Az alap recept mindig Horváth Ilona...csakis!!!!De...Beáztatom a mazsolát egy pici rumba, és összeállításnál a cukros dió tetejére rászórom a mazsolát...most úgy készítettem el hogy egy kevés cukrot kevertem a dióba majd ez a sorrend következett ,..tészta, lekvár, cukros dió, porcukor arra a rumos mazsola... Állandó szívfájdalma volt a családnak hogy miért nem tejcsokival készül a zserbó..Lehet kapni kész csokimázt ét és fehér mázt..Mindkettőt felolvasztottam először az ét csokit öntöttem rá szétterítettem majd közvetlen utána a fehér mázt,majd villával óvatosan összedolgoztam a sütin és vizes kanállal szétsimítottam.
http://www.mindmegette.hu/zserbo-szelet-horvath-ilona-tiszteletere.recept
(sütőport és szódabikarbónát kevertem a lisztbe, jó könnyű lesz a tésztája, igaz kicsit nehezebb sütni)
http://www.nosalty.hu/recept/csusztatott-palacsinta
1 nagy szem alma (bazi nagy),1.5-2 dl víz, 10 dkg kristálycukor, szegfűszeg, fahéj, pici gyömbér, pár csepp citromlé, 5 evőkanál házipálinka.
A vízben felfőzöm a cukrot,beleteszem a szegfűszeget egy teaszűrő tojásba és beledobom a szirupba(rotyog) amikor kicsit besűrűsödött kiveszem a teaszűrőt, A meghámozott kockára vágott almát beleteszem a szirupba, rászórok fahéjat, gyömbért, citromlevet, 1 evőkanál pálinkát, puhára főzöm az almát. A kisütött palacsintába belekanalazok almát, kettéhajtom, a tetejére teszek még az almatöltelékből és meglocsolom egy evőkanál pálinkával. Megszórom porcukorral, pár csepp citromlé..és KÉSZ...(nagyon finom)
(fotó:gasztromankó)
Piskótához: 4 tojás, 20 dkg porcukor,20 dkg liszt, egy csipet szódabikarbóna, 8 kanál víz.
Kettéveszem a tojást, a sárgáját kikeverem a porcukorral, és 4 kanál vizzel jó habosra. Felverem a tojás fehérjét is 4 kanál vízzel.Könnyedén összekeverem a lisztet , a sárgáját,és a tojás habját.
Ezt a masszát beleöntön egy tortaformába, vagy lábosba ki mibe szokott tortát sütni.Megsütöm.Hagyom kihűlni.
"töltelék" 1 zacskó vaniliás puding 4 dl tej 4-5 kanál cukor, A pudingot feloldom a hideg tejben a cukorral egy lábosban, felteszem amíg egyet rottyan.Ráöntöm a piskótára még forrón.
1 doboz barackbefőtt: szép vékonyra felszeletelem a barackokat
Összeállítás: Van egy formám amit kifejezetten a gyümölcstorta miatt vettem.
Tehát alul piskóta rá puding majd a barack vékonyra szelve. A tetejére még mehet más gyümölcs is...volt egy kis doboz eper befőttem amivel már végképp nem tudtam mit kezdeni rátettem csini lett tőle.
1 zacskó tortazselében feloldottam a befőtt levét.amikor felforrt ráöntöttem és kész. Finom lett mert mire lefotóztam volna már a fele el is tünt
http://www.femina.hu/husvet/nyuszitorta_piskotabol
Tök véletlenül akadtam rá erre a rizslabdára.Aki ezzel nem tud rizst főzni..ajjaj. Megpróbáltam úgy idehozni a képeket hogy követhető legyen. Itt éppen rizi-bizi. Lehet gomba vagy kukorica.Vagy lehet akár a labdába tenni répát vagy olajbogyót...
A víz amiben főzöm só bors olaj (így nem tapad össze) de bármit tehetsz.
Rizi-bizi alap, ....a jó öreg vaslábasomban ami mindent kibírt eddig:)
Hagymát felkockázom,megpirítom, a zöldborsót ha a fagyasztott kiolvasztom igy egyszerübb dolgozni vele, megpárolom,befűszerezem. félreteszem
A rizst: A képeken látszik hogyan kell elkészíteni..csak pár tipp. A rizslabdát az olajos vízbe belemártom hogy ne tapadjon rá a rizs az oldalfalra. A forrás után 15 percig kell főzni a rizst. Leöntöm róla a vizet és 10 percig a fedő alatt hagyom. Vigyázz amikor kibontod mert tűzforró.Belepottyantom a borsóba összekeverem és fedő nélkül hagyom egy rövid ideig. Így biztosan pergős lesz.
1/2 kg csirkemáj (vagy kacsa),2 nagy fej hagyma, 5 gerezd fokhagyma, só, bors, kacsazsír.
Májat feldarabolom,hagymát zsíron megdintsztelem a fokhagymával. Ha megpirult leveszem a tűzröl, beleteszem a májat, megborsozom, visszateszem a tűzre. 5 percig rotyog....! Ha kész, leveszem a tűzről,megsózom, majd botmixerrel pépesítem. Ízesiteni lehet zöldfűszerrel,lilahagymával...én a hegyes erős paprikát előnyben részesítem.
1 kg liszt, 1/2 liter tej,3 tojás,5 dkg élesztő, pici cukor,egy evőkanál só,2 evőkanál olaj, 2 jó nagy marék medvehagyma apróra vágva. Sütéshez olaj.
Egyszerű: lángostésztát bedagasztani,(beledagasztani a medvehagymát is. Egy órát kellni hagyni, Én nyolc részre osztottam, hagytam még egy kicsit kelni, majd kisütöttem.Lehet fokozni sajttal ,tejföllel ,kechuppal...kiknek ízlése szerint.
(fotó recept paradicsom)
1 db 5 l befőttesüveg, 1.80 dkg uborka, egy nagy csomag kapor , só, egész bors, fokhagyma,babérlevél,3-4 szemközepes nagyságú burgonya. Megmosom az uborkát, üvegbe teszem, közben felforralom a fűszerekkel a vizet,Az uborka közé teszem a meghámozott nyers krumplit elnegyedelve és a megpucolt fokhagymát. . Voltaképp a kenyeret váltja ki. Ráöntöm a forró sós füszeres vizet hogy ellepje majd a tetejét betakarom kaporral.Kiteszem a napra...
Hozzávalók: 50 dkg sertéslapocka, 10 dkg füstölt szalonna,30 dkg gomba, sárgarépa, fehérrépa zeller, karalábé, pár szem burgonya,hagyma fokhagyma, fűszerek(só, bors, pirospaprika,lestyán, babérlevél),liszt, tejföl, kis kanál mustár, egy csepp citromlé.Vegeta, ,leveskocka.Tehetsz bele csípőspaprikát is...ízlés szerint..
A hagymát, fokhagymát felaprítom, zsiron megpirítom a felkockázott szalonnával, amíg pirul felkockázom a húst, beleteszem a pirított hagymába. Rászórom a pirospaprikát. ..rotyog....,rádobom a zöldséget,gombát,...rotyog...,majd felöntöm vízzel. Befűszerezem.Amig fő a leves, elkészítem a galuskát. 3 tojás, só, liszt amennyit a tojás felvesz. Kikeverem félreteszem. Ha megfőtt a leves beleszaggatom a galuskákat. Tejfölt kikeverek kevés liszttel mustárral, egy pár csepp citrommal kicsi vízzel, kézi mixert szoktam használni , így biztos hogy csomómentes lesz. Beleöntöm a habarást a levesbe, felforralom . ..kész.. .
Nagyon ízlett a családnak.