe és ott szárítsuk meg, mert könnyen előfordulhat, hogy a nedvesen eltett edény a konyhaszekrényben megpenészedhet.
(én sós vízben szoktam elmosni)
http://www.nosalty.hu/praktika/romai-tal-tisztitasa
Nem kertelünk: a foszlós kalácshoz nem elég egy jó recept. Szabályok vannak, melyeket muszáj betartani. Következzenek a titkok, pontról pontra, így garantáltan foszlós kalács kerül a húsvéti asztalra!
http://www.nosalty.hu/ajanlo/foszlos-kalacs-titkai
Arra ügyeljünk az oldalas vásárlásakor, hogy a csontok vágási felülete minél élénkebb színű legyen. A sötétpiros szín a frissességről árulkodik.
http://www.nosalty.hu/praktika/oldalas-vasarlasa
http://www.nosalty.hu/praktika/amit-ne-tegyunk-oldalassal
Számos receptúra a hús előfőzését kéri, a sütési idő így kétségkívül lényegesen lerövidül, mégsem szerencsés módszer, mert értékes ízanyagok vesznek kárba a főzőlében.
Ha igazán omlós sült oldalast szeretnénk viszontlátni tányérjainkon, érdemes a sörben sütést kipróbálni, az eredmény fantasztikusan omlós hús lesz.
http://www.nosalty.hu/praktika/omlos-sult-oldalas
Az oldalast mindig a csontos felével lefelé helyezzük a tepsire, és sose gyorsan süssük, mindig közepes tűzön készüljön!
http://www.nosalty.hu/praktika/oldalas-sutese
Ha a minimál fűszerezésnél többre vágyunk, kaphat a sült oldalasunk ragacsos mézes-mázas külsőt, BBQ-szószosat vagy keleties ízvilágút, azt javasoljuk, hogy a pácokat a sütés vége felé kenjük a húsra, így biztosan nem ég szét a külseje.
http://www.nosalty.hu/praktika/pacolt-szoszos-oldalas
A háztartásban rengeteg dologra alkalmas a banánhéj, és bár azt nem állítjuk, hogy csodaszer, mégis meglepő helyeken használhatjuk sikerrel.
http://www.hobbikert.hu/magazin/meglepo-mire-nem-jo-a-bananhej.html
Ha azt szeretnénk, hogy a hurka és a kolbász ne durranjon ki sütés közben, mérsékelt lángon süssük! Melegítsük elő a sütőt, majd a hurkát és kolbászt 160-180 fokon lassan süssük szép pirosra. Ha az egyik oldala már megsült, fordítsuk meg óvatosan a tepsiben vagy jénaiban. Nem kell alá sem zsír, sem olaj, mert bőven sül ki belőle annyi zsiradék, hogy ne ragadjon le.
http://www.nosalty.hu/praktika/hazi-hurka-kolbasz-sutese
A hűtőszekrényünk csendben, olykor hangosabban zümmög a konyhánkban. És csak ritkán jut eszünkbe, hogy milyen sokat köszönhetünk neki.
http://www.nosalty.hu/ajanlo/hutoszekreny-aminek-lelke-van
Borhoz borkorcsolya dukál! Ha már egyszer belekezdtünk az italkorcsolyázásba, nem mehetünk el szó nélkül a legnépszerűbb magyar nedűkhöz illő rágcsálnivalók mellett sem.
http://www.nosalty.hu/ajanlo/borhoz-korcsolyat
Mindennapi, de legalábbis heti rutinunk része. Külön a fehér és a színes, egy adag fekete – bosszankodunk, ha valamelyikből nem jön össze akkora mennyiség, hogy kimoshassuk a kedvenc pólónkat.
http://www.nosalty.hu/ajanlo/probald-ki-mosodiot
Tudod, mi a blansírozás?
A blansírozás előfőzést jelent. A megtisztított nyers zöldséget szűrőkanálban 1-3 percre forró vízbe helyezzük, majd kiemeljük és hirtelen jéghideg vízzel lehűtjük. A hirtelen lehűtés a további puhulás megakadályozását szolgálja. Blansírozás után a zöldségek – a főzéssel ellentétben – ropogósak maradnak, erőteljes színüket megőrzik, nem csökken a vitamintartalmuk.
(forrás facebook..)(fotó: mindmegette)
Hozzávalók:- 1 db 8-10 literes bogrács- kb.: 8-10 liter víz- 1 kg apró hal alap-lének- 1 kg nagyobb hal, nem alap-lének- 2 fej emberes hagyma-1db zöldpaprika- 1 db paradicsom- 2 kanál zsír- fűszerek
- 1-2 kg kenyér- és a legfontosabb: 8-10 liter minőségi bor (Kocsis Irma, Durbincs sógor stb.)
Elkészítése:
A főzéshez előkészített bográcsot öntsük fel hideg vízzel, majd lassú tüzet rakjunk alá, hogy oda ne kozmáljon. Eközben mi sem tétlenkedjünk, hanem kezdjünk hozzá a bor lassú, de annál élvezetesebb kóstolgatásához. Vigyázat! Egyszerre legfeljebb 1-2 litert fogyasszunk, különben egykönnyen a fejünkbe száll. Ha a víz már forrásban van, akkor vegyünk vissza a lángból, és óvatosan kóstoljuk meg a maradék borocskát. Ha a víz túlságosan forrna, akkor egyszerűen vegyük le, és hagyjuk hűlni egy kicsit. Amikorra a bor elfogyott, akkor már úgy sem fogunk emlékezni, hogy mit akartunk főzni, ezért a langyos vízben nyugodtan megmoshatják a lábukat, az apróhalat odadobálhatják a kutyának, a kenyeret pedig kenjék meg zsírral, egyenek hozzá hagymát, paprikát, meg paradicsomot. És mi legyen a nagyobb hal sorsa? A kocsmában adják el, vagy cseréljék el vegyes pálinkára.
Jó étvágyat a szabadtéri étkezéshez!
http://kifoztuk.hu/receptjeink/item/csirke-fszerso?category_id=8
Ne ragadjuk meg a boltban szembejövő első kókuszdiót, vizsgáljuk meg a polcon lévőket: az egyik végén 3 bemélyedést találunk, ha ezek puhák (netán penészesek is) semmi esetre se tegyük a kosarunkba. Fogjuk kézbe, rázzuk meg kicsit a gyümölcsöt, ha halljuk némi folyadék lötyögését benne, jó példánnyal van dolgunk, vihetjük haza.
http://www.nosalty.hu/praktika/kokuszdio-vasarlasa
Aki egyenesen a dióból kóstolta már a kókuszdió vakítóan fehér húsát, tudja, érdemes babrálni a feltörésével: a friss kókuszreszelék köszönőviszonyban sincs bolti változatával. Készíts velünk te is házi kókuszreszeléket!
http://www.nosalty.hu/ajanlo/kokuszdio-feltorese-lepesrol-lepesre
(lépésről lépésre)
http://www.nosalty.hu/praktika/palacsintateszta-osszeallitasa
leírás
Sütés előtt minimum 1 órát pihentessük a tésztát lehetőleg a hűtőszekrényben. Pihentetés után keverjük át a masszát, és hígítsuk kevés tejjel, mert állás közben besűrűsödött.
http://www.nosalty.hu/praktika/palacsintateszta-pihentetese
http://www.nosalty.hu/praktika/palacsinta-sutese
Némi olvasztott vajat keverve a palacsintatésztába nemcsak finomabb lesz a palacsinta, nem is ragad le sütéskor.
http://www.nosalty.hu/praktika/palacsintasutes-leragadasmentesen